Spyderco Bug

En av dom mest unika knivar jag äger är nog Spyderco Bug. Vid första anblick så ser den ut som en vanlig klassisk Spyderco kniv, med skillnaden att den är pytteliten. För det ovana ögat så ser den nog ut som något Barbie skulle använda när hon är ute i skogen, men man ska inte luras av dess minimala storlek, utan respektera dess rakbladsvassa blad istället.

Låt oss börja…

Ergonomi
Om du ska hålla denna kniv ordentligt så är du antingen 30 cm hög, eller så har du väldigt, väldigt små händer. För oss andra så är den långt ifrån ergonomisk eller bekväm att hålla i handen. Tanken var nog inte att den skulle vara det heller.

Med ett tre-finger-grepp går det dock att öppna kartonger, skära papper och mycket annat en kontors-ninja kan tänkas hålla på med. Jag skulle nog inte rekommendera långvarig användning, då man kan tänkas få kramp i fingrarna. =)

Kniven är ca 4.2 cm lång infälld, 7,4 cm i utfällt läge och har en bladlängd på hela 3.2 cm. Rena rama Bowie kniven med andra ord. =)

Skära
Bug är riktigt vass och utan problem så skär man papper, kapar paracord, öppnar kartonger och till och med täljer en grillpinne (med visst besvär). Men bladet är extremt litet och man bör nog inte ge sig på allt för stora uppgifter.

Kniven har enbart friktionslås, så du bör inte ge dig ut på jakt i hopp om att hugga ned en björn, eftersom kniven troligen skulle fälla ihop sig och skada dina fingrar.

Material
Handtaget i Spyderco Bug är i ett stycke rostfritt stål och bladet i 3Cr stål. Den tillhör med andra ord inte den absoluta toppen, utan är ganska medioker på just materialsidan. Dock tror jag den kommer att hålla bra för dom flesta, då det är i princip omöjligt att vara våldsam med. Det troligaste som skulle hända är att man skulle skada skada sig själv om man försökte.

Med tanke på knivens storlek så anser jag materialvalet vara rätt så okej. Hade den varit större så hade jag nog förväntat mig något bättre stål i bladet, framför allt.

En hand
När vi tittar på en-hands-hantering så finns det nog ingen tillverkare som lagt ned mer tanke och research på att få den aspekten att fungera perfekt. Redan på 80-talet släppte Spyderco sin då unika fällkniv ”Worker” med ett hål i bladet, för att underlätta att få fram bladet.

Spyderco Bug är dock inte någon en-hands-kniv. Då man enbart kan öppna den genom att använda pincettgrepp och 4 fingrar. Friktions-låset gör att man behöver trycka kniven mot något för att fälla ihop den, vilket man bör undvika eftersom man troligen skulle klämma fingrarna. Man bör använda samma pincett-grepp för att stänga den. =)

Matberedning
Det är inte många knivar som bemästrar detta moment, men när man tittar på Spyderco Bug så kan man snabbt konstatera att den inte alls klarar det här. Att skära upp en morot eller sallad är fullt möjligt, men inte en trevlig upplevelse.

I nödfall så duger den säkert gott och väl. =)

Göra upp eld
Att göra tunna och fina fjäderstickor är faktiskt inte speciellt svårt och att dra ett eldstål mot ryggen på kniven är även det väldigt lätt. Otroligt nog så får Spyderco Bug faktiskt bra betyg på detta moment.

Skärpa
När vi tittar på skärpan på Spyderco Bug så levereras den riktigt vass, men behåller inte direkt denna skärpa väldigt bra. Detta är första (och sista?) kniven med 3Cr stål, men det är rätt så snabbt att konstatera att det inte är ett superstål. =)

Slipa
Att slipa Spyderco Bug är super-enkelt. Det korta bladet gör att även det minsta keramiska brynet blir som ett A4 för en vanlig kniv. Även att stroppa upp bladet till extrem skärpa är enkelt och bekymmersfritt.

Ekonomi/Prisvärdhet
Är Spyderco Bug värd pengarna? Med en prislapp på runt 200 kr så tycker jag faktiskt att den är värd pengarna. Den är kanske bara en cool grej att ha bredvid sin huvud-kniv, men trots sin ringa storlek så är det faktiskt en väldigt vass och välgjord kniv.

Slutord och betyg
Jag är rätt så säker på att Spyderco Bug tillverkades för att någon skämtade om en superliten kniv. Men som jag skrivit tidigare så ska man inte tro att det inte gömmer sig en kompetent och vass kniv bakom den lilla fasaden.

Bug har också hål för att man ska kunna trä en tunn paracord eller repstump igenom handtaget. Personligen har jag gjort om kniven till ett hals-smycke, vilket garanterat kommer till användning en vacker dag.

Titta på Dutch Bushcraft Knives film om denna kniv, så förstår du varför även du bör köpa en. =)