Apple Watch Series 2 Review

Som ni redan vet så beställde jag nyligen en Apple Watch Series 2 för… för att… Hmm, för att se vad det var för något antar jag. Jag har alltid velat ha en Apple Watch, men dåliga recensioner på ”Series 0” versionen gjorde att jag avvaktade.

Innan denna klocka så har jag haft mängder av Android klockor, så det är inte som att jag är ny på ”Wearables” fronten. Men som många känner till så går det inte direkt att jämföra Apples utbud mot Androids.

Orsaken till att jag tvekade att köpa en Apple Watch beror, förutom på prislappen, främst på att jag fick lite avsmak av denna genre när jag använde Android varianterna. Dom var oftast lite buggiga och navigeringen gjorde att man inte direkt arbetade utifrån muskelminne när man skulle läsa något eller starta en app. Skärmarna var av dålig kvalité, hade dålig ljusstyrka och kändes allmänt irriterande att överhuvudtaget handha.

Detta gjorde i sin tur att klockan oftast användes i 1-2 veckor och sedan blev liggande i en låda för att samla damm. Några lyckliga köpare, som köpte mina ”begagnade” telefoner under denna period, fick oftast med en smart-watch på köpet. Något som inte uppskattades av alla.

Men, nu har jag alltså en Apple klocka på armen och ska försöka mitt allt för att inte låta som en Apple-Fanboy. Värt att nämna innan är att jag drar jämförelser mellan just Android och Apple, eftersom jag inte haft några andra märken (typ Garmin, Polar eller liknande sport-klockor).

Låt oss börja…

Buggar och irritationsmoment…
När det gäller buggar så har jag faktiskt lyckats hitta en. Denna bugg är dock isolerad till Mimmi Pigg och speciella klockslag, som hon inte riktigt verkar ha koll på (se video nedan). Ursäkta kvalitén, jag höll i telefonen och försökte ”klicka” på Mimmi samtidigt. =)

https://youtu.be/zWIQ4F_X2KI

Förutom denna ovanstående video så har jag inte lyckats hitta några buggar i min vardagliga hantering. Jag irriterades över att mina träningar då jag varit ute och gått med hunden inte registrerades korrekt på klockan och ansåg väldigt tidigt att den var opålitlig. Nörd som jag är så läste jag på lite och insåg att det var jag som haft fel hela tiden.

Klockan räknar nämligen promenad som en aktivitet där man rör på sig hela tiden, inte att man stannar vid varje liten kvist med sin hund och låter honom lukta. När jag lärde mig detta så har allt varit mycket bättre, i alla fall gällande min statistik på klockan. Min hund tycker inte att det är så roligt att gå ut med husse längre. =)


Design och hantering
Designen på Apple Watch är inte bara genomtänkt, utan funktionell och smidig också. Jag har 42 mm varianten på min arm och den är så pass smidig att jag inte känner av den mesta delen av dagen. Detta är precis som det ska vara, med andra ord. Möjligheten att modifiera armband och tillbehör som skärmskydd och mängder av annat gör att du kan få din Apple Watch att vara så tuff eller smidig som du önskar.

Hanteringen med att svepa uppifrån för att läsa notiser och meddelanden känns naturlig. Samma gäller att svepa nedifrån och upp för att få fram ”snabbgenvägar” precis som på en iPhone är väldigt logiskt. För att se alla installerade appar så klickar man på ”kronan” på sidan av klockan, för att gå tillbaka kan man klicka en gång till på samma knapp. För att byta klock-bild så sveper man bara från vänster eller höger på skärmen.

Just att byta klock-bild, eller klock-funktioner, var en sak jag trodde skulle irritera mig. Vem behöver egentligen byta mellan en analog klocka och Musse Pigg hela tiden? Det var först när jag insåg att jag med enkelhet kan ha en stilren analog klock-bild utan några störningsmoment samtidigt som min träningsklocka med alla mina speciella appar för aktiviteter finns bara ett svep ifrån. Eller varför inte ha en som visar alla mina möten och påminnelser, datum och annat som har betydelse när man är på jobbet.

Alla saker som jag trodde skulle irritera mig visade sig vara genomtänkta och logiska när man verkligen börjar använda klockan på allvar. En fantastisk manick det här. =)

Som alla iPhone användare känner till så har vi Siri till hands, nu mer bokstavligen än annars, eftersom det finns en version av Siri inbyggd i Apple Watch. Denna är dock snäppet bättre än den du är van vid på en iPhone. Det känns faktiskt som att den lärt sig förstå precis allt man säger dubbelt så bra än tidigare. Detta är inte bara bra, utan är ett måste om man vill hantera sina meddelanden och annat på ett vettigt sätt.

Som jag sagt tidigare är möjligheten att diktera text via Siri rent underbar och sparar mig massor av tid när jag skriver recensioner och andra längre texter, men att Apple lyckats ge henne ännu bättre funktionalitet på Apple Watch är nästan otroligt. Tummen upp för det.

Som vanligt är det viktigt inte bara att ha möjlighet att utföra enklare uppgifter via armleden, det ska gå undan också. Jag kan meddela att Apple Watch Series 2 har en prestanda som inte gör en besviken på något sätt. Allt flyter på och man kan till och med spela spel på den lilla OLED skärmen, om man vill. Inte för att man egentligen vill göra det. =)

Batteritiden varierar beroende på vilken aktivitet man utför. Om du bara använder den för att se vem som ringer, svara på meddelanden och lite annat vardagligt så kommer du troligen ha mellan 70-80% ström kvar när dagen är över. Om du däremot springer ute och använder den inbyggda GPS funktionen (som gör att du inte behöver ha med dig din iPhone) så räcker strömmen bara i ungefär 3-4 timmar, vilket är rätt så normalt från en Smartwatch. Hur som helst tror jag att det blir svårt att tömma batteriet på en Apple Watch inom en arbetsdag. Även inom det som brukar kallas för ”smekmånaden”, där man knappt gör något annat än att pilla på sin nya leksak hela tiden, så lyckades jag inte tömma batteriet på första dagen. Som minst har jag faktiskt haft 30% ström kvar när det var dags att sova.

Hårdvara
Allt från hur armbandet känns silkeslent mot armleden till den nätta designen på själva klock-huset känns genomtänkt.

Skärmen är den ljusstarkaste som någonsin gjorts till en smart-klocka och det märks definitivt. Man behöver aldrig fundera på om man ska kunna läsa text och annat som dyker upp på den lilla skärmen.

Det faktum att den är vattentålig till 50 meter, har force-touch som på nyare iPhones, har inbyggd GPS med hög precision, har pulsmätare som skyddas av en keramisk baksida och mycket mer, det gör att den känns värd sitt pris. Det är svårt att säga något annat.

Mjukvara
När det gäller mjukvaran på Apple Watch Series 2 så måste jag säga att det inte behövs så mycket mer. Det finns givetvis mängder av appar att ladda ned, men det som följer med fungerar fantastiskt bra, för mig i alla fall. Appar som ”Andas”, som påminner en att ta en break och bara andas känns lite som att ha en personlig spiritualist på armen. =)

”Aktivitet” är en app som du skapar träningar med, samt visar dig allt du haft för dig. Oavsett om det gäller träningar som löpning, simning, rodd, cykling, elliptisk eller, som i mitt fall, gång och promenader. Du kan även sitta i rullstol eller ha andra fysiska förutsättningar och ändå ha full funktion, vilket väldigt få eller ingen annan klocka kan ta hänsyn till.

Det finns som sagt mängder av appar till Apple Watch och jag kommer säkert att göra en separat postning om dessa, men just nu så håller jag mig till dom ovanstående.

Träning från en soffpotatisk synvinkel
Att man blivit gubbe är väl inget att skjuta under stolen med, men samtidigt så finns det en liten glöd (långt inne) som säger ”rör på fläsket och sluta äta skräp”. För min del är det svårt att bli motiverad på något annat sätt än via tekniska lösningar, troligen är det ”nörden i mig” som bromsar i annat fall. Att jag investerar i en klocka som försöker tvinga ut mig var bara första steget och längre än så brukar jag inte komma, i alla fall om man ska se tillbaka till Android-Wear tiden och hur träningsapparna ständigt piper och irriterar.

Det är här som Apple Watch skiljer sig från andra. Genom att automatiskt sätta ribban så lågt att jag inte kan låta bli att röra på mig så har denna klocka lurat mig att ta dagliga promenader på ungefär milen, utan att jag egentligen förstod hur det gick till.

Dialogen med klockan gick ungefär så här (observera att detta är ett fiktivt samtal som ägde rum i mitt huvud och inte på skärmen, det är bara en liknelse).

Apple Watch: ”Ta en promenad till affären och tillbaka, om du tror att du orkar”…
Jag:  ”Va? Klart som f-n jag orkar det”…
Apple Watch: ”Om du säger det så, vi börjar från början tycker jag”…
Jag: ”Jag ska bevisa att jag kan bättre än så”…
Apple Watch: ”Jasså, tror du att du klarar mer då?”…
Jag: ”Jag kan gå minst 6 kilometer”…
Apple Watch: ”Ok, bara 6 kilometer då, ska vi gå?”…
Jag: ”Bara?!? Va faan nu ska jag visa vad jag kan”…
……. På kvällen ……
Apple Watch: ”Grattis, du har gått flera mil idag. Inte illa”…
Jag: ”Va? Du skämtar… Men det skulle ju förklara varför mina ben känns som nudlar…”

Om den hade satt ribban högre till att börja med så hade jag troligen bara varit ute i en dag och sedan lagt ned projektet, men den lyckades motivera mig att motivera mig själv. Well played Apple…

Faktorn att sätta på sig hörlurar, gå ut i solen, ta ett djupt andetag, säga ”Siri, slå på någon motiverande musik”, sedan bara njuta av en promenad som känns uppfriskande känns så futuristiskt att den inre nörden bara kan le.

Samtidigt som det inte bara är ”spring, jogga, simma… rör dig, gör det nu…”, som många andra klockor/appar, så erbjuder Apple Watch en lite mer föreslagen aktivitet. Den påminner en när man suttit för länge vid skrivbordet, den lugnar en när man är stressad, den petar lite försynt på ens armled istället för att pipa irriterat. Den kan även lista ut när du gått en promenad, så att du inte ständigt behöver säga åt den ”nu går jag ut och går, så att du vet”… Kortfattat kan man säga att ”genomtänkt” är ett ord som ständigt poppar upp.

Visst är det säkert lika enkelt med andra klockor som Garmin, men då jag inte är en elit-idrottare, utan den raka motsatsen till en sådan, så har Apple Watch en perfekt avvägning där teknik möter motion och motivation. Samtidigt som jag kan ”nörda lös” med spel, appar och annat om jag vill, vilket håller mig intresserad och ger möjligheten till förnyelse.

Apple vs. Android troll
Jag lämnar även en liten notis till trollen som ständigt ska försöka få allt till en Android vs. Apple diskussion, för jag misstänker att många kommer att såga allt jag skriver, trots att det är mina egna erfarenheter.

Som en lång-tids-användare av Android (över 100 telefoner, ca 15 plattor, ca 10 klockor) och en relativt ny användare av Apple (ca 10 telefoner, 5 iPads, 1 klocka) så måste jag bara säga att rent generellt är saker och ting mer genomtänkt och optimerat på iOS än på Android. Kombinationen av Android telefon och Android-Wear/Tizen klocka är inte på långa vägar en lika bra matchning som en iPhone 7/7 Plus och en Apple Watch. Det bara är så.

Slutord och betyg
Det finns garanterat massor av saker jag har glömt att nämna. Men det kommer jag säkert tillbaka till vid ett senare tillfälle. Allt som allt skulle jag vilja ge Apple Watch högsta betyg, för att vara en smart-watch. När det gäller användning så blir det också toppbetyg.

Visst skulle man vilja ha en veckas batteritid och större skärm, men detta skulle motverka balansen som Apple skapat med denna smått fantastiska pryl. Om man skulle sätta in större batteri så skulle den inte längre vara lätt, om skärmen skulle vara större så skulle den troligen bli klumpig att ha på armen…

Det ligger i vår natur att vilja ha mer av allt. Men med dagens teknik så skulle jag vilja påstå att ingen skulle lyckas göra en bättre version av Apple Watch, oavsett hur mycket dom än försökte.

Dom som tänker på Samsungs Gear S3 kanske ska ta och titta närmare på Mobil och deras test. I’m just saying. =)

Betyg: 10 av 10