Led Lenser jämförelse (K3/HF/P14)

imageVälkommen till Led Lenser jämförelsen på ITPiraten.se.

Detta kommer att vara mer av en jämförelse än ett test, då dom olika lamporna inte är i samma kategori eller har samma förutsättningar. Dock kan denna jämförelse komma till användning om du funderat i banorna på att skaffa en Led Lenser ficklampa. Jag försöker fokusera på användningsområdet för dom olika lamporna samt vilken prestanda du kan förvänta dig.

I denna jämförelse så kommer tre av mina hand-ficklampor att testas. Jag har flera pannlampor av Led Lenser också, men dom lämnar jag åt en annan jämförelse istället. Om du känner dig osäker på vilken lampa som passar dig bäst så bör du titta runt lite på nätet. En väldigt populär modell av Led Lenser är P7, vilket ger dig en smidig lampa med utomordentliga egenskaper i förhållande till dess storlek.

Dom tre lamporna i denna jämförelse är K3, Hokus Focus och P14. Låt oss börja.

 

 

Den minsta lampan i testet är Led Lenser K3, vilket är en väldigt liten ficklampa. Trots dess storlek så presterar den imponerande ljus och är mer än tillräckligt om man skulle befinna sig i en situation då man behöver ledljus och/eller arbetsbelysning vid biltrubbel.

imageLed Lenser K3 fakta
Lumen: 18
Räckvidd: 33 Meter
Batterier: 4 x AG13 knappceller
Vikt: 34 gram
Längd: 68 mm
Brinntid: 1 timme kontinuerligt

Precis som sina mer avancerade bröder så har K3 Led Lensers patenterade Speed Focus system för snabb omställning mellan punkt och flood ljus. Som du kanske har gissat så är K3 en nödlampa och ingenting man använder sig av på promenaden eller om man tänkt fara ut på långfärd i skogen. Trots dess något begränsade brinntid så är den väldigt effektiv. I förpackningen medföljer två uppsättningar batterier (8xAG13).

Mellanklasslampan i testet utgörs av Led Lenser Hokus Focus, vilket är en mycket smidig lampa med kraftfulla egenskaper. Till skillnad från andra Led Lenser lampor med Speed Focus så använder Hokus Focus en fokuseringsteknik som fungerar likadant som på vanliga Mag Lites. Man skruvar på främre delen av lampan för att ställa fokus, vilket är lite omständigt om man snabbt behöver byta mellan punkt och flood belysning. Hokus Focus är dock en väldigt kompetent lampa med bra batteritider och väldigt bra ljusförmåga.

 

imageLed Lenser Hokus Focus Fakta
Lumen: 115
Räckvidd: ca 180 meter
Batterier: 4 x AAA
Vikt: 148 gram
Längd: 129 mm
Brinntid: 52 timmar kontinuerligt

Hokus Focus är en billigare variant mot exempelvis P7 modellen och har enbart ett läge på strömbrytaren (on/off) vilket gör att du alltid får 100% belysning. Detta kan visa sig vara onödigt mycket i många situationer utomhus och man blir lätt bländad själv. Den är väldigt kompetent och trevlig i handen och passar väldigt bra i fickan. En perfekt lampa för promenaden eller som nödlampa i bilen. Jag har testat denna lampa under ett år och kan personligen gå i god för dess förmåga och prestanda.

Storebror till alla dessa lampor är Led Lenser P14, vilken tillhör Led Lensers Professional Series. Lampan används av främst polisen och har riktigt kraftfulla egenskaper. Förutom att fungera som en ficklampa så kan den användas i självförsvar då den är lång och rätt så tung. Till skillnad från Mag Lite som är lite mer anpassad för att slå in spikar i brädor så rekommenderar jag inte att du försöker dig på några sådana stunts med Led Lenser lampor. Den duger dock i nödsituation som ett självsförsvarsvapen.

imageLed Lenser P14 Fakta
Lumen: 210
Räckvidd: 300+ meter
Batterier: 4 x AA
Vikt: 384 gram
Längd: 205 mm
Brinntid: ca 70 timmar kontinuerligt

Led Lenser P14 har, till skillnad från sina småbröder en flerstegs strömbrytare i botten. Detta gör att du har 3 effektiva steg att välja på beroende på situation.  Första läget är att ta lätt på strömbrytaren, vilket då ger en Boost på 130% ljus. När knappen trycks in och släpps så fastnar den på 100% och vid en till tryckning på knappen så begräsas effekten till ungefär 50%. Sista läget är avsett att spara ström och fungerar fantastiskt bra i situationer då bara 100 lumen behövs för att se bra. Exempelvis vid promenader. I både 100% och 50% läget så kan man ta försiktigt på strömbrytaren för att tillfälligt gå till Boost läget på 130%.

Tester och jämförelser mellan dessa lampor kommer inom kort.