Uppdaterad: Steel Will Cut Jack Mini

Efter mycket funderingar så bestämde jag mig för att beställa en Cut Jack Mini från Steel Will (C22M) i D2 stål. Tanken med denna kniv är en kompakt EDC inför sommarens shortsväder. =)

Förutom att det kommer att ta ett tag att få den så hade inte företaget jag beställde ifrån någon hemma heller, så håll inte andan för denna test inom snar framtid. Det lär dröja.

Orsaken att det slutligen blev just denna kniv beror på 5 olika kriterier som den uppfyller.

  • Bra stål – D2 är riktigt fint för en slit och släng kniv. Väldigt tåligt.
  • Lätt att öppna – ”Flipper” knivar är att föredra, då dessa går att öppna mycket lätt med bara en hand.
  • Låg vikt – Runt 80 gram är överkomligt, men jag hade hellre haft en kniv som vägde hälften. =) Dock får man ta bladets grovlek i beräkning också.
  • Billig som tusan – Under 500 kr med frakt, det är helt OK.
  • Snygg design – Förutom ovanstående så är det givetvis viktigt att kniven ser bra ut, vilket jag anser Cut Jack Mini gör.

Om denna kniv inte är vad jag letar efter, den kan vara aningen liten för mina stora händer, så får jag väl sälja den här på hemsidan och leta vidare.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.

Uppdatering… 6/7
Efter lite väntan så kom slutligen min Mini Cut Jack från Steel Will, men min upplevelse var inte direkt som dom andras. Stålet i sig är bra, D2 fungerar fint för en EDC och vikten var det inget fel på heller. Men jag har lite saker som fort gjorde att kniven förlorade sin lyster och blir förpassad till en låda eller som tälj-kniv för mina söners små projekt.

Redan första dagen så upptäckte jag att kniven lät väldigt mycket vid öppning och stängning. Ett metalliskt skrapande som påminde om ”grus i maskineriet”. Efter att jag plockat isär kniven så fanns där en hel massa dynga och metalliska kvarlevor från produktionsbandet.

Efter att jag rengjort kniven så upptäckte jag att bussningarna som finns på varje sida om bladet enbart var putsade på ena sidan. Den andra sidan hade en hård vass kant som skurit in i metallen på var sida om bladet.

Efter att jag slipat bort kanterna från bussningarna och polerat upp ytorna som varit i kontakt med bussningarna, vilka var täckta av repor, så monterade jag ihop kniven igen.

Efter att jag öppnat och stängt kniven ungefär 100-150 gånger så började bladets mothåll när kniven är stängd låsa upp sig och vägrade att släppa bladet. Detta gjorde att man inte längre kunde ”flippa” upp kniven, utan var tvungen att använda milt våld för att få fram bladet. Efter flera timmars gormande så valde jag att fasa av kanten på hålet i bladet med en större metallborr.

Nu fungerar kniven rätt så bra, men den har fortfarande problem med att den låser sig efter ett antal öppningar. Jag antar att det beror på att stålet i kniven inte är tillräckligt hårt för att hålla för nötningen. Dynga, med andra ord.

Jag rekommenderar inte att man köper en Steel Will Cut Jack Mini baserat på min upplevelse av kniven. Men då majoriteten av alla recensioner lyfter denna kniv till höjderna så antar jag att det bara var min kniv som inte höll måttet. Inget ovanligt att jag får knivar i denna kvalité, så jag är inte direkt förvånad. =)