Läsarfråga: Ta bort Facebook!

Fråga: Jag har köpt en Samsung Galaxy S10 nyligen och stör mig enormt på att jag inte kan ta bort Facebook från telefonen. Finns det något sätt att permanent ta bort skräpet från min telefon utan att behöva vara ”hacker”?

Svar: Hej. Det finns egentligen inget ”klicka och fixa” sätt att göra detta på när vi pratar Samsungs telefoner. Dock är tiden förbi då du måste ”hacka” din telefon genom att ha ROOT, som det kallas. Jag kan försöka ta dig igenom det enklaste sättet att göra detta på, men om du får problem är du välkommen att höra av dig igen.

I denna guide förutsätter jag att du använder en Windows PC hemma, eftersom detta är det vanligaste scenariot. Allt inom ” ” menas att du ska skriva allt utom just ” ” tecknen, bara så att du vet. Låt oss börja och stressa inte igenom dessa steg. Läs ordentligt.

 1. Anslut din telefon till datorn genom att använda medföljande USB-C kabel och vänta tills den installerats färdigt av systemet. När du får ett meddelande att telefonen installerats så är du färdig för nästa steg.
 2. Gå till ADB nedladdning på Google för att hämta hem senaste versionen av ADB (Android Developer Bridge) till din dator. Dessa små program används för att prata med din telefon och är väldigt behändiga.
 3. Packa upp den nedladdade .ZIP filen genom att högerklicka på den i utforskaren (filhanteraren) och välja ”extrahera alla…” Skriv in en sökväg som är enkel att hitta. ”c:/adb” blir perfekt.
 4. Öppna en kommando-tolk genom att trycka ”Windowstangent+R” (flaggan+r) och sedan skriva ”CMD” i fönstret.
 5. Skriv ”cd\” och tryck enter, sedan skriver du ”cd adb” för att komma till katalogen du packat upp filerna till, om du gjorde som jag sa ovan. Annars får du leta upp sökvägen till filerna själv.
 6. Skriv ”adb devices” och kontrollera att du får ett svar som slutar på ”devices”. Om det står ”unautorized” eller annat så måste du låsa upp din telefon och antagligen dra ur och stoppa i USB C kabeln igen. Vänta några sekunder mellan försöken, så att telefonen hinner ansluta korrekt. Prova skriva ”adb devices” igen och när du fått så att det står ”<slumpmässiga siffror och bokstäver> devices” på sista raden så är du klar för nästa steg.
 7. Skriv in ”adb shell” och tryck enter sedan
  ”pm uninstall -k –user 0 com.facebook.katana” och enter.
 8. Om du bara var orolig för att appen skulle vara ute och snoka så är du klar nu, ding-dong-the-witch-is-dead. Men om du verkligen hatar Facebook så kan du ta bort alla spår genom att gå vidare till nästa steg. Ett varningens ord dock, Facebook Services, Appmanager och system krävs alla för att bland annat GEAR VR ska fungera. Potentiellt kan avinstallationen påverka även andra saker. Om du ändå inte har Gear VR eller helt enkelt inte bryr dig så är det bara att avinstallera allt.
 9. Skriv in följande för att ta bort resten av Facebook från telefonen.
  Kom ihåg att trycka på enter/retur efter varje rad.
  ”pm uninstall -k –user 0 com.facebook.system”
  ”pm uninstall -k –user 0 com.facebook.appmanager”
  ”pm uninstall -k –user 0 com.facebook.services”
 10. Nu är du klar och har ingenting Facebook på din telefon längre.

Som du ser är det inte speciellt svårt, även för någon som aldrig hållit på med ”hacking” av telefoner. Du kan avinstallera i princip allt på din telefon genom att använda samma princip som ovan, men om du tar bort fel saker så kan det sluta med att du har en f.d telefon i handen.. tänk på det.

I 99.9% av alla fall så går det att återställa telefonen till ursprungsskick, men det kräver lite mer moment än ovan, så mixtra inte för mycket. =)

Ha en trevlig dag.