Läsarfråga: Tuffaste stålet är inte Fällknivens!

Fråga: Varför säger du att Fällkniven A1 PRO är världens tuffaste överlevnadskniv? Det finns mängder av stål som slår det laminerade koboltstålet från Fällkniven!

Svar: För att verkligen svara på detta så måste vi gå ned på lite djupare nivå rörande metaller och legeringar, men för att inte nörda ned oss totalt så kan jag säga att ett ståls tålighet inte kommer från stålets hårdhet. Ett hårt stål har en benägenhet att bli sprött och lätt gå sönder, medan ett mjukt stål har benägenhet att vridas och böjas. Det finns undantag till allt, precis som vanligt, men generellt så stämmer det jag skrev nyss. Genom att kombinera bägge typer av stål så kan man få ut ett laminat som kompletterar varandras bästa egenskaper.

Det laminerade CoS stålet på Fällkniven A1 PRO är både lätt att slipa, blir väldigt vass och tål väldigt mycket brytning innan den ger upp. Nedan ser du testresultat från Luleå Tekniska Universitet och deras officiella test av Fällkniven A1 PRO, vilket visar att ca 30% in på bladet, från spetsen räknat, så tål kniven över 200 kg innan den går sönder, sidledes påfrestning.

En annan aspekt som är mycket viktig och påverkar stålet mer än något annat är härdningsprocesserna. Ett för hårt härdat stål blir sprött och känsligt, oavsett vilken typ av stål vi pratar om. Ett för dåligt härdat stål tappar skärpan fort och tål inte hårdare användning. Om man ska förklara det simpelt så är härdningsprocessen en av dom viktigaste delarna i knivtillverkningen och där saker och ting oftast går fel.

Genom att Hattori i Japan tillverkar stålet som används så säkrar Fällkniven att knivarnas härdning sköts av professionella smeder med väldigt lång erfarenhet och en kunskap om stål och dess egenskaper som få i världen kan matcha. Detta medför att, trots att det finns ”bättre stål”, så optimeras materialets sammansättning för att klara dom extrema påfrestningar som A1 PRO har designats för.

Givetvis är det svårt att sätta detta i ett perspektiv jämfört med andra knivar än just Fällkniven, men prova att slå in en kniv av finaste superstål i en stubbe horisontalt och med bladets sida uppåt, ca 30 cm från backen och ca 30% av bladets längd in i stubben. Ta sedan och ställ dig på knivens handtag, om du väger över 200 kg och den fortfarande håller så vet du att den tål lika mycket som en A1 PRO.

Detta är dock något som görs på egen risk, då man riskerar skära upp benet när kniven går av.

Hoppas detta var svar på din fråga. Om inte så är det bara att kommentera eller fråga igen.

Ha en bra dag.