Läsarfråga: Välja stål och kvalité…

Christer frågar: Hej Urban. Hur gör jag för att inte bli lurad när jag köper en ny kniv? Jag vet i princip ingenting om knivar eller stål så jag behöver all hjälp du kan ge. Jag är främst intresserad av en fällkniv som jag kan ha som EDC och även ute i skogen för lättare saker.

Svar: Hej Christer. Jag förstår att du har problem att ”hitta rätt” i djungeln av knivar och tillverkare. I ärlighetens namn så tog detta svar ett tag för mig att klura ut, eftersom det är svårt att sätta allt i ”punktform”, men så här blev det:

Stål
Här har du några tankar runt stålet i kniven:

  • Undvik stål som bara benämns som ”Rostfritt stål” eller ”Stainless Steel”, det betyder ingenting och om tillverkaren inte vill delge vilken typ av stål det är i kniven så är det troligen bara skräp. Detta gäller även ”Kirurgiskt Stål” eller ”Surgical Stainless Steel”. Det är bara skräp. Undvik även stål benämnda som 420, 420J, 420HC och AUS-6. Alla dessa stål är skräpstål och garanterat inte värt pengarna, oavsett priset du betalar.
  • Stål som håller en något sånär kvalité och går att använda om priset är väldigt lågt på kniven är: AUS-8/8Cr13MoV, 440a, CTS-BD1, 12C28N, Buck 420HC. Dessa räknas som ”budget stål”, vilket ofta reflekteras av priset på kniven. Dock finns det dom som försöker sälja dyra knivar med dessa stål, vilket är en direkt bluff. Du bör inte betala mer än 500 kr för en sådan kniv.
  • Stål som är väldigt bra (utan speciell ordning): 1095 kolstål (rostbenäget), H1, 440C, VG-10, 154CM, D2, CTS-XHP. S30V, ZDP-189, CPM-S90V, CPM-S110V, CPM-154, S35VN, M4, CPM-20CV, CTS-204P och M390. Ju bättre stål, desto dyrare kniv.

Tillverkare
Att välja vilken tillverkare man ska satsa sina pengar på är svårt. Mycket beror på vad man föredrar för typ av blad, slipning och för många, utseende. Satsa alltid pengarna på etablerade tillverkare som Fällkniven, Spyderco, Benchmade, Kaiser, Lionsteel, Medford eller annan känd tillverkare.

Gå till en butik som Knivshop.se och titta på knivar där, dom har många bra tillverkare listade. Gå till Prisjakt.nu och jämför priser innan du köper något dock, för Knivshop.se brukar inte vara billigast.

Mitt förslag
Mitt förslag till dig, baserat på mitt eget tycke, är att du tittar på Spyderco knivarna. Där har du rätt pris, superbra kvalité och bra design. Dom är främst bruksknivar och finns i mängder av designer, storlekar och material, baserat på hur mycket du är villig att lägga ut på din kniv.

Ge några exempel
Jag finns givetvis tillgänglig om du behöver mer hjälp att välja kniv. Skicka in några exempel på knivar du tittat på så kan jag ge ett förslag som säkert passar perfekt med det du letar efter, till rätt prislapp.

Hör av dig med några exempel till läsarfrågor så fixar jag resten. =)