Ett unikt tillfälle

När det gäller Bushcrafting och vildmarksliv så känner jag mig fortfarande som en novis, det finns alltid mer att lära och tekniker att förbättra. Detta gör att när en av Lapplands mest unika och inspirerande knivtillverkare kontaktade mig angående ett nytt projekt så säger man inte nej.

Tidigare verk av Patrik Nilsson – Laponia Knifes

Det som gör att Laponia Knife sticker ut är det faktum att knivarna är ett äkta hantverk. Utan kompromisser eller detaljmissar, tillverkade av en enda person som dedikerat många månader på en och samma kniv.

I vanliga fall så tillverkar Patrik unika samlarknivar som kan ta 14 månader eller mer att färdigställa och dessutom är väldigt eftertraktade. Men i detta specifika fall så har han riktat in sig på nästan raka motsatsen till hans normala konstverk.

Tidigare verk av Patrik Nilsson – Laponia Knife

Vi pratar om en Bushcraft kniv som suddar ut gränserna mellan custom och fabrikstillverkning genom att erbjuda lite mer personliga och anpassade Bushcrafting knivar än dom som finns ute på marknaden idag. Detta är garanterat är ett önskemål från dom mest inbitna och skickliga vildmarksmänniskorna, men även den perfekta gåvan till den Bushcraft intresserade.

Genom förnyade processer i tillverkningen hoppas Patrik kunna leverera just denna knivmodell med mycket snabbare intervaller, utan att tumma på kvalité. Givetvis rör det sig fortfarande om ett hantverk, men vi pratar inte om utställningsknivarna som Patrik normalt sett tillverkar.

Men att hålla ned priset på något som är ett hantverk är inte helt lätt, där den största faktorn är tid. Ingen vill använda kniv för 14.000 kr när man ska klyva en vriden och knotig björk, så kostnaden får helt enkelt inte vara så hög att man inte törs använda kniven fullt ut.

Samtidigt vill man heller inte falla i gropen ”masstillverkad”, som många får som stämpel. Det är viktigt att hantverket, detaljerna och själva själen finns representerade i varje kniv som lämnar Patriks ateljé. Det ligger till grund för en av dom mest unika Bushcraft knivar som jag får chansen att testa, vilket känns som en få förunnad ära.

Pris, tillgång och övriga frågor får vi återkomma med när kniven börjar nå sitt färdiga stadium. Just nu är det bara prototyper och testningar som gäller.

Jag återkommer givetvis med tester, bilder och annat så fort möjligheten ges.

Ha en trevlig dag.