Läsarfråga: Använda mobil/surfplatta som GSP/Navigator?

Jag har tidigare haft iPhone 4 och iPad, men har nu gått över till Android i och med att mitt kontrakt hos Telia skulle förnyas. Jag köpte en Samsung Galaxy S2 och har även en Motorola Xoom surfplatta. Min fråga är hur/om man kan använda någon av dessa som en ”bilnavigator”. Jag vill inte ha kart program (Google Maps typen) eller liknande (det är ju faktiskt inbyggt). Då jag reser runt ganska mycket så vill jag att den inte håller på och laddar ned kartor via mobil abonnemanget. Har du något tips, jag är rätt så ny på det här så det får inte vara allt för komplicerat.” – Bengt

Hejsan Bengt och välkommen till ”Android familjen”. =)

Visst går det att använda både din mobiltelefon och surfplatta som GPS navigator. Jag antar att du menar likt ”TomTom”. Det finns ett program jag rekommenderar varmt av fyra skäl.

1. Den laddar bara hem kartor vid installation (vilket går att göra via PC eller WiFi).
2. Den fungerar på dom flesta Android enheter som finns och är ständigt uppdaterad.
3. Den är väldigt exakt och har extrafunktioner precis som en bilnavigator.
4. Jag använder den själv och är väldigt nöjd med funktionaliteten.

Namnet på applikationen är Navigon (klicka på länken för att hitta den på Android Market). Det finns dock flera olika versioner av den, exempelvis Europa, USA, osv. Jag rekommenderar att du köper den version du är ute efter direkt. Du kan köpa till kartor i efterhand, men det kan vara bra att köpa det ”pack” du är ute efter på en gång. Jag tror att det blir billigare på det viset (dock har jag aldrig kollat).

Så här gör du för att få GPS navigering på både din Xoom och din Galaxy S II.

1. Köp lämplig version av Navigon till/från din Galaxy S II via Android Market.
2. Om du inte redan har det, sätt upp samma Google konto du har i Galaxy S II:an på din Xoom, under inställningar på Android Market.
3. Installera applikationen på din Xoom.

Många jag pratat med är irriterade över att ”man måste köpa program två gånger”. Detta är en missuppfattning, dom har missförstått hur systemet fungerar. Om du har samma konton på surfplattan och mobilen så kan du installera applikationer du köpt på båda för samma pris (du behöver enbart köpa en applikation en gång alltså). Detta fungerar även om du har fler än 2 Android enheter i hemmet.

Hoppas detta var ett tillräckligt exakt svar för dig Bengt. Om du får problem med Android i framtiden så är du välkommen att höra av dig.

Ha en bra dag.