Jokkmokkskniv – Jokkmokks Vintermarknad

En fördel med att bo i Jokkmokk är att man är i händelsernas centrum när det är den världsberömda Jokkmokks Vintermarknad. Precis som varje år ett bra tag tillbaka så hittar man även Patrik Nilsson på Jokkmokkskniv här.

Jag har skrivit om honom tidigare och berättat om hans planer på att skapa den perfekta Bushcraft kniven exklusivt till mig, vilket jag ser som en stor ära. Förutom att Patrik är en väldigt talangfull och trevlig person, så har han tillverkat många otroligt vackra knivar som skapat så stort ha-begär hos vissa att dom faktiskt gjort inbrott för att komma över knivarna.

Det är inte heller svårt att förstå att någon skulle kunna ta till extrema metoder när man tittar på hur vackra skapelserna är. Det enda som är synd är att Patrik själv är lite av en Ferdinand och helst vill sitta och putsa och skapa mer än att vara berömd och framgångsrik. I alla fall i min värld. =)

Det största problemet för Patrik är att alla knivar är helt unika. Detta är inga masstillverkade knivar och du hittar dom inte någon annanstans. Om Jokkmokkskniv skulle få sitt väl förtjänade uppsving på marknaden så skulle det orsaka köbildning och stress för Patrik, vilket i sin tur hade förstört själva tanken med varför han skapar sina knivar.

Som en vän och kniv-nörd så fick jag en exklusiv förhandstitt på en ny serie med knivar som Patrik håller på att utveckla just nu. Vi pratar silver, renhorn, älghorn, mammut och många andra material.

Det finns mycket att titta på i denna skapelse, men det fanns en detalj som jag inte kunde undgå att lägga märke till. Jag hade bara några sekunder på mig att föreviga ögonblicket, men jag hann ändå få en närbild.

Lägg huvudet på höger axel och titta in i handtaget så ser du en fjällripa som gömmer sig i snöstormen inne i handtaget. Jag behöver knappast berätta att det inte är lätt att att fånga denna skapelse på bild, helst när belysningen inte är optimal. Ni får helt enkelt ta mitt ord när jag säger att det är ett otroligt hantverk.

När jag började fråga Patrik om priset på denna kniv så kunde jag ana att han inte var intresserad av att sälja den överhuvudtaget. Detta är förstås ett problem om man är kniv-nörd som mig själv, när en kniv inte går att få tag på. Men samtidigt så förstår jag att dom blir en del av konsten och garanterat får ett affektionsvärde som överstiger både material och tid.

Om du har vägarna förbi Jokkmokks Vintermarknad någon gång. Passa på att titta in hos Jokkmokkskniv, som är på plats utanför gamla apoteket. Han pratar väldigt gärna om sina knivar och har många intressanta till salu och framförallt till beskådan.

Patrik håller också på med en ny hemsida på www.jokkmokkskniv.com där hans skapelser kommer att vara till försäljning inom kort. Spännande, med ett ord. =)

Ha en trevlig dag.