Läsarfråga: Benchmade Bugout

Anders frågar: Hej Urban. Jag funderade på att köpa en Benchmade Bugout för att ha som EDC kniv. Om jag förstår dina åsikter om denna kniv rätt så är det vikten som är dess främsta egenskap? Tänkte att det var lika bra att kontakt dig innan jag gör något dumt.

Svar: Hej Anders.

Benchmade Bugout är en trevlig liten kniv och, precis som du antog, har den låg vikt som sin främsta egenskap. Den väger smått imponerande 53 gram och är således en kniv som passar bra om du fjällvandrar, sätter ihop en bug-out bag (vilket den är tillverkad för) eller liknande. Men, det är också mycket som talar för att man ska välja något annat. Låt mig förklara närmare.

Jag har ägt två av dessa knivar. En vanlig med blått skaft, vilket är den som kostar runt 1600 kr. Sedan hade jag en mörk-grön version med svart blad, som kostade runt 2500 kr. Bägge dessa knivar var väldigt dåliga i mekanismen och låsningen kändes väldigt ”skrapig” eller ”gritty”. Lite som att grus fastnat i mekanismen.

Jag öppnade bägge knivarna, putsade och smorde, men dom blev aldrig lika smidiga och lätta i mekanismen som min Spyderco knivar. Jag blev otroligt besviken över byggkvalitén och när den första fick en spricka i bladet, på grund av felaktig härdning eller spänning i stålet, så sålde jag bort den andra också.

Benchmades Axis låsning än en annan akilleshäl i denna konstruktion, då den har tendenser att sluta fungera. Fjädrarna, som är vitala för mekanismen, är sköra och tål inte skiftande väderlekar i samma utsträckning som traditionella fjädrar. Om dom fallerar så blir kniven rent av farlig att använda. Om du Googlar efter ”Axis lock failure” så hittar du mängder av information.

Varför jag skriver detta beror på att du ska förstå min bakgrund till Benchmade knivarna. Jag är inte direkt emot dom, men anser att du betalar betydligt mer för en Benchmade än för någon annan kniv, som troligen presterar betydligt bättre.

(Läs detta inlägg så förstår du)

Bild från Blade IQ

Den har ett tunt blad, för att hålla ned vikten. Den har ”grivory” handtag, för att hålla ner vikten. Den har bara partiella liners, för att hålla ned vikten. Den har titan-skruvar, för att hålla ned vikten. Allt i denna kniv är i princip fokuserat på att hålla ned vikten. Detta gör att den är lite vinglig, går att nypa ihop som en PET flaska och känns lite ”billig” i handen, trots prislappen.

Om du är en fjällvandrare som räknar gram, då är detta en ”no-brainer”, dock finns det betydligt billigare och mycket mer användbara knivar än Bugout för i princip alla andra situationer.

Utan att känna dig, men genom att läsa din fråga, har jag förstått att du vill ha en EDC kniv, inte fjällvandra. Jag skulle därför rekommendera att du köper någon annan kniv. Låt mig lista några som jag anser vara ett bättre köp så kanske du hittar någon som du tycker om.

  • Civivi Elementum (104 gram)
  • Civivi Elementum Button Lock (96 gram)
  • Civivi Wyvern (85 gram)
  • Civivi Odium (70 gram)
  • QSP Penguin (91 gram)
  • Ruike P-801 (120 gram)
  • Spyderco Manix 2 (142 gram)
  • Spyderco Manix 2 FRN (84 gram)
  • Spyderco Delica 4 FRN (64 gram)
  • Spyderco Dragonfly 2 (34 gram)

Listan kan göras väldigt lång, men samtidigt så pratar vi om en kniv från Benchmade som har en prislapp på nästan 1600 kr. Det är med andra ord inte en billig, lätt och enkel kniv. Den är dyr i förhållande med vad du får, helst om du inte har någon nytta av en extremt lätt kniv.

Slutligen vill jag bara understryka att Benchmade Bugout inte är en dålig kniv. Den är bara lite för ”specialiserad” för att vara den ultimata kniven. Dom två modeller som jag hade var tråkiga i mekanismen och kändes betydligt billigare än vad priset skvallrade om. Baserat på dom två knivarna så skulle jag vilja sätta Benchmade i ett speciellt fack som jag sätter en lapp på, på den lappen så skulle det stå ”skräplådan”…

Hoppas detta var till hjälp Anders, annars får du höra av dig igen.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.