Läsarfråga: Vad för typ av kläder rekommenderar du?

Ove undrar: vad rekommenderar du för kläder för att vara ute och ”bushcrafta” i skogen? Jag är relativt ny på området och funderar på vad jag ska köpa. Tack på förhand. /Ove

Svar: Hej Ove.

Det finns några saker som gör mitt svar till dig lite svårt, eftersom jag inte vet var du bor och om du tänkt använda plaggen för alla väder.

För min del (ovan polcirkeln) så föredrar jag ull av alla slag. Detta kanske är en personlig preferens, men jag har märkt att äkta ull är det som fungerar bäst under dom flesta förhållanden. Dom är varma när det behövs och svala när det krävs. Fantastiskt bra, helt enkelt.

Ull andas betydligt bättre än dom flesta plagg och erbjuder dessutom jättebra värme i förhållande till vikt. Ull är en helt naturlig produkt, vilket också är en bonus.

Jag äger flertalet jackor i tjock och tunn ull, men det alla har gemensamt är att dom tillverkats av ull från Himalaya. Det är, enligt mig, högsta tänkbara kvalitet till bästa pris. Dessutom känns det som att dom fåren har bäst anpassad ull för kallt klimat.

Men ull är långt ifrån det ultimata i alla förhållanden. Om du ska vara ute i regnig miljö så bör man använda vaxad bomull eller liknande material ovanpå. Ull och vatten går inte bra ihop.

Det händer väldigt sällan att jag använder någon form av polyester i mina plagg, eftersom dom har en tendens att gå sönder och brinner väldigt lätt om man behöver värma sig vid elden. Minsta lilla loppa går rätt igenom polyester och lämnar ett hål, eller så tar plagget helt enkelt eld, vilket inte är så bra för hälsan.

Om man har en djup plånbok och vill börja med det bästa så kan man titta närmare på Fjällräven eftersom dom har plagg i dom flesta kategorier och håller vansinnigt bra kvalitet. Priset är egentligen den enda faktorn som hindrar mig att handla allt för mycket från det företaget.

I övrigt är mitt råd till dig att använda lager på lager med kläder. På detta sätt så kan du enkelt ta av eller på dig kläder beroende på hur aktiv du ska vara. Att sitta still och tälja på något gör annars att du blir kall, medan du svettas för mycket när du ska klyva ved till elden. Att kunna anpassa sina kläder är därför en viktig del i ett lyckat uteliv.

I övrigt så finns det nog lika många goda råd som plagg. Alla har sina egna preferenser och personliga upplevelser av olika material. Det enda som jag tror alla är överens om är att om man ska vara en bushcrafter så bör man försöka vara så naturlig som möjligt.

Ha en bra dag Ove, hör gärna av dig igen om du behöver mer hjälp.