Huawei Watch GT

Det finns få tekniskt intresserade som missat Huawei Watch GT och pratet som går. Dock ska jag redan nu avslöja att detta inte direkt är en ”Smartwatch” ur den hårdaste bemärkelsen. Kanske det inte direkt är något som du skulle vilja använda… Men låt mig förklara.

Fantastisk batteritid
Det som jag anser vara en smart-klockas största akilleshäl är just batteritiden. Om jag ska tvingas ladda klockan varje kväll så är det inget för mig. Därför blev jag också kär i Samsungs Gear S3 Frontier, som klarade sig i drygt en vecka utan att man behövde uppsöka laddare.

Jag har även provat Apple Watch, men att ha en aktionstid på mindre än 24 timmar är löjligt och Apple borde egentligen skämmas för den skrattretande dåliga batteritiden. Då spelar det ingen roll hur bra klockan egentligen är, eller hur snygg grafik den visar. Om den inte klarar några dagar på en laddning så går den automatiskt bort från min önskelista.

När vi tittar på Huawei Watch GT så utlovas 2 veckors batteritid, med konstant pulsövervakning och träning 90 minuter per vecka. Om du egentligen är en soffpotatis eller inte är så intresserad över din puls hela tiden så går dessa saker att slå av, då får du runt 30 dagars batteritid istället. En rent otrolig bedrift av en smartklocka.

Även när man bär Huawei Watch GT på armen så slås man över hur lätt och smidig den är i förhållande till andra klockor på marknaden. OLED skärmen är ljus och har en upplösning på 454×454, vilket kan jämföras med Gear S3 Frontier som har 360×360. I bägge fallen är grafiken riktigt bra, med Watch GT som är snäppet ljusstarkare och presenterar lite djupare färger.

Inte egentligen så smart
Om vi tar allt ovanstående i beräkning så verkar Huawei Watch GT ha tagit hem priset för bästa smartwatch, men om jag avslöjar att den egentligen inte är en så ”smart”-watch, utan mer en aktivitetsmonitor i form av en klocka, då blir det lite mindre imponerande.

Huawei har med Watch GT tillverkat ett eget operativsystem, för att strömlinjeforma hela enheten och förbättra batteriprestandan. Detta medför också att du inte kan ladda hem nya appar, installera funktioner från tredjepart eller modifiera utseendet utöver dom inkluderade modellerna. I alla fall inte i skrivande stund.

Även dom saker som finns tillgängliga på klockan är något begränsade i funktion. Exempelvis kan du se notifikationer från telefonen på klockan, men du kan inte svara, ändra eller göra något vettigt med dessa. Även detta kan komma att ändra på sig i framtiden, men just nu så får man nöja sig med att läsa notifikationerna.

Huawei Watch GT saknar även högtalare och mikrofon, vilket gör att du inte kan använda klockan som ”hands-free”, som i både Apple och Samsungs fall. Jag har dock alltid föredragit en diskret vibration istället för ljud från smart-klockor, så det gör inte så mycket för mig.

Olika målgrupper
Men, om vi tar ett steg tillbaka och tittar på vem som egentligen ska använda sig av en Huawei Watch GT så börjar logiken komma tillbaka. Denna ”aktivitetsklocka” är främst anpassad för personer som vandrar eller håller på med någon form av sport. Den kommer förprogrammerad med mängder av olika aktiviteter och, enligt min ringa mening, så gör det detta bra. Konstant pulsövervakning, satellitpositionering (GPS, Glonass & Gelileo), barometerövervakning och 3D distansmätning vid bergsbestigning/vandring samt vattentäthet till 50 meter är några av funktionerna.

Vad jag vill ha sagt med detta är att den som väljer en Huawei Watch GT troligen är den personen som även skulle välja en klocka från Garmin eller Suunto lika gärna. En person som är intresserad av vad klockan kan göra, inte vad man kan installera för att få den att göra.

Om vi tittar lite närmare på Apple Watch så är den anpassad för personer som vill ha en liten iPhone på armen, som dom kan skicka meddelanden och annat med, installera appar och utöka funktionaliteten på. Ungefär samma målgrupp som Samsungs S3 Frontier med andra ord.

Gör det något?
Att kunna installera appar på sin klocka är en aspekt som är helt oväsentlig för mig. Jag har egentligen bara använt 1 eller 2 av dom inbyggda apparna på S3:an och väldigt sällan gör jag något annat än använder den som ett sätt att få notifikationer då jag är i möten. Det främsta orsaken till att jag köpte en S3 till att börja med var för att kunna registrera när jag springer på löpbandet. Detta fungerar givetvis ypperligt även på Huawei Watch GT, trots att den inte kan installera appar från tredjepart.

Fördelarna
När det gäller feature-klockor med egna operativsystem så finns det mycket att gilla. Dom få funktioner som är implementerade i klockan kan optimeras och anpassas perfekt efter syfte och man behöver inte ta hänsyn till några andra tillverkare vid utveckling.

Väldigt ofta har denna typ av klockor ett väldigt stabilt operativsystem med få buggar, vilket förbättrar användarupplevelsen avsevärt, men den mest uppenbara fördelen är givetvis batteritiden, som medför att man får en sak mindre att bry sig om till vardags. Det är bara att ladda varannan eller var fjärde vecka så är den saken ur världen.

Slutord och betyg
Huawei Watch GT är inte för alla, det ska man understryka. Gillar du att mixtra med din klocka och installera appar och ”hacks”, titta någon annan stans. Om du har och trivs med Garmin eller liknande klocka i dagsläget så kan Huawei Watch GT vara ett alternativ. Om du råkar ha en Huawei telefon också så blir det ju en perfekt matchning. =)

Allt som allt ger jag Huawei Watch GT ett väldigt högt betyg på grund av byggkvalité, design och materialval. Men det som ger mest poäng är dock batteritiden, som faktiskt är i stil med många rena sportklockor av idag, men till en 1/5 av priset av dessa.

Om du har en Huawei mobiltelefon och funderat på att köpa en klocka för att kunna tillgodoräkna steg och statistik såväl på löpband som i bassängen så finns det nog ingen bättre matchning än Huawei Watch GT.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.