Läsarfråga: Android flaggskepp istället?

Johanna frågar: Varför ska jag inte köpa ett Android ”flaggskepp” istället för en Apple telefon? Du får det att låta som att det inte finns några alternativ!

Svar: Först och främst, hej Johanna. För det andra har jag nog aldrig sagt att det inte finns några andra alternativ än Apple. Om jag gjort det så menade jag nog för mig personligen och inte generellt för alla. =)

När det gäller orsaken att inte köpa ett Android flaggskepp så finns det många. Låt mig ta några av dom viktigaste.

1. Uppdateringar – Dom flesta mobiltelefoner från andra tillverkare erbjuder en eller två större uppdateringar under hela telefonens livslängd. Detta gör att du oftast har stöd dom två första åren och sedan riskerar den att bli e-waste istället för en användbar telefon.

2. Kostnad – Förut valde många att köpa en Android telefon istället för en iPhone eftersom priserna skiljde sig så mycket. I dagsläget är det billigare att köpa en iPhone än ett flaggskepp från exempelvis Samsung. Livslängden på telefonen gör också att den är en bättre investering och följaktligen ger bättre valuta för pengarna.

3. Prestanda och mjukvara – iPhone har väldigt bra prestanda och kan helt enkelt göra mer med mindre. Du får högkvalitativa program och produktlösningar direkt i telefonen, på köpet, utan reklam.

4. Support – En av dom största fördelarna med Apple är deras fantastiskt effektiva och snabba support. Du är bara ett samtal bort från att få hjälp med alla dina bekymmer. Det är väldigt ovanligt eller helt enkelt omöjligt att få denna grad av support av någon Android tillverkare.

5. Tillbehör – Apple har marknadens bästa och största utbud av tillbehör. Du kan hitta exakt vad du behöver och oftast billigare och med högre kvalité än till Androids motsvarighet.

6. Film och foto – Apples senaste generationer av iPhone har alltid varit ledande inom filmning på mobiltelefoner. I dagläget så är dom en av dom tre bästa mobilkamerorna i världen, samtidigt som dom toppar listan av mobiltelefoner som används för just bilder och filmning. Du behöver med andra ord aldrig vara orolig att kameran är dålig, oavsett vilken modell du väljer att köpa.

7. Ljud – Apples iPhones har alltid haft bra ljud. I dagsläget har dom en av världens bästa högtalarljud och erbjuder fantastisk samtalskvalité. Tillsammans med Airpods Pro så får man en lösning som omdefinierar hur kabelfria lösningar ska låta, med teknik som inte återfinns hos någon annan tillverkare.

Listan kan göras längre, men jag tror att jag kan sluta här.

Givetvis ska man köpa den telefon man helst vill ha och egentligen skita i vad någon annan säger. För mig så finns det dock ingen annan lösning som ger mer ”bang for the buck”, så jag kan helt enkelt inte byta till Android igen. Hur tokigt det än kan låta.

Värt att tänka på är att du kan använda i princip vilken tjänst eller funktion som helst som finns på Android om du har en iPhone. Men en Android telefon kan inte göra samma saker som en iPhone. Exempelvis kan du använda Google Assistant på en iPhone utan problem. Men du kan inte använda Siri på en Android telefon. Värt att tänka på. =)

Ha en bra dag.