Läsarfråga: Topp 5 tillverkare

Ibland får jag in en läsarfråga som jag verkligen har längtat efter. Fördelen med just dessa läsarfrågor är att jag vet att någon är intresserad av svaret, samtidigt som det ger mig idéer om vad jag ska skriva härnäst.

I detta fall är det Jonas som frågar vilka tillverkare jag ser mest upp till, eller som jag föredrar framför andra. Han är själv kniv-samlare och handlar mycket med Spyderco knivar i begränsad utgåva, vilket gjorde att han hittade min hemsida på Google.

Eftersom jag inte har något bättre för mig så kommer jag att lista tillverkarna och även skriva en motivation till varför just den tillverkaren får den plats som den får.

Låt oss börja… Från 1 till 5, där 5 är sist.

Spyderco
Grundades 1978 i Golden, Colorado, USA och har ungefär 10 miljoner dollar i årlig intäkt enligt Wikipedia. 85 st anställda och alla brinner för märket. Kan det bli bättre? Troligen inte, eftersom Spyderco är den som vinner första plats på min lista över tillverkare.

Fällkniven i Boden AB
När det gäller överlevnadsknivar så finns det troligen ingen mer exklusiv och samtidigt genomtänkt än Fällknivens A, F och S serie. Men Fällkniven är inte bara överlevnadsknivar, dom har en uppsjö med exklusiva och vackra samlingsknivar. Peter Hjortberger, grundaren av Fällkniven, har även gett ut en bok som heter ”Knivens ABC”, som alla kniv-intresserade bör ha läst minst en gång.

Casström
Denna plats är dedikerad till en av mina favoriter inom Bushcraft genren, Casström. Här får man mycket kniv för pengarna och dessutom så är knivarna väldigt trevliga att titta på. Klart värd sin plats på min topplista. David Cassini Bäckström, Casströms grundare, är lite av en doldis på Svenska knivmarknaden, men jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för hans fantastiska knivar.

Opinel
Grundat 1890 av Joseph Opinel och fortfarande idag ett familjeföretag så är Opinel något av en unik tillverkare i min topplista. Knivarna är enkla, billiga och saknar all form av modern design, men det är också det som gör dom så bra. Opinel No.8 har exakt samma design som för 129 år sedan, förutom en bladlåsning som tillkom för nästan 60 år sedan. Trots detta så används dessa av Michelin kockar, äventyrare och vinodlare över hela världen. Det går inte att inte gilla Opinel, så enkelt är det.

Benchmade
Sist på min lista hittas Benchmade. Dom har en årlig intäkt på runt 70 miljoner dollar och ca 380 anställda (enligt Zoominfo), vilket gör att dom är många gånger större än Spyderco på detta område. Tills för några månader sedan så hade dom varit nära Spyderco i min topplista, dock har dom på senare tid haft mycket problem med kvalité och finish på deras produkter. Var och varannan har någon form av skönhetsfel och det är inte ovanligt att hitta fabriksdefekter. Tråkigt när ett så pass stort märke börjar falla. Enligt analytiker så har Benchmade länge haft problem med lönsamhet, då dom har enorma lokaler och mängder av anställda. Det som idag håller dom vid liv är tydligen ett kontrakt med Amerikanska regeringen som avser destruktion av vapen som en sido-syssla. Ta den informationen med en nypa salt, då jag bara använt Google.