Läsarfråga: Fällkniven köpguide

Jesper frågar
Jag har tänkt köpa en eller två knivar från Fällkniven. Kan inte du skriva ihop en köpguide så att det blir lättare för mig att välja?

Svar
Hej Jesper. Det är lite svårt att skriva ihop en köpguide då jag inte riktigt vet vilken inriktning du har. Camping? Överlevnad? Bushcrafting? Jag ska dock försöka skriva ihop lite generella tips när det gäller Fällkniven ABs knivar.

Grundkonceptet
När det gäller Fällknivens knivar så föreslår jag i princip alltid deras A, S och F serie av överlevnadsknivar. Det finns ingen anledning att spendera mer pengar på ett handtag som erbjuder sämre komfort, sämre grepp och blir ömtåligare för skador, fukt och liknande.

Jag rekommenderar inte heller dom överdrivna knivarna i PRO serien till annat än kniv-dårar, vilket gör att jag utesluter dessa också. Dom flesta ”knife-nuts” brukar inte fråga mig om råd, då dom vet bäst själva. =)

Låt oss titta närmare på vilka alternativ du har.

Fällkniven A1
A1 serien är den största av Fällknivens överlevnadsknivar. Främst framtagen för den Svenska Armén och levereras med en i princip oförstörbar slida i Zytel (precis som S1 och F1). Värt att tänka på är att välja höger eller vänsterhängd beroende på vilken sida du vill bära kniven.

Fällkniven A1 passar väldigt bra som ”enda kniven” ute i skogen. Du kan klyva ved, hacka av grenar, tälja pinnar och använda den vid matlagning utan större problem. Men man bör tänka på att A1 också är den tyngsta av knivarna och väger lite tungt på bältet. Cirka 320 gram för enbart kniven och med slida så får du räkna med ytterligare vikt.

Fällkniven S1
Fällkniven S1 är nog den perfekta ”campingkniven” ute i skogen. Lättare än A1 men lika tuff. Fungerar även bra att klyva ved med, men kanske inte lika bra för tyngre uppgifter som A1:an. Fungerar bra som ”enda kniv” för dom flesta.

Väger en tredjedel mindre än A1 med sina 193 gram, vilket kan vara mycket värt för den ”viktmedvetne” eller vandraren. S1 är helt enkelt ”den gyllene medelvägen” för den som vill ha en överlevnadskniv från Fällkniven.

Fällkniven F1
Fällkniven F1 togs fram för Svenska Flygvapnet och har använts som standardkniven för dessa sedan 1995. En väldigt bra kniv vid mathantering, täljning och lättare uppgifter. Den blir dock på grund av sin ringa längd (97 mm bladlängd) inte direkt lämpad för att klyva ved eller hacka av grenar med. Den låga massan på kniven (153 gram) gör dock att den är smidig att ha med i alla tänkbara situationer.

Missförstå dock inte F1:ans ringa storlek som ett svaghetstecken, då den faktiskt är minst lika tuff som sina ”storebröder”. I en överlevnadssituation så kan den prestera minst lika hårt som dom andra, men jag skulle ändå föreslå F1 som en ”andra kniv” ute i skogen. Personligen använder jag min F1d som andrakniv i princip alla gånger jag är ute i skogen.

A1, S1 och F1 (uppifrån och ned)

Mitt generella råd
Trots att all ovanstående text borde göra att S1 är den perfekta kniven så blir mitt råd lite annorlunda. Om du lever enligt principen ”en enda kniv” så skulle jag föreslå en Fällkniven A1. Detta är en otroligt kompetent och tålig kniv som man kan förlita sig på i alla förhållanden. Den tål extrem kyla, smuts, vatten och är extremt lätt att hålla ren tack vare sin Zytel slida.

Om du har råd och vill utöka din arsenal så är en Fällkniven F1 en perfekt ”companion knife” till A1. Då får du det bästa av båda världarna, utan att kompromissa på något område. Som jag skrev tidigare så har jag min F1 tillsammans med A1:an i princip alla gånger en av knivarna får följa med. Vikten är givetvis inte något för vandraren, men då jag inte tenderar att gå långa sträckor och ändå bär med mig mycket packning så spelar det inte så stor roll.

Allt beror givetvis på just ditt syfte och din inriktning i skogen.

Värt att notera
Denna ”köpguide” är enbart baserad på Fällknivens knivar. Om du funderar på att börja med Bushcrafting eller inte lägger så mycket värde i ”den perfekta kniven” så finns det betydligt billigare och smidigare alternativ.

Ha en trevlig dag och jag hoppas att detta var svar på din fråga.