Det är en ära… Honor 8 Review

Som VIP på Huawei så har jag en liten glimt i ögat för den Kinesiska tillverkaren. Till skillnad från många andra Kinesiska tillverkare så började Huawei med telefoner av väldigt hög kvalité och en prislapp som fick alla att tvivla på den första egenskapen. Den senaste generationen från Honor, som kan anses vara ett ”dotter-märke” till Huawei, följer trenden. Den andas flaggskeppskvalité, men är prissatt som en mellanklassare.

Honor 8 är dessutom, likt Samsungs senaste modeller, tillverkad i aluminium och glas. Huawei har dock 15 lager av noggrant slipat glas, vilket gör att denna smartphone har snygga ljusreflekterande effekter. Istället för att se ut som en telefon som är guldfärgad så verkar den vara nästan flytande och kromatisk, nästan levande. Det är svårt att sätta ord på det, så jag rekommenderar att du tittar närmare på den i en butik.

Men det är inte bara på ytan som Honor 8 imponerar. Under allt glas och aluminium så gömmer sig 4 GB RAM, 64 GB lagring, Dubbla SIM kort platser och en HiSilicon Kirin 950. 8-processorkärnor med 4 st 2.3 GHz Cortex-A72 och 4 st 1.8 Ghz Cortex A53. Detta är uppbackat av en Mali-T880 MP4 GPU. Dessutom går det att hitta USB-C, IR-sändare/mottagare, dubbla kameror (som på Huawei P9) och ett 3000 mAh batteri.

På papper så ser denna telefon ut som en Huawei P9, fast med IR och dubbla SIM platser. Faktumet är att prestandamässigt märker jag inga speciella skillnader mellan dom bägge telefonerna. Prismässigt ligger dom också i närheten av varandra, då P9 har gått ned lite sedan lanseringen. För 64 GB varianten, som jag har, får man betala runt 4900 kr och den är värd varenda krona, precis som det brukar vara med Huaweis skapelser.

Låt oss gå in på detaljer.

Mottagning och samtalskvalité

När det gäller mottagning så är Huawei alltid i framkant. Fördelen med detta är att samtalskvalitén automatiskt blir rätt så fantastisk också. Faktiskt så har Honor 8 det bästa samtalsljudet jag hört från en telefon på väldigt länge. Den slår även storebror P9, vilket förvånade mig. Troligen beror det på just att den är tillverkad av glas istället för radioavskärmande metall.

Högtalare och hörlursutgång

Till skillnad från Apple så har Huawei inte haft en tanke på att ta bort 3.5 mm utgången från sina telefoner, utan låter konsumenten själv välja om dom vill ha USB-C högtalare, Bluetooth eller gå den ”analoga-vägen”. Huawei har länge haft dts-klassat ljud i sina telefoner som presterar långt över vad man är van, vilket gör att telefoner som iPhones och Galaxys hamnar i skuggan. När det gäller den inbyggda högtalaren så är den bättre än Samsungs alla telefoner, i klass med iPhone 6S men sämre än telefoner med stereo-lösningar. Dock är den väldigt välljudande så länge man inte sätter volymen på max.

Kameror och skärm

Jag fick redan innan jag köpte denna telefon ett varningens ord angående skärmen, som beskrevs som ljussvag och tråkig. Detta tyckte jag var konstigt, då Huawei historiskt levererat skärmar som varit väldigt kontrastrika och haft bra ljusstyrka. Jag kan meddela att skärmen är både ljusstark och kontrastrik som få IPS skärmar. Kamerorna är dock, trots att många vill påstå det, inte lika bra som på Huawei P9. Troligen beror det på att Leica denna gång inte varit inblandad i drivrutinerna och optimeringen. Men, Honor 8 tar inte dåliga bilder ändå, bara inte så bra som storebror P9.

Batteritid och prestanda

Honor 8 har ett 3000 mAh batteri som, tillsammans med EMUI, ser till att man klarar en dag utan att behöva sitta vid laddaren. Kirin 950 chippet ser till att EMUI gränssnittet flyter på utan en enda tvekan. Allt flyter på och jag har aldrig upptäckt en enda tvekan eller lagg i grafiken. Precis som på P9, kan tilläggas. När det gäller WIFI prestandan så var det länge sedan jag hade en telefon som maxade ut vår Internet anslutning.

Slutord och betyg

Huawei är en tillverkare som ständigt överraskar. Priset är aldrig för högt. Kvalitén är aldrig för låg. Det är faktiskt svårt att hitta något att irritera sig över. Att ha en telefon med sån bra prestanda, dubbla SIM, möjlighet till SD kort expandering, IR-sändare/mottagare, fingeravtrycksläsare i absolut toppklass, en fantastisk design och en prislapp under 5000 kr… Det är rätt så fantastiskt. Att kalla denna telefon för ”mellanklassare” gör den inte rättvisa. Det känns faktiskt som att flaggskepp är närmare sanningen, men som vanligt är det Huaweis prisbild som ställer till det.

Om jag ska sätta ett betyg på denna telefon som ett flaggskepp, så hade det blivit en 7:a av 10, men om jag ska se denna telefon som en mellanklassare så landar betyget på närmare 8.5 av 10. Att slå sig in på mellanklass-området är en svår sak att göra idag. Konkurrensen blir allt större i detta segment och det gäller att sticka ut och visa framfötterna. Jag känner, personligen, att Huawei Honor 8 är en väldigt bra telefon, oavsett vilket segment man väljer att placera den i. Klart värt sitt pris.

 

Ha en trevlig dag.