Läsarfråga: Civivi mot QSP?

Janne frågar: Hej Urban. Tack för en bra hemsida. Jag funderar vilken tillverkare som gör bättre knivar mellan Civivi och QSP. Jag är i valet och kvalet mellan dessa två. Tack på förhand.

Svar: Hej Janne. Man tackar och bockar för komplimangen. Det värmer.

Om du frågar mig vem av Civivi och QSP som jag föredrar så går nog valet till Civivi. Dock är QSP inte en dålig tillverkare. Tvärt om så rör det sig om väldigt prisvärda knivar. Dom är dessvärre fortfarande relativt okända på den Svenska marknaden och jag har personligen ingen stor erfarenhet av annat än Penguin och Parrot.

När det gäller Civivi så har jag testat betydligt fler modeller och kan därför med större säkerhet säga hur kvalité och design fungerar. Det märks att den Kinesiska high-end tillverkaren WE ligger bakom Civivi i detta fall.

Tyvärr kan jag inte vara till större hjälp, då design och känslan i handen båda är väldigt personliga. En kniv som passar min hand, kanske inte passar din. När det gäller geometri på blad och liknande så är det också högst personligt vad man föredrar.

Mitt råd är dock att du provar köpa en QSP Penguin. Dessa är riktigt billiga och efter att man rengjort och oljat upp den första gången så förvandlas en smidig kniv till en riktigt bra kniv. Så var det i alla fall för mig.

Efter du vant dig med din QSP Penguin så kan du köpa en Civivi Elementum, eller Elementum Button Lock och fundera om den är bättre eller sämre än din QSP.

Hoppas detta var ett tillräckligt bra råd. Annars får du höra av dig igen så får vi diskutera det närmare.

Ha en riktigt bra dag.


Kommentarer

2 svar till ”Läsarfråga: Civivi mot QSP?”

  1. Hej! Skulle gärna se mer info om med vad (och hur) du smörjer dina knivar – du skriver här ovanför att din QSP Penguin blev bättre efter att du rengjort och oljat. Vill gärna veta mer om detta.

    1. Hej Alex.

      När jag rengör mina knivar så börjar jag med att demontera dom. När jag plockat isär kniven så använder jag sprit och bomullstrasa. Även tops kommer till användning när man ska rengöra lagerbanor och liknande. Efter allt är rengjort och fint så använder jag en eller två droppar Nano-olja för att smörja upp mekanismen igen. Nano-olja kan man köpa på exempelvis Lamnia.com. Jag rekommenderar varmt Nick Shabazz för instruktioner om hur man tar isär olika knivar och rengör dessa.