Läsarfråga: Poäng!

Mats frågar: Hur kan det komma sig att Coast FX-350 (7.8 poäng) slår Casström Woodsman (7.7 poäng)? Borde inte en bushcrafting kniv av den kalibern slå en Kinesisk fällkniv? Det känns lite konstigt så jag hoppas att du har en övertygande förklaring.

Svar: Hej Mats. Det finns en både logisk och enkel förklaring. Du jämför nämligen två helt olika tester. Det går inte att översätta poängen från bushcrafting knivarna till fällknivarna, eftersom dom inte testas under samma förhållanden och inte har samma moment.

Jag förstår att det är lockande att göra den referensen, helst om man funderar på att kanske använda en fällkniv istället för en kniv med fast blad i skogen. Dock bör du veta att en kniv med fast blad alltid är att föredra om du ska ut i skogen. En fällkniv kan i bästa fall räknas som en smidig kniv att göra enklare sysslor med. Beroende på vilken kvalité den har så kan en fällkniv kanske hjälpligt göra samma saker som en bra bushcraft kniv, men jag skulle aldrig rekommendera den hanteringen, oavsett vad tillverkaren har utlovat.

Läs gärna texten istället för att fokusera på poäng. Det gömmer sig mycket matnyttig information där.

Hoppas att det var en övertygande förklaring.

Ha en trevlig kväll.