Lundhags Gnaur 75 RL

Ett område där jag konstant har hållit tillbaka och egentligen inte tänkt så mycket på är ryggsäcken. Min 60 liters MILTEC ryggsäck har fungerat bra, men det var bara sant så länge det rörde sig om lättare packning.

Allt eftersom min utrustning ständigt utökas så har vikten blivit ett problem. Detta föranledde min senaste investering, en Lundhags Gnaur på 75 liter, vilket är riktigt stort. Trots att jag lyckats packa ihop både min 65 liters MILTEC ryggsäck och min 50 liters vandringssäck så är bara min Gnaur halvfull, vilket lämnar plats för anpassningsbar utrustning som regnkläder, tält och annat som jag bara ibland bär med mig.

Gnaur är Lundhags mest avancerade vandringsryggsäck och är konstruerad att bibehålla komforten under långa vandringar med tung packning. Den är genomgående robust, med spännen och fästen i flygplansaluminium istället för plast, samt slitstarkt yttertyg i PolyCotton. Polyestern (65%) är återvunnen, vilket gagnar för klimatsmart inköp. Bomullen är ekologiskt odlad och skördad, för dom som vill vara säker på att köpa en produkt som är genomsmart. =)

Ramen är extremt stabil och vridstyv för att klara mycket vikt, dessutom finns det vertikala aluminumstag vid ryggen för att ge extra stöd.

Volymen på 75 liter kan enkelt utökas tack vare en expanderbar krage med dubbel dragsko, samt otaliga fästmöjligheter för exempelvis tält och mindre utrustning externt. Som en liten bonus är Gnaur förberedd att koppla på Lundhags Jomlen 25, Gnaur +10 eller Knul 7 för extra packvolym.

Detaljer i punktform

 • Stabilt och vridstyv ramkonstruktion i aluminium
 • Justerbart bärsystem flyttbar bröstrem
 • Toppstramarfäste i två variabla nivåer
 • Vadderade axelremmar i två olika densiteter för maximal viktutjämning, med fästpunkter
 • Vadderat höftbälte i två olika densiteer för ökad bärkapacitet och komfort
 • Justerbart topplock med elastiska sidpaneler och två dragkedjeförsedda fack
 • Sidojustering för stabilisering av höft
 • Stor frontöppning
 • Lättåtkomliga och vattentäta fickor med dragkedja på höftbälte
 • Regnskydd med fästkrokar integrerat i bottenfack
 • Hålwebbing ger stort antal slitstarka fästpunkter
 • Expanderbara sidofickor med dragkedja, elastiska sidofickor
 • Kompressionsrem under lock för fäste av tält
 • Intern säkerhetsficka med dragkedja och elastisk nyckelhållare
 • Tvådelad med dragkedjeförsedd avdelare, kompatibel med vätskesystem

Fantastisk lyftkraft
Då jag aldrig haft en vandrings-ryggsäck tidigare så visste jag inte direkt vad jag skulle förvänta mig. Det visade sig dock att vikten i princip smälter bort då lyftsystem och ram på ryggsäcken fördelar allt riktigt bra. Jag gissar att min utrustning, minus knivar och yxor väger runt 20 kg, vilket var en plåga att lyfta med min MILTEC väska. På Gnaur så känns det ungefär som att väskan väger 5 kg, när man väl har den på ryggen vill säga.

Allt sitter som formgjutet på plats, vilket gagnar för att den trots sin storlek är smidig att vandra omkring med i skogen. Jag har hunnit simulera lite tät skog genom att gå igenom dörröppningar och provat att vända mig i trånga utrymmen, vilket gick relativt bra.

Knowledge is power, bokstavligen
Vandringsryggsäckar kan vara hur avancerade som helst, men utan kunskap så blir det oftast skräp med allt i slutänden ändå. Jag passade på att kolla instruktionsvideos på YouTube, där jag studerade hur man packar, viktfördelningar och vad alla remmar egentligen gör på ryggsäcken. Detta har varit ovärderligt för att jag skulle ”komma igång” på rätt sätt, vilket i sin tur gör att jag rekommenderar alla som är ”nybörjare på ryggsäckar” att ta efter.

Från att vara en ryggsäck som var dubbelt så bra som mina tidigare så har Gnaur 75 RL från Lundhags blivit många gånger bättre efter min egen kunskap förbättrats. Värt att tänka på.

Priset var avgörande
När vi börjar prata vandringsryggsäckar av denna kaliber så börjar det också kosta en hel del. Normalpriset på Gnaur 75 RL är mellan 3000-3800 kr beroende på hur priset ligger just nu, men oss emellan kan jag avslöja att mitt pris var betydligt bättre än så. Annars hade jag nog valt en billigare och säkert sämre ryggsäck från någon annan istället.

Som jag förstår det, baserat på personer jag pratat med, så är några tusen inte mycket pengar att lägga ned på en bra ryggsäck. För mig som prioriterar övrig utrustning betydligt högre än en ryggsäck så är till och med 600 kr mycket att lägga ut. Detta gjorde att jag tvekade länge innan jag investerade, men jag tror faktiskt att det var värt varenda krona.

Ska man kalla det ”kändisskap” eller tur?
En fördel med att skriva om knivar, yxor och andra saker jag använder i skogen är att helt plötsligt träffar man på någon som vet vem man är och läser det man skriver. Kanske någon som delar ens passion för natur och friluftsliv. Om detta sker och personen i fråga även är säljare av fritidsutrustning så kan man kanske få lite bättre pris, som ett litet bevis på uppskattning.

Som ni kanske redan har gissat så var detta fallet denna gång. Men istället för att strö rosor över den som gett mig rabatt på utrustning, lägga upp länkar överallt och prata gott om butiken i fråga, så gör jag alltid klart i att jag inte gör reklam för specifika butiker eller varumärken.

I min värld gör detta att en trevlig gest blir betraktad som ”muta”, så för att undvika detta så skriver jag inte ens var jag köpte min Gnaur. Givetvis är jag tacksam, vilket jag gjort klart för säljaren när jag köpte ryggsäcken. Men ingen reklam på min hemsida. =)

Förutom detta så rekommenderar jag alltid att du tittar på Prisjakt.nu var saker och ting är billigast. Lundhags har ofta riktigt bra realisationer och därför är det viktigt att hålla koll och inte utgå från vem som var billigast när jag skrev denna text. Du kan spara flera tusen om du har turen på din sida. =)

Slutbetyg och löfte om mer
Då jag inte egentligen har någon praktisk erfarenhet av Gnaur 75 RL så måste jag återkomma med ett slutbetyg vid ett senare tillfälle. En sak som oroar lite smått är att remmarna som går över axlarna känns aningen vassa. Detta beror kanske på att jag inte haft min Laplander Extreme jacka på mig, utan har använt en tunn bambu tröja.

Med all utrustning på plats så blir det nog inga problem, men som sagt måste jag återkomma med mer information senare. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.