Läsarfråga: Vad specifikt är det som lockar?

Anton frågar: Vad specifikt är det som lockar någon att köpa en iPhone? Kan du sätta tummen på varför jag skulle välja en iPhone över en Samsung telefon?

Hej Anton.

Det är intressant att diskutera hur och varför, vilket jag kan göra hur mycket som helst egentligen. Det som behöver blir sagt innan jag börjar är att detta är min egen åsikt. Varför man väljer en viss telefon beror på så många faktorer att jag inte ens kan börja nysta upp den röran. Några faktorer värda att nämna är:

 • Tillgång
 • Pris
 • Storlek
 • Funktioner
 • Mottagning/Sändningsförmåga
 • Batteritid
 • Kamera
 • Lampa/LED
 • Skärmteknik
 • Minne
 • Lagring
 • … listan kan göras hur lång som helst.

Tänk ”vad skulle vara en deal-breaker för mig?” så hittar du oftast några faktorer som spelar in. Denna fråga är också extremt viktigt att ställa sig om du är någon som egentligen bryr dig om vilken telefon du äger.

Men, för att återgå till frågan så finns det vissa detaljer som Apple har tänkt på. Det är inte alltid man ens tänker på det som konsument, eftersom det bara ”fungerar som man förväntar sig”. Men om man haft några Android telefoner så upptäcker man fort att vissa tänker steget längre än andra.

Låt mig ge några exempel som är aktuella för mig.

När jag har min Apple Watch på armen, men håller i min telefon, så poppar det inte upp några notifikationer på klockan. Men om jag har telefonen i fickan så poppar det upp meddelanden på klockan, så att jag inte ska behöva plocka upp telefonen. En simpel sak att göra, men något som alla på Android sidan missar.

Om jag dessutom tar upp min telefon och svarar på (exempelvis) ett SMS som jag fått en notifikation till klockan om, så försvinner notifikationen från klockan, så att jag inte ska börja fundera om jag missat något viktigt. Information ”bollas” hela tiden mellan klockan och telefonen, allt för att försöka underlätta för min vardag.

Det finns ingen Android tillverkare som har tänkt på detta, utan allt speglas hela tiden mellan klockan och telefonen. Vilket inte är innovativt, utan bara irriterande. Det är heller inte rätt att säga att ingen tänkt på det, för dom som tillverkar Android telefoner är oftast inte dumma. Det blir helt enkelt för dyrt att ”tänka på allt” och telefonerna är ju oftast gårdagens nyhet bara efter någon vecka på marknaden. Varför ens lägga krut på detaljerna?

Dessutom tycker jag synd om tillverkarna, som faktiskt inte kan finslipa och optimera något, eftersom det strax kommer en ny version av Android. Om deras telefoner inte har just den versionen så är dom gamla på marknaden omedelbart, vilket i sin tur leder till att dom ”skippar” saker som konsumenten ändå inte förväntar sig, eftersom ingen annan tillverkare förutom Apple gör det.

Ett annat exempel är att om jag ansluter till en högtalare via Bluetooth och ställer ned volymen, så kommer min iPhone att komma ihåg vilken volym jag ville ha på den högtalaren, oavsett om jag ansluter till Bluetooth i bilen eller någon annan stans däremellan. Samma gäller om jag ansluter ett headset, eller hörlurar via Lightning på min iPhone 7 Plus.

På dom flesta Android telefoner så riskerar man hörselskador, eftersom den oftast utgår från att man vill ha samma volym på allt man kopplar in.

När min telefon är ansluten till bilen via Bluetooth och jag parkerar så kommer den automatiskt att lägga till en markering på kartan, för att underlätta för den tankspridde.

Det finns appar till Android som gör samma, men på en iPhone behöver du inte göra något för att detta ska fungera. Smidigt.

Det är en massa små detaljer som gör att en iPhone är så intressant att använda. Men det mesta sköts helt automatiskt och ”intelligent” av operativsystemet så det är svårt att sätta fingret på vad specifikt som gör att man väljer en ”mycket dyrare telefon”.

Om du gör en hårdvarujämförelse mellan Samsung Galaxy S8+ och en iPhone 7 Plus så borde ju Samsungs telefon vinna utan större bekymmer, men ändå är iPhonen snabbare och mer effektiv.

Till exempel kan en iPhone spela in video i 120 bilder i sekunden i full HD upplösning, medan en Galaxy S8+ bara klarar samma i 720p upplösning, trots snabbare hårdvara. Dessutom dubblar Apple antalet bilder per sekund till 240 i samma upplösning som Galaxy S8+. Så dubbelt så mycket bilder per sekund, med sämre hårdvara (på papper). =)

En iPhone 7 Plus klarar sig enligt batteritester bättre än en Galaxy S8+, trots att Samsungs flaggskepp har ungefär 21% större batteri.

Om man tar sig en liten funderare och tittar förbi siffrorna så har du faktiskt mer telefon för pengarna om du köper en iPhone 7 Plus istället. När det kommer till kritan är det ju faktiskt bara på papper som någon annan överhuvudtaget kommer i närheten.

En annan faktor varför man väljer en iPhone är att du får tillbaka betydligt mer pengar när du bestämmer dig för att köpa nästa version, eller byta till något annat. En telefon från Apple håller i regel värdet betydligt bättre än någon motsvarighet på Android sidan.

Ytterligare en faktor är att iPhones åldras väldigt långsamt. Du ser inte sällan iPhones ärvas nedåt i ledet, till en son eller dotter. På Android sidan så köps det oftast en ny telefon istället, eftersom prestanda och annat degenereras så snabbt (rent utvecklingsmässigt, inte hårdvarumässigt).

Den sista faktorn, som jag personligen känner starkt för, är att apparna till iOS mycket oftare är värda att köpa än motsvarigheten på Android sidan. Kvalitén är bättre och det är väldigt lite buggar när det gäller appar på iOS.

Detta är, lustigt nog, även fallet med Googles egna mjukvaror. Nästan alla appar tillverkade av Google fungerar betydligt mycket bättre på iOS än under Android, vilket troligen är själva definitionen av ironi. Det är inte allt för sällan som en app faktiskt har dom senaste funktionerna först på iOS, bara för att vid ett senare tillfälle bli uppdaterad på Android.

Så, nu har jag varit lite offroad med svaret på din fråga Anton. Så låt mig till sist kortfattat säga:

Om du känner att en iPhone bara är skrot så ska du INTE köpa en iPhone, det är faktiskt inte svårare än så. Men om du, likt många andra, samtidigt är en Android användare som aldrig haft en iPhone så blir svaret tvärt om. Man ska inte gnälla och gorma om så triviala saker som en mobiltelefon, men att samtidigt snacka en massa skräp utan att ha provat på själv, det är bara idiotiskt. Det tror jag dom flesta håller med om.

Jag hatade Apple fram till iPhone 6, som förändrade allt. Nu är jag öppen för alla märken och modeller, men samtidigt förväntar jag mig förbättringar, optimeringar och innovation, inte bara en ny siffra i modellnamnet.

Ha en bra dag.