Huawei P30 Pro – Microreview

Att kalla detta för en ”review” överhuvudtaget är en överdrift. Vi kan nog kalla det ”första titten” eller liknande, då jag enbart kommer att gå igenom mina första dagar med Huawei P30 Pro. Jag kommer givetvis att återkomma med en riktigt test av telefonen då jag fått lite mer erfarenhet.

Något som jag känner är på ständig upprepning när det gäller telefoner är design och innovation just nu. Det händer inte så mycket och det som redan finns förfinas lite för varje generation av telefoner som dyker upp. Processorer blir några procent snabbare, skärmar blir några procent ljusare och minnet går upp lite för varje generation. Mer än så är det knappt.

På Samsungs front så rörde det sig om ett hål i skärmen och en fingertrycksläsare som använder ljud istället för ljus, en ”innovation” jag inte direkt tyckte om. Bägge dessa saker är dock idéer som Samsung varit modiga nog att försöka sig på, istället för att bara passivt följa marknaden. Dock kan vi argumentera om vem som egentligen var först, då Huawei släppte sin Honor View 20 med hål i skärmen innan Samsungs S10:or fanns. Men den detaljer lämnar vi ute. =)

När man tittar på Huawei så dyker det också upp lite intressanta saker som vi aldrig tidigare har sett på telefoner. En kamera som baseras på RYYB (Red-Yellow-Yellow-Blue) spektrum istället för den traditionella RGB sensorn, som återfinns i alla andra kameror. Huawei har döpt denna teknik till ”Super Spectrum Sensor” och är onekligen något vi kommer att få se andra tillverkare använda sig av inom kort.

Lite snabbt kan jag säga att P30 Pro faktiskt har 4 kameror på baksidan, trots att många tror att det ”bara” är tre. Räknat uppifrån och ned är det:

  • 40 MP, f/1.6, 27mm (vid), 1/1.7″, PDAF, OIS
  • 20 MP, f/2.2, 16mm (ultravid), 1/2.7″, PDAF
  • Periscope 8 MP, f/3.4, 125mm (telefoto), 1/4″, 5x optisk zoom, OIS, PDAF
  • TOF 3D kamera

TOF kameran (Time-Of-Flight) använder sig av IR-pulser för att beräkna avstånd till objekt och på så sätt kan den få en 3D bild över hur omgiviningen ser ut. Detta förbättrar fokus och effekter avsevärt. Det är den lilla kameran under blixten och IR sändaren, se bilden nedan.

TOF

Men om vi återgår till tekniken bakom dessa kameror så är fördelen med att byta ut den gröna mot dubbelt så många gula ”receptorer” i kameran att mer ljus kan fångas, på betydligt kortare tid dessutom. Detta gör att P30 Pro har en kamera som faktiskt ser i mörker betydligt bättre än du själv gör, hur otroligt det än kan låta. Ingen annan mobiltelefon kommer faktiskt ens i närheten av den kvalité som P30 Pro levererar på denna front.

Den har möjlighet att skapa bilder som ser ut att vara tagna i dagsljus, trots att det knappt finns några ljuskällor överhuvudtaget. Men magin runt Huaweis kameror slutar inte där. Kameran som man ser längst ned på baksidan av telefonen är en så kallad ”periskopkamera” med 5x optisk zoom. Detta gör att den utan att förlora någon nämnvärd kvalité kan zooma 10x, via ”Hybrid Zoom” tekniken som Huawei förfinat genom åren.

Kameran gömmer sig faktiskt inne i telefonen nedanför det man ser på bilden. Det som man uppfattar som kameran är egentligen bara en spegel. På detta sätt kan Huawei använda sig av ett betydligt längre objektiv än normalt är möjligt på en telefon av denna tjocklek.

I denna generation har Huawei tillåtit upp till 50x zoom med hybrid teknik, för att erbjuda måttligt detaljerade bilder på extrema avstånd. En spions våta dröm, eller kanske är det något för den tekniske stalkern.

Se bilder nedan för exempel på zoom. Notera att jag bara tillåter små bilder i detta exempel, då det kan finnas detaljer på bilderna som inte får eller bör fotograferas.

Förutom dom fantastiska innovationerna rörande kamerorna på P30 Pro så har Huawei lyckats klämma in ett batteri på 4200 mAh, vilket i kombination med AI-batterihantering ger tillräckligt med batteritid för två dagar, vid måttlig användning. Även den inbitne hard-core användaren bör bli nöjd, då det faktiskt inte existerar en flaggskeppsmobil med lika bra batteritid i skrivande stund. =)

Vi hittar även trådlös laddning, IP68 klassning, Android 9.0, 8 GB minne, 256 GB lagring (expanderbart), 32 bitars 384 Khz ljud, fingertrycksläsare under skärmen, trådlös omvänd laddning, IR-sändare, en selfie kamera på 32 Mpixel(!) samt en laddare på 40 watt, vilket kan ta telefonen från 0-70% på 30 minuter!

Dessutom är prislappen för min specifika telefon (256 GB) exakt lika som Samsungs S10 mellanklass-variant (ej plus), vilket gör att Huawei vinner kategorin prisvärdhet utan problem. Dubbelt så mycket minne, innovativa kameror och snabbare laddning är bara förnamnet. Den optiska fingertrycksläsaren på P30 Pro slår Samsungs Ultrasonic läsare med hästlängder och batteritiden får Samsung S10 att likna fjolårets nyheter.

Det är många som däremot inte gillar Huawei EMUI (Emotion User Interface) som är det grafiska gränssnittet på telefonen. Jag har personligen inget emot det, men skulle gärna vilja se förfinade widgets och liknande. Eftersom Samsung verkligen har satsat på denna front den senaste tiden så känns också deras mobiler lite mer förfinade och ”runda i kanten” än Huaweis.

Jämför man däremot EMUI mot andra konkurrenter som Sony, OnePlus och Nokia så framstår Huaweis grafiska gränssnitt inte lika grovt och outvecklat. Men då Huaweis största (enda?) konkurrent för närvarande är Samsung så känns det bättre att jämföra mot dessa.

Jag har dock en lång väg att vandra innan jag kan lämna över någon pokal till Huawei. Till skillnad från Samsungs telefoner så håller dessa igång lika bra, om inte bättre, med tiden. Jag förväntar mig inte att den blir långsammare, börjar bugga eller tappar mottagningen, eftersom ingen annan Huawei i modern tid har gjort något sådant. Men samtidigt har Huawei presenterat obeprövad teknik i och med P30 Pro.

Jag behöver helt enkelt mer tid på mig att avgöra vad jag har att göra med. Därför avslutar jag min micro-review här och lovar istället att jag återkommer med bilder, filmer och annat inom kort.

Jag kommer även att göra en review på Huawei Watch GT, då jag faktiskt fick med en sådan på köpet. Även Samsung Buds kommer inom kort. Mycket att skriva med andra ord. =)

Ha en trevlig dag.