Test: Jaktkit Knv3 & FYR Eldstål

Nu är det dags för mitt test av Jaktkit Knv3 med FYR eldstål att mynna ut i lite testresultat. Som vanligt fortsätter mina tester hela tiden, men jag känner nu att jag har tillräckligt mycket ”kött på benen” för att uttala mig angående denna kniv och dess kompanjon, eldstålet FYR.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så ”standardiseras” mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Precis som med Knv2 så är Knv3 tillverkad av TPEE i handtaget och stålet är 99Cr18MoV, ett Kinesiskt stål som faktiskt överraskade mig i Knv2 och som fortfarande är lika bra i Knv3. Den modulära Kydex slidan är i princip identisk med Knv2:s slida, men är givetvis mindre och mer kompakt, då Knv3 faktiskt är en mindre kniv.

Moment 1 – Vedklyvning
Knv3 är en väldigt kompetent och hållbar kniv. Den skarpa och smala eggen gör att den enkelt skär in i trä, samtidigt som den väl polerade ytan medför att den gräver sig in i träet bättre. Med en bladlängd på ca 8 cm så räcker den inte till att klyva många grenar som jag försökt mig på. Även det tunna bladet har en tendens att fastna i klabbar, vilket blir lite jobbigt ibland. Allt detta gör att den får sämre betyg än ”storebror” Knv2, men kammar ändå in ett medelbetyg.

Moment 2 – Huggning
Att hugga med Knv3 är inte speciellt trevligt. Den är kort, lätt och jämvikten ligger på skaftsidan. Alla dessa saker gör att den blir svår att hugga annat än dom tunnaste kvistar. TPEE handtaget vidarebefordrar stötarna rätt så ordentligt, vilket även det är ett tecken på att Knv3 är alldeles för lätt för att klara av att hugga med. Om man tittar på designen så borde det inte vara någon direkt överraskning. =)

Moment 3 – Tälja
Oftast när jag använder knivar med kortare blad och stubbig form så visar dom sig vara bra på att tälja. Knv3 är inget undantag. Den glider lätt genom trä och tack vare det lite tunnare handtaget så går den bra att hålla i alla väderstreck. Handtaget har väldigt bra konturer och hela kniven känns väldigt trevlig, helt enkelt. Smidig och trevlig.

Moment 4 – Matberedning
Det tunna och vassa bladet på Knv3 gör att den passar väldigt bra att hantera mat med. Faktumet att det är väldigt glatt och väl polerat gör att det med lätthet glider igenom dom flesta matvaror utan problem. Det enda som egentligen hindrar Knv3 från att få full pott är storleken på bladet, som är i kortaste laget för att exempelvis skära upp en bifftomat på ett enkelt sätt.

Jag anser ändå att Knv3 är värd ett högt betyg i detta moment. Det väl polerade bladet gör att den känns mycket mer hygienisk att arbeta med när det gäller matberedning. Den blir lite enklare att hålla ren helt enkelt.

Moment 5 – Göra upp eld
Eftersom min Knv3 även är utrustad med FYR-eldstål så förutsatte jag att det skulle fungera perfekt att göra upp eld. Jag tog helt enkelt med mig en bit tjärved och begav mig ut i skogen några mil hemifrån. När det blev dags för lunch så samlade jag ihop lite torra kvistar och grenar från ett omkullfallet träd. Efter att jag gjort lite finare flisor av tjärved så var det dags att dra eldstålet, men… Ingenting.

Hur hårt jag än drog stålet mot baksidan av Knv3 så fick jag inte fram en enda gnista. Som tur var så hade jag med mig en fick-kniv som fick agera ”striker” för eldstålet, vilket gjorde att jag lyckades få upp eld till slut.

Men åter till ämnet, där vi snabbt kan konstatera att ryggen på Knv3 helt enkelt inte är anpassad för att dra eldstål. Detta är väl inte direkt någon katastrof, men något jag förutsatte skulle fungera bra, vilket gör att jag kände mig lite dum som inte kollade funktionen innan jag begav mig ut i skogen, men så är det ibland.

FYR eldstålet är aningen för hårt vilket gör det lite svårare att få till gnistor, men jag kompletterade kittet med en striker från ett gammalt militärt eldstål. Detta säkrar att få upp eld ute i skogen.

Men trots att jag inte kunde dra eldstål mot Knv3 så var det väldigt enkelt att göra fjäderstickor och flisa upp tjärved, vilket drar upp betyget lite.

Moment 6 – Skärpa
99Cr18MoV är ett stål som håller skärpan riktigt bra. Aningen hårt härdad, men ändå så pass tufft att man inte behöver vara orolig att vara lite våldsam med kniven ibland. Efter en lång dag i skogen så kan det vara bra att strila/stroppa eggen lite, men oftast har den ändå varit vass nog att raka bort hår från armarna trots hela dagens slit. Ett väldigt bra betyg.

Moment 7 –  Slipa
Att slipa Knv3 är inte speciellt svårt. Den håller eggen så pass bra att man sällan och aldrig behöver gå så hårt fram som att omprofilera eggen. Det räcker med några drag på lädret för att få tillbaka den där rakblads-skärpan igen. Detta kan jag säga av erfarenhet då min Knv2 har fått väldigt mycket tunga uppgifter i skogen, utan att svika.

Moment 8 – Ergonomi
Jaktkit Knv3 är väldigt trevlig att hålla i handen och påminner mycket om Fällkniven F1, men handtaget är något mindre och tunnare än på F1:an. Greppet är dock fint och det är enkelt att hålla kniven reverserad eller att hugga i hårdare material. Parerskyddet säkrar att man inte glider med handen på bladet och är alltid ett välkommet tillägg på knivar, oavsett storlek. I övrigt är handtaget, precis som på Knv2, tillverkat av TPEE. Detta gagnar för att den kommer att hålla både för slag och stötar, men även för slitage vid användning.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Knv3 kostar 1049 kr komplett med FYR eldstålet, ett paket som både är kompakt och snyggt konstruerat. Personligen anser jag kniven vara riktigt prisvärd, men eldstålet känns inte direkt som att det håller samma kvalité. Kanske var det bara min variant, men jämfört med eldstål som Light My Fires Firesteel 2.0 så har den dessvärre ingen chans. Man får väldigt mycket kniv för pengarna, men kanske man ska sikta på ett annat eldstål. Jag låter det dock vara lite i limbo, eftersom det kan ha varit mitt specifika eldstål som hade lite problem.

Slutord och betyg
Vid det här laget är det allmänt känt att jag har en förkärlek för större knivar, helst modeller som fungerar till allt möjligt, men även mindre knivar kan hitta ett syfte i min samling. När det gäller Knv3 så är jag lite splittrad. Å ena sidan så är det en fantastiskt fin kniv med ergonomiskt och trevligt handtag. Bladet är kort och stubbigt, vilket ger riktigt fin kontroll för täljning och små uppgifter. Å andra sidan så är detta definitivt ingen ”one knife” ute i vildmarken, utan bör ses som ett komplement till en redan befintlig större kniv, eller kanske en yxa.

Att utföra större uppgifter som att hugga och hacka är i princip lönlöst, medan matberedning och täljning är riktigt trevligt. För vad den är så uppfyller Knv3 alla kriterier, men för mig kommer den troligen enbart få följa med som en extra kniv i fortsättningen, eller varför inte hamna bland köttknivarna i köket hemma, där den är väldigt kompetent.

Mina tester fortsätter som sagt. När det gäller Knv3 så är jag rätt så säker på betygsättningen och ingenting jag tar lätt på, men då mina tester främst riktar sig till Bushcraft-knivar så hamnar ständigt dessa mindre jaktknivar i kläm. Kanske måste jag lägga till en kategori och några andra moment för dessa. Vi får se.