Läsarfråga: Varför ska jag använda Android istället för iPhone?

Vi börjar dagen med att svara på en rolig fråga jag tror jag vet svaret på…

Hej ITPiraten. Jag har haft min iPhone 5S i många år nu och det kanske är dags att ”byta upp sig”. Med alla diskussioner rörande iPhone 8 och X så känner jag att det kanske är dags att prova på Android, igen. Jag har inte haft en Android telefon på väldigt länge och undrar varför jag bör välja en sådan istället för en ny iPhone. Kan du övertyga mig? /Jesse

Hej Jesse. Jag kan börja med att säga ”det finns ingen som kan övertyga dig om du inte vill själv”, men eftersom du verkar öppen för en förändring så ska jag ta steget och försöka övertyga dig.

Att använda en iPhone under så lång tid som du har gjort medför att du missat mycket på Android-fronten. Android är inte bara snabbare än någonsin tidigare, du har också möjligheten att välja bland fantastisk hårdvara som matchar och passerar vad Apple har att erbjuda. Beroende på vad du vill använda din telefon till så finns det modeller i alla prisklasser vilket gör att du inte behöver lägga ut massor med pengar på en telefon om du bara vill ha ut det enklaste ur den.

Jag, personligen, väljer Android för att ha möjligheten att använda min telefon ”utanför ramarna”. Med det syftar jag på att det enkelt går att ansluta en XBOX kontroll till telefonen och spela ett spel, plugga in en hårddisk/USB sticka när jag behöver ladda ner eller upp stora filer eller helt enkelt kunna mellanlagra filer från kontoret direkt på telefonen. Jag provade nyligen att plugga in en MIDI keyboard till min telefon och sedan spela musik via Soundcamp, medan jag hade skärm, mus, tangentbord och externt ljudkort pluggat in också. Det fungerade ypperligt bra.

Dessutom så finns det massor av appar som går långt utanför ramarna för vad normala appar gör. Exempelvis appar som ger dig gratis musik och film, som går att ladda ned. Torrent klienter för att exempelvis ladda ned Ubuntu och distribuera den till servrar. Filhanterare som gör din telefon till en öppen plattform för fildelning, oavsett var du befinner dig. Möjligheterna är oändliga, så länge du kan fantisera fram det så är chansen stor att det finns en lösning.

Många tittar på snabbhet, design och utseende men missar generellt aspekter som öppenhet och kompatibilitet med övrig utrustning i hemmet. Där iPhones har specifika lösningar på ett specifikt problem så erbjuder Android en öppen lösning där du rent generellt kan löda dina egna kablar för att passa dina specifika önskemål. Om du behöver en speciell kabel för att koppla in något till din telefon är det dessutom betydligt billigare att köpa den än motsvarigheten hos Apple (om det existerar en sådan lösning).

iOS stod tidigare för stängt och kontrollerat, men erbjöd samtidigt stabilitet och snabbhet. Nu när iOS 11 släpptes så ändrades spelplanen och iOS är inte längre bäst på varken stabilitet eller snabbhet. Det enda som återstår av ovanstående är således att iOS är stängt och kontrollerat. Android har brottats med samma bekymmer som Apple nu får erfara, men Android har arbetat förbi och hittat lösningar i flera år vilket plötsligt gör att dom fått övertaget.

Orsaken till varför man ska välja en Android telefon över en iPhone är således rätt så överväldigande just i dagsläget, men iOS kommer att bli stabilare och snabbare allt eftersom tiden går.

Frågan är om du är villig att vänta på att Apple ska få till sitt operativsystem igen och sedan köpa en dyr och begränsad telefon. Vill du inte hellre vill ha alla fördelarna, köpa en betydligt billigare telefon och få möjligheten att leva ”utanför ramarna” redan idag?

Valet är ditt. =)