Läsarfråga: Slipteknik?

Thomas frågar: Hej Urban, Till och börja med, tack för en toppen-blog! Jag undrar dock om du skulle vilja dela med dig lite om hur du slipar dina knivar. Skulle särskilt uppskatta tips om teknik för blad med sekundär egg, övar själv på en Spyderco Stretch 2 för tillfället och märker att jag har svårt att konsekvent hålla vinkeln rätt.

Svar: Hej Thomas och tusen tack för komplimangen.

När det gäller slipteknik så är jag inte den bästa läraren. Jag har lärt mig själv att hålla en ungefär konstant vinkel på mina Fällkniven DC4/CC4 brynen genom att använda fasta vinkelguider när jag började slipa knivar. Främst var det just knivar med sekundär ”micro” egg jag slipade, om det inte var scandi-slipning. Där har man ju redan vinkeln fixad per automatik och eventuella sekundära eggar får man fixa i efterhand.

Det var när jag började slipa EDC och fick-knivar som jag fick lära om mig lite och framförallt fick jag börja bli lite duktigare på att hålla rätt vinklar. Jag försöker hålla vinkeln runt 20 grader (40 grader total) för knivar jag ska använda till allt möjligt och 15 grader (30 grader total) om dom ska vara ”finknivar”. Knivarna blir vassa och fungerar bra till det jag använder dom till, men jag är ingen expert och exakta vinklar får jag bara till med ett knivslipnings-system, vilket jag rekommenderar varmt.

Kontentan är att jag brukar slipa om mina knivar till den vinkel jag känner mig mest van vid. Jag råkar ständigt på olika vinklar på olika knivar, vilket skapar problem för mig som egentligen bara kan hålla mig rätt så bra till två olika vinklar när jag frihands-slipar knivar. Om man ser till att skifta vinkeln till den man känner sig mest säker på så blir kniven vass och trevlig att använda, så länge man inte ger upp för tidigt. Men så gör jag och det är troligen inte det rätta sättet att få en vass kniv på. ?

Istället för att frihands-slipa knivar jag bryr mig om extra mycket så använder jag en jigg, eller ett knivslipnings-system. Jag har en Work Sharp Precision Adjust Knife Sharpener som ger mig exakta och konstanta vinklar. Man måste beräkna vinkeln själv om man vill ha ”fabriksvinkel” på eggen. Detta beror på att vinkeln ändras beroende på vilken storlek bladet har. Det är dock enkelt med en spritpenna och tålamod. Men när vinkeln är rätt så är det bara att gnugga på och sedan blir eggen konstant och riktigt fin.

Det jag gillade med detta system var att det var komplett och enkelt att använda. Själva slip-armen sitter med en magnet, vilket var en liten miss från Work Sharp, men man vänjer sig efter ett tag. Den kostar runt 500-600 kr på Lamnia.com och är perfekt när man ska börja slipa knivar. Resultatet blir riktigt bra. Det finns betydligt bättre, men dom kostar också betydligt mer. Givetvis.

Jag har även investerat i en Work Sharp Guided Field Sharpener för att underhålla mina knivar när jag är ute i skogen. Den använder jag främst på mina Bushcraft knivar, men den har visat sig vara en underbar liten pryl att ha i väskan. Den har två olika diamant ytor, keramisk stav med grov och fin yta, liten keramisk stav för serrateringar och även en läderstropp för sista steget. Riktigt smidigt allt-i-ett-paket som egentligen fungerar till vilka knivar som helst. Work Sharp Guided Field Sharpener har en vinkelguide för 20 grader, vilket duger gott på dom flesta knivarna jag använder i skogen.

Jag använder alltid en hemmagjord läderstropp med Fällknivens Crom-oxid-pasta för att få den där riktigt fina eggen att komma fram. När jag började använda stropp så gick mina knivar från att vara vassa till att vara skrämmande vassa. Många skippar att stroppa bladet vilket är vansinne om man är ute efter en riktigt fin egg.

I övrigt så rekommenderar jag varmt YouTube och filmer med riktiga knivslipare om du vill bli riktigt duktig på att slipa knivar för hand. Då jag själv inte är mer än en glad amatör så känns det inte rätt att försöka lära någon annan hur man ska göra för att det ska bli bra. Risken är att jag skulle lära ut något som inte alls är bra. ?

Nu vet du i alla fall vad jag brukar använda på mina knivar när jag kör fri-hands-slipning, assisterad slipning och slipning ute i skogen. Hoppas det var lite till hjälp i alla fall, trots att jag inte kan vara behjälplig med just slipningen. Det är inte så svårt att bli duktig och det enda som behövs är egentligen några tips från dom som kan och dessutom ska man framförallt ha tålamod.

Hoppas detta var ett tillräckligt bra svar, Thomas. Annars får du gärna höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.