Karesuandokniven VUOGAS ÀKSU

Redan som nybörjare inom Bushcraft, för många år sedan, så fanns det ett märke som jag såg upp till. Man kan säga att det var ett sånt där ”mytomspunnet” företag som trots att det bara är drygt 25 mil norrut från där jag bor, kändes fjärran och avsides. Visst är Karesuando inte ”nästgårds” till många ställen, men jag har ändå tänkt resa dit enbart för att titta närmare på fabriken där min nya yxa från just Karesuandokniven har tillverkats.

Jag har länge haft ögonen specifikt på Karesuandoknivens yxor. Främst för att dom lämpar sig väl för Bushcraft och är otroligt vackra, men även för att vi pratar om ett genuint hantverk. När jag fick chansen att köpa Vuogas modellen, det vill säga ”mellan yxan”, direkt över disk i Jokkmokk så kunde jag inte motstå längre.

Till skillnad från i princip alla yxor, vilka brukar vara tillverkade av kolstål, så valde Karesuandokniven att använda rostfritt stål istället. Historien kunde vara slut där, men det rostfria stålet i VUOGAS ÀKSU kommer faktiskt från gruvan i Kiruna. Dom andra materialen, Älg och renhorn, är lokalt förankrade och masurbjörken i skaftet kommer även den från fjälltrakten ovanför polcirkeln.

Som ni förstår så pratar vi inte om en alldaglig och normal yxa, utan ett väldigt väl anpassat verktyg för nordiska klimat. Jag provade även att bära yxan i bältet idag, eftersom den är anpassad att bäras på detta sätt. Resultatet var förvånande, då den knappt kändes. Vikten hamnar i midjehöjd och det blir ingenting som ”svingar” runt benen när man går, vilket annars är vanligt med större knivar.

Jag har även testat att hacka grönsaker och annat i köket, vilket visade sig fungera ungefär lika bra som med min Fällkniven A1 PRO. Eggen är för tjock för att fungera som en finkniv, men samtidigt så är den väldigt vass och med rätt teknik så är det fullt möjligt att hantera mat med denna yxa. Rätt så imponerande faktiskt.

Jag sitter just nu och funderar hur jag ska kunna testa denna yxa på bästa sätt, eftersom det uppenbart inte är en kniv. Om jag skulle jämföra den med mina andra knivar så kanske den skulle ha en chans ändå? Jag får helt enkelt behandla den som att det vore en Bushcraft kniv, så får jag se hur det går.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.