Victorinox Swisstool Spirit XC Ver.II

Om jag skulle skriva två ord om detta verktyg, som beskriver det bäst, så skulle det nog vara ”förfinat” och ”elegant”. Vi pratar inte längre om ett utstansat verktyg som är tänkt att ligga och rosta bort i en verktygslåda i en bil. Vi pratar precision och polerat rostfritt stål och väldigt genomtänkta funktioner.

Låt oss titta närmare på den i denna reklamvideo. Den version som visas här är exakt den jag äger. Det vill säga ett serraterat (tandadat) blad med trubbig spets. Den finns även med ”normalt” blad utan serratering. Därför ska du vara noga om du tänkt köpa en Swisstool, så att du får rätt modell.

1. Ergonomi
Spirit XC har en väldigt bra ergonomi. Dels är alla potentiellt vassa kanter rundade, dels är alla verktyg på insidan av handtaget när man använder tången. Detta gör att man kommer åt verktyg utan att behöva öppna verktyget.

Spirit XC kommer med en bältesväska i läder med plats för medföljande bithållare, spärrskaft och förlängare. Den sitter bra på bältet, men inte lika bra som väskan till exempelvis Leatherman Wave, som känns smidigare och inte är lika ”slängig”. Dessutom bygger väskan utåt ganska mycket, så det är svårt att ha den som EDC om man inte har luftiga kläder på sig.

Spirit XC väger ungefär 210 gram och med hela paketet på bältet så får du räkna med ungefär 280-300 gram. Detta låter kanske inte så mycket, men den räknas knappast som ett ”lätt-vikts-verktyg” på något sätt.

2. Material
Materialet som använts i Spirit XC är i ”rostfritt stål” och kommer från Victorinox. Detta säger kanske inte mycket för den som inte haft Victorinox verktyg tidigare, men alla andra vet att det inte är några som helst problem med kvalité på det området.

Hela verktyget är i samma stål, men alla komponenter är härdade och hanterade beroende på uppgift. Inget av Spirit XC komponenter har uppvisat något tecken på slitage, vilket är ett väldigt bra betyg.

3. Utbud och användningsområden
Victorinox Swisstool Spirit XC har, förutom tången med avbitare, en kniv av bra storlek, halvt serraterad med bakre delen ”plain edge”. En väldigt vass och användbar träsåg, fil metallsåg, diverse skruvmejslar och mycket mycket annat. Det finns en micro-skruvmejsel så att man kan skruva ihop glasögonen också, vilket jag använt ofta tidigare. Dessutom finns det givetvis en korkskruv, vilket inte är allt för vanligt på denna typ av multiverktyg, men säkert en uppskattad sak i Frankrike, där vinet flödar. =)

Dessutom finns det en kompakt bit-hållare vilket håller bits som är av standard storlek, precis som dom vanliga till skruvdragaren. Detta i kombination med det lilla och smidiga spärrskaftet med förlängare gör att man kan ge sig på stora och tröga skruvar utan att behöva vara orolig att man förstör multiverktyget. Man hittar också konservöppnare, stor plattmejsel som går att använda som bräckjärn och en sax.

Allt som allt finns det 36 olika funktioner på Spirit XC och detta ryms i naturligt svängda handtag som har med dimensionerna 19x105mm. Alla komponenter/verktyg i Spirit XC är dessutom låsbara, vilket är värt att nämna.

Det som alla verktyg har gemensamt är att dom är väl anpassade för tuffare hantering och ger ett bra kvalitetsintryck med sin blankpolerade yta. Dom känns i det närmaste som kirurgiska instrument istället för komponenter i ett multiverktyg.

4. Eftermarknad och service
När vi pratar eftermarknad till Victorinox så finns det inte mycket att få tag på. Verktyget är helt ”nitat” och erbjuder inga möjligheter att öppna och mixtra med den. Spirit XC har inte utbytbara käkar till tången heller, så om du råkar skada den så är det inte mycket att göra. Detta är också en av mina få klagomål jag har, då det ofta händer att man använder sina verktyg ”på fel sätt” och överskattar hållbarheten.

Vid sådana tillfällen är det bra att käkarna går sönder istället för själva tången och då är det givetvis önskvärt att dom är utbytbara som på exempelvis Leatherman. Jag är helt övertygad om att Victorinox skulle bistå med hjälp om något icke förutsett har skett, men troligen skulle det kosta mer än att köpa ett nytt verktyg, i alla fall för oss i Sverige.

5. Ekonomi och prisvärdhet
Att köpa en Victorinox är en investering som är värd sitt pris, om du tänkt använda den. Spirit XC med spärrskaft-paketet kostar ungefär 2000 kr, vilket är överkomligt, enligt min ringa mening. Du får väldigt mycket verktyg för pengarna och den grad av precision och polering som Victorinox har är troligen oöverträffat hos någon annan tillverkare.

Jag skulle vilja höja dessa verktyg till ”konstverk” snarare än något så grovhugget som ett ”multiverktyg”. Men det kanske är att ta i. Den är dock väldigt välgjord och vacker att titta på, förutom att den är användbar också.

Det är väldigt svårt att hitta ett verktyg av denna kaliber för mindre pengar, vilket gör att den räknas som väldigt prisvärd, trots sin prislapp. Det finns alternativ som Leatherman Wave, för betydligt billigare pengar, men då får man också räkna med att den är värd ungefär vad man betalar.

Slutord och betyg
Man brukar säga att kärt barn har många namn och Victorinox Swisstool Spirit X är inget undantag. Det finns flera olika versioner av detta verktyg och det är inte det lättaste att läsa sig fram till vilken version som specifika handlare har.

Det enklaste är att förhålla sig till produktbilder och detaljbeskrivningar. Min version, Spirit XC version II, har fungerat väldigt bra flera år nu, vilket gör att jag inte kan göra annat än rekommendera det till alla som vill ha ett väldigt bra verktyg för en väldigt bra peng.

Om du dessutom hittar den rabatterad på Internet så är det garanterat en bra affär.