Läsarfråga: Filhantering på iPhone?

Helena frågar: Hur kan man göra om man går över från Android till Apple, men fortfarande vill ha möjlighet till filhantering? Exempelvis kopiera dokument, filmer och annat?

Hej Helena.

Det finns egentligen två sidor av denna fråga. Jag kan direkt säga att du inte kommer att få samma typ av frihet som du har på en Android telefon. Med andra ord är dina möjligheter för att kopiera in filer i själva systemet på en iPhone i princip omöjligt. Däremot kan du kopiera in filer i appens specifika mappar eller ”sandboxade lagringar”, om det begreppet hjälper.

Låt mig förklara.

Om du installerar FileExplorer Pro så får du en rätt så kompetent filhanterare som kan utföra dom mesta uppgifterna som du gör på en Android telefon. Du kan även hantera nätverksutdelningar från MacOS, Windows, Linux/Unix och NAS. Den stödjer WebDAV, FTP samt flera nätverksbaserade hårddiskar från bland annat Western Digital och Toshiba. Den stödjer även molnlagringar i parti och minut.

Du kan med enkelhet kopiera en film från en nätverksutdelning till en molnlagring, eller varför inte direkt till din telefon. Om du väljer att ladda ned filer till din telefon så kommer dom att hamna i en egen del av lagringen på telefonen, precis som du själv kan stoppa in media i exempelvis en ljudbok läsare via iTunes, om du har provat det.

Således kan inte några andra appar komma åt informationen, förutom själva FileExplorer Pro (eller vilken filhanterare du än väljer). Men, du kan fortfarande ”öppna med”, så att filmer spelas upp i VLC eller att PDF filer öppnas i Adobe Acrobat. Du förstår säkert vad jag menar. Du kan alltså inte hämta hem en film och att den automatiskt hamnar i din telefons ”offentliga lagring” på en gång. Du kan heller inte ladda ned ett MP3 album från en extern lagring och förvänta dig att den dyker upp bland dina andra album, det fungerar inte. Eventuellt går detta med bilder och några andra media, jag har aldrig provat detta, du får helt enkelt experimentera. =)

I grund och botten så kan du alltså ta med dig dokument och annat på din iPhones lagring och skriva ut, kopiera, namnändra och allt annat användbart, men du kan inte integrera filen i ditt befintliga filsystem genom att bara kopiera den till telefonen.

Tänk på denna lagring som en molnlagring du har inbyggt i telefonen så förstår du kanske hur begränsad möjlighet som erbjuds. Men samtidigt är det kanske exakt så mycket möjlighet som dom flesta behöver?

FileExplorer Pro finns i en icke-pro-variant också, om du vill prova på utan kostnad. Annars kostar appen 50kr.

En annan lösning för personer som främst är intresserade av media och då främst nedladdade versioner, skulle kunna titta närmare på en app som heter Infuse. Infuse är den enda mediaspelare som du behöver på en iPhone och dessutom öppnar den en helt ny värld av möjligheter för att ladda hem, dela och spela allt möjligt via din telefon.

Jag har för mig att Infuse inte direkt var gratis (jag har haft den i många år), men det är garanterat värd varenda krona.

Ha en trevlig dag.