Apple förändrade mitt liv?

Du har kanske hört nämnas att dom flesta kreativa personerna använder Apple. Kända författare, designers, programmerare, musiker, vetenskapsmän, influensers, produkttestare och många andra. Det är nödvändigtvis inte heller något jag personligen tror på, men det är i alla fall vad många säger och något jag hört i många, många år. Det var inte före jag började fördjupa mig i Apples tankesätt som jag började förstå vad det handlade om.

Apples mål med sina tekniska lösningar är och har alltid varit att man som konsument inte ska behöva bry sig om sina tekniska lösningar. En ganska konstig filosofi, kan tyckas. Men den främsta fördelen som jag märkt med Apple är att man inte behöver krångla med icke-relevanta saker i onödan. Saker och ting fungerar som det alltid har gjort, oavsett om du sitter på en Mac, iPhone eller iPad. Känslan är ungefär samma och det är väldigt enkelt att komma igång, även om du använder dina prylar för första gången.

Vill du spela ett spel på din iPhone så behöver du inte fundera om den ska vara kompatibel eller orka med uppgiften, det bara fungerar. Sitter du framför datorn när någon ringer… Svara på datorn, eller stunta i det. Inget behov att springa och hämta telefonen eftersom du redan vet vem som ringer, det syns ju på datorn. Vill du skicka ett meddelande skriv på datorn. Vill du skicka en cool bild du tog med din iPhone på din iPad? Den finns ju också i alla dina andra enheter, så det spelar ingen roll vilken du använder… Hur det fungerar? Det behöver du inte slösa tid med att ta rätt på. Det bara fungerar.

Om jag har igång min Apple TV och vill leta efter ett program så behöver jag inte sitta och dutta på bokstäver med fjärrkontrollen som att det vore 2007, det är bara att ta upp en iPhone och skriva på telefonens tangentbord, det går ju betydligt snabbare. Eller varför inte be Siri leta, oavsett om man sitter med sin Apple TV fjärr, iPhone, Mac eller iPad eller Apple Watch.

Det är också precis det som är speciellt med Apples produkter. Du behöver inte sitta i timmar och mixtra i inställningar, installera drivrutiner, felsöka och krångla. Operativsystemet i mobiltelefoner, surfplattor och datorer är väldigt innovativa och genomtänkta, men framförallt är dom optimerade för hårdvaran dom finns på och kommunikationen mellan alla saker sker helt automatiskt.

I grund och botten är en Apple produkt väldigt enkel att förstå sig på och använda, men precis som allt annat så är den inte så enkel att bemästra till fullo. Detta är dock något som kommer allt eftersom man intresserar sig och vill veta mer. Om man inte vill det, så spelar det heller ingen roll, dom är väldigt användbara oavsett nivån på användaren.

För mig, personligen, så hade Apple varit den där begränsade tillverkaren som inte låter sina användare vara kreativa, när det egentligen har varit tvärt om. Jag hittar nästan dagligen lösningar som bara fungerar och som är fruktansvärt innovativa, utan att jag behöver bry mig speciellt mycket. Jag behöver inte gå utbildningar, sitta och mixtra i ett program för att det ska fungera. Dom fungerar redan precis som jag vill. Jag kan börja vara kreativ från första minuten jag installerat programmet.

Jag har haft en Plex server i många år, för att göra backup och visa familjens filmer, bilder och köpt material. Denna server har alltid varit på en Windows dator och den har varit otillgänglig utanför nätverket hemma. Jag har försökt konfigurera mina routers på alla sätt, även öppnat DMZ (De-Militarized-Zone) för att få servern att kommunicera utanför det lokala nätet, utan att lyckas.

När jag förde över servern på min Mac så började allt fungera. Jag behövde inte justera något i någon router, jag behövde inte ens lyfta ett finger för att justera några inställningar. Det bara fungerade. Detta var min första ögonöppnare, men det finns betydligt fler exempel.

Ett praktexempel är Garageband. Då jag gillar att göra musik för mina videos och annat så är det otroligt smidigt att bara behöva slå igång min Keyboard, plugga in en kabel till datorn, sen fungerar det till 100%. När jag använde Windows så var det en ständig kamp med hög latency (fördröjning), drivrutiner och mapping av MIDI för att allt skulle fungera. Det var inte ovanligt att jag blev sittande i 20-30 minuter innan allt var igång. I och med Garageband så kan jag spendera tiden på att spela musik istället för att bråka med programmet för att få något att låta överhuvudtaget. Garageband fungerar utsökt för såväl amatörer som proffs. Innovativt, lätt att lära sig och helt gratis. Vad mer kan man kräva?

Om du säger ”arbetsverktyg” så har jag ett annat exempel. iWork serien. Detta består av Pages, Numbers och Keynote. Dessa program fungerar mer innovativt och minst lika bra som Microsofts motsvarigheter Word, Excel och PowerPoint. Jag kan inte uttala mig om dom saknar någon funktion från Microsofts Office, eftersom jag inte använder mycket super-specifika saker på dessa program. Det jag vet är att man får ett betydligt mer rent och snyggt gränssnitt som inte är i vägen eller skapar oreda på skrivbordet. Det jag älskar mest med iWork serien är att samtliga program är helt gratis, fungerar utsökt och är kompatibla med Microsofts motsvarigheter om så skulle behövas.

Det finns väldigt mycket fler exempel jag skulle kunna skriva, men jag tror det räcker nu. Min teori är dock att det är precis där ordspråket/myten/legenden om att kreativa personer föredrar Apples produkter kommer ifrån. Man har helt enkelt mer tid att göra det man tänkt. Produkten i sig är inte i vägen, den hjälper till att skapa det man tänkt från början.

Man köper en dator, använder programvarorna som redan finns, skapar det man tänkt sig. Det kan inte bli enklare än så. Jag vet att min teori runt detta är en nagel i ögat på ”icke troende”, vilket var en av anledningarna till att jag inte ville skriva något till att börja med. Men jag räknar med att mina läsare tillhör kretsen som med öppet sinne utforskar möjligheter och andra aspekter innan dom blir arga, jag hoppas det i alla fall.

Om vi återgår till den grundläggande frågeställningen i detta inlägg, har Apple förändrat mitt liv? På den frågan så kan jag bara säga att Apple har förändrat mitt liv enormt mycket, både arbete och privatliv har blivit betydligt enklare och mer organiserat. Jag för mer anteckningar, fotograferar mer och känner mig mer kreativ. Även kommunikation med både familj och vänner fungerar bättre. Bara för att det är så enkelt och smidigt med iMessage och FaceTime.

Jag har fått mycket mer tid över att göra det jag vill, vilket är att testa knivar, vara ute i skogen och skriva på min blogg. Men även att göra musik, skapa grafik och gravera med min laser. Eftersom allt fungerar så smidigt och enkelt så finns det inte mycket som håller mig tillbaka längre, i alla fall inte mina tekniska hjälpmedel.

Som vanligt så ska du inte läsa detta inlägg och utgå ifrån mina upplevelser om du tänkt dig att investera i Apples produkter. Jag kan inte garantera dig att din upplevelse blir likadan eller ens positiv. Allt har med personlighet, behov och användningsområde att göra. Vi är alla individer.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.