Läsarfråga: Jag har provat Linux och jag hatar det!

Hej ITPiraten. Jag har provat Linux i drygt en vecka nu och jag måste säga att jag hatar det. Jag provade att installera Ubuntu, vilket i sig var enkelt och snabbt. Men jag kommer inte överens med detta nya operativsystem överhuvudtaget. Jag känner att det är svårt att hitta det jag letar efter och att filsystemet (DOS) som jag är van vid inte alls ser ut eller fungerar som på Windows. Är det bara jag eller är det något man måste ”vänja sig vid”?” – Johannes

Hej Johannes.

Tråkigt att höra att du inte kommer överens med Linux. Det är trots allt ett operativsystem som är fantastiskt bra. När det gäller filsystemet så måste jag hålla med dig. När man är van vid Windows och DOS så skiljer sig Linux rätt så mycket. Dock behöver en ”normal” användare inte bry sig så mycket om var ”program” eller ”Windows” katalogen ligger. Det enda som man vill hitta till är ”Home” katalogen, som innehåller alla filer som rör just dig.

Jag har sagt det förut, men det är värt att upprepa. När du är van vid Windows och DOS filsystemet så kommer Linux att verka avancerat och komplicerat. Efter ett tag så inser man dock att det är enklare och smidigare än någonsin under Linux.

Linux må se ut som och fungera som Windows i många fall, men man ska inte försaka att det faktiskt är ett helt annat operativsystem, med andra funktioner och inställningar.

Jag rekommenderar att du sätter dig ned, funderar och tar rätt på hur saker och ting fungerar i Linux innan du kastar in handduken. Om du tar dig tålamod att förstå hur Linux fungerar så kommer din självkänsla och erfarenhet att skjuta som en raket.

Dom enda som inte ska prova Linux är dom som inte har något som helst intresse att lära sig mer om hur det fungerar. Om du installerar Linux och förväntar dig att det ska vara exakt som Windows, så kommer du att bli väldigt missnöjd. Precis som om du köper en Android telefon efter att ha ägt en iPhone i flera år, så krävs det en inlärningströskel som man måste passera.

Hoppas att detta var svar nog åt dig. Om inte så är du givetvis välkommen att höra av dig igen.

Ha en trevlig kväll.