Huawei P40 Pro

Jag har fått in några läsarfrågor rörande den nya P40-serien från Huawei och om det är värt att investera i deras telefoner längre. Det finns ett snabbt och enkelt svar… Ja, dom är väldigt bra. Men, det som bör avskräcka någon från att köpa en Huawei P40 Pro skulle vara att vissa appar helt enkelt inte existerar på deras plattform. Men låt mig förklara från början.

Inte Google, men Android
För ett tag sedan så tappade Huawei möjligheten att använda Googles tjänster, vilket i sin tur hindrade dessa från att ha vissa funktioner som vi tar för givet på våra glasrektanglar. Lång historia kort så beror allt på att Huawei hamnade mitt i ett handelskrig mellan USA och Kina och ingenting annat, oavsett vad du hört.

Huawei kan fortfarande använda Android, eftersom detta inte är en Amerikansk produkt, utan baseras i England (har jag för mig). Huawei P40 Pro har alltså Android, men inte Google… Om du anser att det är en nackdel eller fördel är helt upp till dig. Personligen ser jag det som en styrka att Huawei inte är beroende av Google, men som sagt är det min egen åsikt. Just nu finns det givetvis stora begränsningar att ”vara utanför”, men Huawei har störst chans av alla tillverkare att klara sig utan Google.

Begränsningar för oss i Sverige
Den mest uppenbara bristen för oss i Sverige har varit att Huawei inte längre kunde använda BankID, vilket i princip är standarden för identifiering för oss i Sverige. Detta gjorde att vi inte längre kunde använda banktjänster, logga in på många e-tjänster och mycket annat. Kort och gott kan man säga att det varit en deal-breaker utan att överdriva.

Huawei har dock löst detta och du kan installera BankID utan problem på alla nya Huawei telefoner. Ett stort steg i rätt riktning för att vi ska kunna åter igen använda deras telefoner. Om du kan installera din bank app för att sköta bank ärenden vet jag inte. Jag vet inte heller om många andra tjänster, som Carpay, Klarna, Kivra och många andra stora tjänster existerar hos Huawei.

Huawei har inte blivit kuvade utan härdade
Till skillnad från vad i princip alla tillverkare i världen skulle ha gjort så tog Huawei upp kampen mot Google (USA i grund och botten) och skapade egna lösningar. Dom var snabba med att börja samarbeta med olika myndigheter och tillverkare för att kunna fortsätta sin verksamhet i princip ohindrade av situationen dom befann sig i.

Huawei har en egen ”App Store” där man kan hitta det mesta och bästa från både Apple och Google plattformarna. Dessutom är det enkelt att föra över appar från en gammal Android telefon till dom nya Huawei telefonerna. Appar som är beroende av Googles tjänster kommer givetvis inte att fungera, så om du är beroende av någon lösning från dessa så bör du kanske avvakta lite.

För att klarlägga vad detta betyder så finns inte Google Drive, YouTube, Gmail och många andra saker du säkert använder på din telefon idag på Huaweis plattform. Till skillnad från vad du kan ha hört så går det inte att installera dessa appar på P40 Pro, eftersom enheten inte finns med som godkänd hos Google.

Framtiden utan Google
Om du tänker att en Android telefon utan Google är något som låter väldigt intressant så kan jag inte annat än hålla med. Tyvärr är det fortfarande en dröm som inte riktigt går att besanna utan kompromisser.

I fallet Huawei så är det rätt så stora kompromisser om du är en ”Power user”, eftersom du kommer att märka av många begränsningar. Om du är en normal användare så kanske du inte märker av begränsningarna lika mycket, men fortfarande kommer du att få betala ett högt pris för en telefon som inte ”kan allt”.

Apple istället för Huawei
Om du försöker dra ned på Googles tjänster och vill bli mindre beroende (spårad) så rekommenderar jag Apple istället för Huawei, just nu. Du slipper alla former av kompromisser och kan vara helt utan Googles tjänster om du så önskar. Dom få saker som du använder går att begränsa så mycket att Google får svårt att spåra dig och dina aktiviteter, vilket är önskvärt för många.

Apple erbjuder väldigt mycket spärrar och skydd för användarna, men vad Apple kan se och hur mycket dom spårar dina aktiviteter vet du aldrig. Dock tror jag inte Apple säljer din information för att försöka få dig att handla annat än deras egna produkter. It’s the Apple Way. =)

Billigare och bättre, men inte utan anledning
Huawei P40 Pro är betydligt billigare än den närmsta konkurrerande mobiltelefonen, som bör vara Samsung Galaxy S20 Ultra. Men det finns flera anledningar till detta. Den största orsaken är bristen på appar, men även det faktum att Huawei säljer sina telefoner utan stora marginaler.

Detta gör dom för att återfå förtroendet på en marknad som tidigare ryggade tillbaka och kanske trodde att Huawei var det kriminella element som USA målat upp dom som. Hur som helst är detta ett guld-tillfälle för någon att investera i en ny Huawei telefon och få ett betydligt bättre och billigare alternativ än Samsungs senaste serie.

Så länge man är medveten om kompromisserna man behöver göra så tror jag inte att man ångrar sig. Kanske kan man se det som en utmaning att hitta alternativa lösningar och nya vägar för att undvika Googles tjänster. Personligen hade jag gärna testat en Huawei P40 Pro, men jag är dessvärre inte villig att investera i deras nya modeller riktigt ännu. Om jag ska använda P40 Pro som en primär telefon så måste den stödja dom tjänster jag behöver till vardags, vilket jag inte är säker på att den gör.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.