SOG Powerpint

SOG Powerpint är ett extremt smidigt och litet verktyg för ”kontorshjälten”. Här hittar du mängder av funktioner och dessutom SOGs patenterade tång med utväxling.

Låt oss börja.

1. Ergonomi
Powerpint ligger bra i handen vid användning. Eftersom verktyget i sig inte är anpassat för dom allra tyngsta uppgifterna så är det liten chans att man råkar ut för något större obehag. Den är dock väldigt liten i handen, vilket i sig bådar för sämre ergonomi och drar ned betyget lite.

Man kan, likt Leatherman, komma åt dom viktigaste verktygen från utsidan, men på SOG Powerpint så kommer man faktiskt åt alla verktyg från utsidan vilket gör att den får några bonuspoäng. Att allt låser sig i utfällt läge är givetvis också en bonus.

power-pint2

2. Material
Powerpint är tillverkad av lite billigare metall än jag är van vid. Troligen rör det sig om något 420 stål. Det enda som SOG specificerar det som är ”Stainless Steel” vilket inte är dåligt omen. Men jag antar att den skär och nyper rätt så bra ändå. Skärpan fungerar så länge man bara gör lättare uppgifter, vilket troligen är dom enda uppgifter man vill utföra med detta lilla verktyg.

3. Utbud och användningsområden
Trots sin lilla storlek så rymmer Powerpint en hel verktyg. 3-sidig fil, ”sheep-foot” kniv, serraterad kniv, sax, konservöppnare, tång, stjärnmejsel, vanlig mejsel, micro mejsel och mycket annat. Dessutom är Powerpint utrustad med SOGs speciella utväxling på tången. Detta gör att du får mer kraft och slipper ta i så mycket för att kapa grövre spikar och liknande.

Med tanke på vilken typ av stål Powerpint är gjord av så kan detta dock visa sig vara en negativ sak. Risken är stor att man försöker bita av mer än tången klarar, vilket då mynnar ut i skadat verktyg. Men så länge man tänker efter, före, så ska det nog inte vara några problem.

4. Eftermarknad och service
SOG har alltid varit duktiga på service och underhåll på deras multiverktyg. Dock tror jag inte att Powerpint inkluderas i detta koncept. Trots att den bär SOGs namn så känns den hopplöst ”Kinesisk” och saknar finishen som man förväntar sig av deras verktyg.

Det går att serva verktyget själv, men reservdelar lär vara lite svårare att få tag på, tyvärr.

5. Ekonomi och prisvärdhet
När jag köpte min Powerpint, för drygt 9 månader sedan, så kostade den strax ovanför 500 kr. Om jag tittar runt lite nu så kostar den över 700 kr. Om jag skulle sätta en summa vad Powerpint är värd i pengar så skulle det nog bli runt 399 kr.

Med detta i åtanke så kan jag inte kalla Powerpint för prisvärd, men den kan vara ett nödvändigt verktyg för den som inte har stor plats i fickan eller handväskan. Den har med andra ord ett syfte som många andra verktyg inte klarar av att fylla. Material och finish gör dock att jag inte rekommenderar detta verktyg till någon som förväntar sig en slitvarg.

Slutord och betyg
SOG har många fina multiverktyg i sin repertoar, men detta är inte en av dessa. Den har exempelvis sax, men funktionen i den är så dålig att det blir svårt att få nytta av verktyget överhuvudtaget. Samma gäller knivblad och annat som mest ”rasslar omkring” i verktyget.

Att kalla detta verktyg för ”Kinesiskt”, som att detta betyder att det är dålig kvalité, är helt missvisande. Många av mina favoritverktyg kommer från Kina och håller jättebra kvalité. Detta är dock ett Kinesiskt verktyg av väldigt dålig kvalité. Förutom att det är förvånande att hantera ett SOG verktyg av denna kvalité så känner man sig lite extra irriterad över att dom släppt på allt kvalitetstänkande när dom likaså släppte ett verktyg som faktiskt hade kunnat vara bra.

Om jag ska vara helt ärlig så hade jag inte tvekat att använda Powerpint i min EDC, så länge kvalitén hade varit bättre. Men som det ser ut nu så måste jag nog rekommendera något annat verktyg till den som är på jakt efter ”nästa bästa”, för SOG Powerpint är inte det du letar efter.