Swedbank och Sparbankernas betalapp

Igår när jag desperat försökte leta en ny betaltjänst till min nya Huawei P30 Pro så dök plötsligt en app som heter Sparbanken Plånbok upp. Det visade sig att detta är Sparbankens egen app för kontaktlös betalning, i stil med Google Pay.

Istället för att känna en glädje när hoppet att åter igen betala med min telefon tändes så blev jag sjukt irriterad. Varför lanserar min bank en sån här tjänst helt i det tysta? Varför visste jag ingenting om den eller fått höra något ens via Sparbankens app som jag har på telefonen och alltid använder?

Efter att jag lugnat ned mig lite så installerade jag i alla fall appen på min telefon och idag blir den första dagen som Sparbanken Plånbok ska ersätta Samsung Pay. Visserligen har den inte stöd för Samsungs MST teknik för att nyttja kortläsaren på terminalen, vilket medför att kassan behöver ha stöd för kontaktlös betalning via NFC för att det ska fungera. Trots att det börjar bli vanligt med NFC terminaler överallt så är det värt att notera, då man inte vill bli ståendes i en kassa där betalsystemet inte fungerar. 

Om du har Swedbank så heter appen ”Swedbank Plånbok” medan Sparbankens app heter ”Sparbanken Plånbok”. Bägge finns tillgängliga på Google Play Butiken för dom som vill prova. 

En sak som slog mig var att både Swebank och Sparbankens app har fått mycket kritik för instabilitet, krav på säkerhet i telefonen och liknande. Att man inte kan ha telefonen rootad för att använda betaltjänster anser jag vara helt rätt, då man inför ändringar som potentiellt kan öppna upp för hackers. Även att ha ett säkert lås på telefonen, så att inte alla kan att öppna den enkelt är grundläggande krav, kan jag tycka. 

Dessvärre är det väldigt många som anser att man inte ska behöva använda någon som helst säkerhet, utan ska kunna ”blippa” telefonen precis som ett NFC kort från banken. Detta, i min värld, är helt och hållet vansinnigt. Bara möjligheten att ”blippa” min bankkort utan att erhålla någon kod eller liknande är sjukt irriterande för mig. Jag föredrar säkerhet framför bekvämlighet, i alla fall när det rör mina pengar. 

Är du av en annan åsikt? Kommentera gärna så att jag får höra din sida också.