Kniv, yxa och såg?

Johan frågar: Finns det någon kniv som ersätter både yxa och såg? I så fall vilken är det och var köper man den?

Svar: Det korta svaret är ”nej”. Du kommer dock att hitta en massa marknadsföring om knivar som försöker övertyga dig om motsatsen om du letar efter detta svar på Internet. Precis som med dom populära multi-tängerna från Leatherman och Victorinox så finns det knivar som är bättre än andra på att agera yxa ute i fält, men det finns tyvärr ingen som gör en yxas jobb bättre än en yxa. Samma gäller sågar, som även dom är bäst på att just såga.

I grund och botten så mynnar allt ut i fysikens lagar. En kniv som väger 200-300 gram kommer aldrig att vara lika effektiv som en yxa som väger 200-300 gram på grund av utformningen och energifördelningen. Jag orkar dock inte gå in på närmare detaljer, eftersom det borde vara en självklarhet för dom flesta. Det finns garanterat någon som ”doktorerat” i detta ämne på Internet. =)

När det gäller att byta ut en såg med en kniv så blir skillnaderna ännu mer uppenbara. Sågen är väldigt energi-effektiv och ser till att du inte slösar bort all din energi innan du har chansen att exempelvis göra upp en eld. Där det tar 1-2 minuter att kapa ett träd kan det ta upp emot 30 minuter med en stor kniv, vilket givetvis är ett väldigt stort slöseri med energi.

Min rekommendation är dock, om du vill få ned vikten på din packning (jag gissar att det var syftet med frågan) att skippa yxan. Trots att detta är ett väldigt effektivt verktyg ute i bushen så klarar du dig med en bra fällbar såg och en större kniv (Mod A1, Fällkniven) för att klyva och göra upp eld.

Hoppas att detta var svar på din fråga, annars är du välkommen att fråga igen.

Ha en bra dag.

Notera att detta inlägg är 5 år gammalt. Tänk på att 5 år är en lång tid och att saker och åsikter kan och troligen har ändrats sedan dess. Använd gärna sök funktionen för att hitta nyare inlägg med samma ämne.

Tags:

Comments are closed

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.