iPhone 12 Pro Max: Retro Design?

En sak som gjorde att jag inte direkt visste vilken version av 12:orna som jag skulle ha berodde främst på det jag läst om den nya designen. ”Kantiga telefoner gör ont i händerna”, var en av kommentarerna. ”Apple förstår inte design” var en annan högst kontroversiell kommentar.

Då min fru fyllde år i oktober så passade jag på att köpa henne en ny iPhone 12, 128 GB versionen i silver färg. Främst för att hennes flera år gamla Huawei P20 Pro hade gjort sitt, men även för att se vad hon tyckte om telefonen. Hon har nämligen aldrig haft en iPhone tidigare och hatar egentligen att gorma med nya telefoner. Ärligare recension kan man inte få. =)

(Spoiler alert: Hon älskar den och säger att hon aldrig kommer att byta från iPhone igen.)

Nu hade jag, som en bonus, för första gången chansen att testa den ”dåliga retro-designen” som jag bara tidigare läst om. Ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt att Apple har träffat helt rätt denna gång. Telefonen känns väldigt bra… nej… den känns fantastiskt bra i handen och dessutom får man ordentligt grepp.

Den senaste tidens telefoner har varit så runda och tunna att man knappt kunnat hålla i dom ordentligt. Detta gäller även Apples tidigare telefoner från 6 och uppåt som man tappade i ansiktet flera gånger medan man använde den i ryggläge på soffan.

Men, frågan var om iPhone 12 Pro Max fortfarande skulle gå att hantera. Den är ju betydligt större och tyngre än iPhone 12. Den är faktiskt Apples största och tyngsta iPhone någonsin.

Nu, med facit i hand, så kan jag rapportera att även den är fantastisk i handen. Vilket var lite av en chock även för mig.

Designen gör att man känner telefonen mer i fickan än tidigare, vilket inte behöver vara en nackdel om man ständigt glömmer sin telefon överallt, som mig. Det som dock är mest framträdande är att den ligger väldigt bra i handen trots den massiva storleken. Greppet känns stabilt och framförallt betryggande när man ska fotografera eller filma.

Extra skönt är det när man ser på film eller surfar på nätet, då man oftast blir sittande länge med telefonen i handen och slipper greppa den hårt för att inte riskera att tappa den. Att tappa en iPhone 12 Pro Max i ansiktet vid ryggläge är knappast en trevlig upplevelse. =)

Jag kan dessutom passa på att tipsa om att man kan ställa telefonen på kant, exempelvis på bordet, för att få en hands-free upplevelse utan att behöva något speciellt skal eller extra prylar. Bonus för den kantiga designen med andra ord. =)

Givetvis beror upplevelsen av telefonen på hur stora händer man har. Jag har rätt stora händer med handskar i storlek 12 och anser att Pro Max är en väldigt bra storlek för mig. Värt att nämna är att jag älskar stora telefoner och använder dom betydligt mer än övriga lösningar. Främst för att min telefon alltid är tillgänglig när något dyker upp, medan dator eller iPad främst används då jag planerat att skriva, rita eller editera saker.

Om man har mindre händer så kan den fort bli klumpig och jobbig att använda, vilket är värt att tänka på. Jämfört med många Android telefoner så är Pro Max inte överdrivet stor. Exempelvis är den mindre än Samsung Galaxy Note 20 Ultra och många andra flaggskepp. Det som var lite av ett gissel på iPhone 11 Pro Max är dock fortfarande kvar på iPhone 12 Pro Max, nämligen vikten.

iPhone 11 Pro Max vägde 226 gram och 12 Pro Max lägger på ytterligare 2 gram på den vikten. 228 gram kanske inte låter speciellt mycket men om jag säger att Samsungs största telefon, Note 20 Ultra, väger 208 gram förstår du vad jag menar.

Orsaken till viktökningen beror främst på att iPhone 12 Pro Max har fått en skärm på 6.7 tum, jämfört med 11 Pro Max som hade 6.5 tum. Men även den interna arkitekturen med 5G, ny processor och mycket annat bidrar till viktökningen. Om man dessutom tänker på hur mycket mer Apple lyckats få in på 2 gram viktökning så är det rätt fantastiskt.

Ovanstående leder mig direkt in på vad Apple gjorde för att få ned vikten igen, vilket var att sätta ett mindre batteri i 12 Pro Max. Enligt olika oberoende tester så har iPhone 12 Pro Max minst lika bra batteritid som sin föregångare, så det kan knappast räknas som en nackdel i detta fall. Den nya A14 arkitekturen är så pass mer energieffektiv att den kompenserar för det mindre batteriet och den större och ljusstarkare skärmen, vilket också är fantastiskt.

Apples nya strategi, att tillhandahålla en telefon för varje önskemål, är rätt så genialiskt. Här pratar vi inte längre om att köpa en jättestor telefon som är bäst eller en liten telefon som är dålig. Alla iPhone 12 modeller har fantastisk prestanda och fungerar exakt lika bra, vilket är unikt. Även den minsta, iPhone 12 Mini, har enastående prestanda och samma innandöme som standardmodellen iPhone 12.

Apple valde dock att sätta deras senaste innovation i Pro Max, vi pratar sensor-stift och större kamerasensorer. Detta beror huvudsakligen på att dom nya kameramodulerna helt enkelt inte får plats i någon mindre telefon. Om man jämför storleken på kamerorna i Pro Max så är dessa betydligt större än i övriga modeller. Detta är inte uppenbart till en början, eftersom Pro Max är en betydligt större telefon, men kamerorna är proportionella i förhållande till storleken på telefonen.

Men är det värt att köpa Pro Max enbart för kamerorna? Svaret är nej. Skillnaden i bildkvalité är näst intill obefintlig. Visst har den förbättringar jämfört med dom övriga modellerna, det går inte att neka. Men den enda gång man skulle ens märka av dessa förbättringar är om man sätter en iPhone 12 Pro och en Pro Max bredvid varandra och tog likadana bilder.

Alla övriga iPhone 12, inklusive Mini, har exakt likadana vida och ultra-vida sensorer, tar bilder som ser exakt lika bra ut och filmar riktigt bra. Dom har även A14 processorer, IP68 klassning, OLED skärmar, stereohögtalare i väldigt bra kvalité och alla är 5G kompatibla. Skillnaderna är att Pro modellerna har fått 6 GB RAM istället för 4 GB, är tillverkade i rostfritt stål istället för aluminium och att dom även har en extra zoom-sensor för att ta bilder med 2x optisk zoom (2.5x på Max).

Detta gör att du lugnt kan utgå från vilken storlek och vilket lagringsutrymme du helst vill ha på din telefon, vilket är genialt av Apple. Priserna är väldigt liknande på samtliga modeller. Pro Max är dyrast, givetvis, men skillnaden mellan Mini och standard iPhone 12 är knappt en tusenlapp. Samma som mellan Pro och Pro Max modellerna.

Som många vet är dessutom en iPhone mer av en investering än dom övriga telefonerna på marknaden. Värdet hålls uppe år efter år och du kan få rätt så generösa inbytespriser på exempelvis MediaMarkt. Detta förutsätter dock att du behandlar telefonen väl och inte skadar den. Jag nämner detta eftersom jag ser skräckexempel på hur många hanterar sina telefoner varje dag. =)

Detta för mig in på nästa aspekt, som är Apples ”Ceramic Shield”, en keramisk nano-hinna som genom speciell behandling behåller sin genomskinlighet och gör glaset i iPhone 12 fyra gånger tuffare än tidigare. Detta är en helt revolutionerande teknik och Apple är dom första, men knappast dom sista, som integrerat detta i sina mobiltelefoner. Värt att nämna är att det endast är skärmen som har ”Ceramic Shield”, inte baksidan av telefonen.

Även här har jag sett oberoende och högst vetenskapliga tester som bevisar att skärmen på iPhone 12 är otroligt tålig, helst i kombination med den nya designen som skyddar skärmens kanter bättre. Men jag skulle dock inte rekommendera att prova släppa telefonen i backen för att kontrollera hållbarheten. Låt proffsen göra det istället. =)

Skärmen är dessutom helt platt, utan rundade hörn och annat modernt (läs ”dumt”) som bara gör användarupplevelsen hemsk i verkligheten och kräver flera onödiga anpassningar för att ens gå att ha på en telefon. Den platta designen gör att man väldigt enkelt navigerar och hanterar även en stor telefon som 12 Pro Max serien.

Jag förutspår även här att många Android tillverkare kommer att sluta gorma med skärmarna inom kort och återgå till platta skärmar. Men det har ju inget att göra med Apple, som inte förstår sig på design… =)

Med detta så avslutar jag min genomgång av Apples nya design på iPhone 12 modellerna. Så mycket mer än bara ”en kantig telefon” och trots vad många säger så är det den bästa designen för användare i dagsläget, vilket borde vara huvudsaken.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.