iPhone 7 Plus – Full Review

Så var det äntligen dags. Här kommer min fullständiga Review av iPhone 7 Plus. Kanske det är i tidigaste laget, men jag känner att steget mellan 6S och 7 inte är så långt.

Missförstå mig rätt nu. iPhone 7 Plus är den senaste och bästa iPhonen som hittills släppts, men den är ändå inte ljusår före 6S.

Låt oss börja.

Högtalare och ljud

Dom inbyggda högtalarna i iPhone 7 är bättre än i 6S. Men det beror huvudsakligen på att det är stereohögtalare istället för bara en.

Volymen har ökat med 20-30%, enligt mig i alla fall. Många påstår att det rör sig om 50% skillnad. Men jag kan inte riktigt hålla med.

Ljudet från hörlurar är, som jag tidigare nämnt, i princip obegränsat i möjlighet. Detta beror på att Lightning utgången är digital, till skillnad från standard 3.5 mm som är en analog utgång. Denna ”feature” har du också om du äger en iPhone 6S eller 6S Plus idag också. Förutom att du har 3.5 mm hörlursutgång också. =)

Fördelen med Lightning anslutningen är att ju bättre hörlurar du har, desto bättre ljud får du. All DA konvertering görs externt och inte längre på telefonen.

Jag tror att detta kan bli framtidens melodi, men just nu kändes det överilat av Apple att ta bort uttaget. Men det är också bara min ringa mening.

Skärm och touch

Skärmen är ungefär lika som på iPhone 6S Plus, men har tydligen lite mer vibranta färger och djupare svärta. Jag gillar skärmen, men tycker nog inte att det är en avgörande faktor. I mina side-by-side tester med iPhone 6S Plus så märker jag i ärlighetens namn inte mycket skillnader.

Touch-känslan är Apple original, vilket betyder fantastiskt responsiv. Den reagerar exakt som man vill, samtidigt som man kan peta bort damm från skärmen medan man ser en YouTube film utan att telefonen får spader. Något som är ett stort problem för mig och Samsungs skapelser.

3D Touch finns kvar och fungerar utmärkt på iPhone 7 Plus. I och med iOS 10 så har möjligheterna utökat och nästan allt kan 3D tryckas på för att få något annat att hända. Problemet är att jag väldigt sällan kommer ihåg att använda denna funktion. Den känns helt enkelt inte naturlig eller speciellt innovativ.

Det hade varit mer logiskt utan denna funktion, vilket jag tror är orsaken att dom la ned tanken på dessa skärmar för länge sedan, trots att stödet finns inbyggt sedan flera generationer av Android.

Processor, minne och lagring

Apples nya A10 processor är en 4 kärnig konstruktion med 2 primära och 2 sekundära kärnor. Dom primära erbjuder prestanda som tidigare aldrig skådats på en iPhone, medan dom sekundära kärnorna är långsammare och strömsnålare. Ett koncept som funnits på Android sidan ett längre tag, men Apple har givetvis drivit det till sin spets.

Prestandamässigt så tycker jag inte att det märks så mycket i daglig användning. Apple har gjort en redan blixtrande snabb telefon ännu snabbare, vilket i sin tur bara påverkar vissa saker och till väldigt liten grad. När jag provar att öppna appar och spel så är oftast min iPhone 6S Plus snabbare än den nya iPhone 7 Plus, vilket fick mig att bli lite irriterad.

iPhone 7 Plus har 3GB RAM, medan lillebror 7 har fått nöja sig med 2 GB. I min Plus har jag valt 256 GB lagringskapacitet, vilket är löjligt mycket, även om man är en media-slav. Då det är både omständigt och inte helt buggfritt att lägga in media på en iPhone genom iTunes så föredrar jag att strömma innehåll direkt från mina servers, eller via tjänster som Netflix och Play Music.

I bästa fall brukar jag förbruka runt 60-70 GB. Men med dagens möjligheter att strömma både musik och film så känns 256 GB långt ifrån idealisk storlek. Men, om Apple bygger en telefon med så stort minne så ska jag bannemig ha den också. ?

Bättre batteritid, större batteri 

Apple säger att dom tog bort 3.5 mm hörlursutgången så att mer plats kunde ges till batteri och den nya ”Taptic” motorn. Detta är troligen helt sant, men möjligheten att ladda telefonen medan jag lyssnar på musik gör att min iPhone 6S Plus har betydligt bättre batteritid. Jag har nämligen märkt att jag lyssnar extremt mycket på musik, vilket nästan alltid får mig att behöva välja mellan att få lite ström i telefonen eller helt enkelt skippa musiken.

Dubbla kameror 

Detta var något jag såg mest fram emot. Att kunna utföra optisk zoom är enligt min ringa mening exakt vad som saknas i smartphones av idag. Men Apple gjorde en Android här…

Dom tog bort den optiska bildstabiliseringen på den sekundära (zoom) kameran och försåg den dessutom med en f/2.8 slutare?!? När man zoomar dubbelt så mycket behövs optiskt stabiliserade linser dubbelt så mycket, något som Apple verkar ha missat totalt. En designmiss som faktiskt var en dealbreaker för mig.

Vattentålig, men inte tät

Att ha en telefon som är vattentålig är jättebra. Helst när det rör sig om en telefon för väldigt mycket pengar. Apples telefoner har alltid varit vattentåliga sedan 6:an presenterades, något som många missat. Apple har aldrig officiellt gått ut med informationen, men risken att få vattenskador av regn eller att råka doppa telefonen i handfatet är väldigt minimal.

Om du tänker dig att du ska kunna simma med iPhone 7 så är du dessvärre missinformerad, eftersom den är vattentålig, inte vattentät. Apple står inte heller för några som helst skador som uppkommit genom fukt, så du bör vara försiktig. =)

Apple missade målet, med en hel del…

Redan när jag tog emot telefonen så kändes det lite halvljummet. Förpackningen var av sämre kvalité än vanligt, billig plast som halvhjärtat omslöt kartongen istället för krymp-filmen vi alla är vana vid. Dessutom var den klassiska-långsamma-glid-och-öppna känslan borta, du vet, den som infinner sig när man håller i locket på kartongen och ser botten sakta men säkert glida ned. Denna gång var precisionen inte i närheten, utan erbjöd en sämre unboxing än en billig Samsung telefon.

Väl inne i kartongen presenterades inte man för telefonen, utan i vanlig ”Android-anda” så ligger det papper ovanpå. Hörlurarna var förpackade i en-gångs-kartong och även Lightning kabeln var fastklämd under en pappers-läpp i botten av kartongen. Lightning till 3.5 mm adaptern satt även den fastklämd under några pappers-läppar under hörlurarna. Bah.

OM jag hade packat upp en billig Android telefon så hade jag inte reflekterat över något av det ovanstående, men nu rör det sig faktiskt om en telefon för 11.000 kr, från Apple… Man förväntar sig bättre, vanligtvis erbjuder Apple en fullständig ”känsla” när man packar upp sin investering. Hoppas att, vem som nu kommit på denna förpackning, skäms.

Jag var ju faktiskt väldigt nöjd med min iPhone 6S Plus till att börja med. Dock såg jag förväntansfullt fram emot alla nyheter som den nya A10 processorn, skärmen med bättre färger och dom dubbla kamerorna som lovade en ny upplevelse i fotografivärlden. Men, sanningen är att skillnaden mellan iPhone 6S Plus och iPhone 7 Plus inte direkt är avgörande på något sätt.

Erfarenheten rikare…

Så, vad kan man ta för erfarenhet från detta? Att Apple faktiskt gjort sitt yttersta för att förbättra en redan makalös telefon? Eller är det så att Apple anser att folk är så dumma att dom accepterar vad som helst? Jag tror att det är lite av varje som bidragit till den nya iPhonen.

Dels hade Apple inte så mycket nytt att komma med, så dom återuppfann hjulet igen. Vilket är helt ok, eftersom Apple brukar se till att det fungerar bättre än tidigare. Men samtidigt verkar det lite kaka-på-kaka att göra en av världens snabbaste smartphones ännu snabbare. Det finns ingen som tackar en för att ett spel startar 0,3 sekunder snabbare på den nya modellen.

Nu är jag tillbaka på min iPhone 6S Plus igen och iPhone 7 Plussen är på väg tillbaka till Apple. Men samtidigt som jag gillar 6S Plus så känner jag lite irritation över min situation och Apples misslyckande denna gång. Om jag känner Apple rätt så kommer även nästa iPhone att sakna 3.5 mm uttag, något som effektivt fungerar som en dealbreaker för mig. Dessutom så känns det väldigt inrutat att iOS 10 ”bara” var exakt likadant, men med lite Android grafik.

Om jag ska vara helt ärlig så kan detta betyda att Android än en gång tar plats i mitt hjärta. Vi får se vad som händer.

Hur som helst är den vanliga iPhone 7:an avbeställd ytterligare en gång. Denna gång ska jag fundera på var jag vill sätta mina pengar innan jag gör någon ny affär.

Slutordet och betyg

Nu sitter alla och irriterar sig över att jag kastar skit på Apple, men det är inte direkt det jag gör. Jag säger bara att skillnaden mellan iPhone 6S Plus och 7 Plus inte är värt uppgraderingen. Visst är allt bättre, utom vissa avsaknader då, än på 6S. Men samtidigt är det inte värt pengarna att få något som är en smula bättre.

Om Apple valt att behålla 3.5 mm uttaget så hade jag troligen behållit min iPhone 7 Plus, men jag var inte direkt villig att offra något för att få något jag redan hade.

iPhone 7 Plus är en bra telefon. Den är snabb, väldesignad och erbjuder en stabil plattform. Men det var exakt det som erbjöds 2014 och 2015 också.

Allt som allt skulle jag ge iPhone 7 Plus ett slutbetyg på 8 av 10, eftersom den garanterat kommer att ligga på Topp 5 en bra bit in på det nya året. Den var bara inte för mig.

 

På återseende.

 

 

 

 


Kommentarer

Ett svar till ”iPhone 7 Plus – Full Review”