Uppdaterad 21/4: Karesuando-kniven – Problem och bekymmer

Ni som följer min blogg vet att jag nyligen fick en Karesuandokniven Galten från min fru i bröllopspresent. Denna kniv skulle vara den första som jag testade på ett bra tag. Men efter några minuters användande så insåg jag att kniven inte riktigt var så vass som jag hoppats på att en Karesuandokniven kniv skulle vara. Men det är också här som jag upptäckte något olustigt som ändrade min bild totalt. Men låt oss spola tillbaka tiden lite…

Redan när jag fick kniven så var slidan randig från någon form av maskinbearbetning, antar jag. Jag har aldrig sett ett sånt här mönster i en läderslida förut. Detta gjorde mig inte så mycket då jag tyckte att det gav kniven ett unikt utseende men jag insåg givetvis att den inte ska se ut på detta sätt och att jag borde reklamerat kniven redan då. Samtidigt var det en present och det skulle inte kännas rätt att klaga. Den hade trots allt redan ett sentimentalt värde.

Jag provade smörja lädret, men dom ränder som fanns på slidan blev kvar. Som sagt gav det ändå kniven ett rätt unikt utseende, så jag var inte bekymrad över detta i någon större utsträckning.

Det var när jag tänkte slipa kniven som jag upptäckte att eggen hade en ”recurve” och en annan vinkel vilket gjorde att den inte gick att slipa ordentligt. Detta hade jag inte upptäckt innan utan problemet uppenbarade sig när jag skulle använda mitt diamantbryne. Den tog helt enkelt inte mot eggen närmast bladet och flera centimeter framåt vilket är ett tecken på att vinkeln på eggen är felaktig, troligen från en felinställd maskin eller liknande. Jag kan bara gissa.

Låt oss säga att jag inte direkt är novis på att slipa knivar, vilket också gör mig helt övertygad om att det är en miss från Karesuandokniven och alltså inte designmässigt korrekt. Då Galten har en så kallad Scandi-slipning måste eggen vara rak för att den ska gå att slipa ordentligt, ni som är vana att slipa scandi vet vad jag menar. Detta var alltså inte var fallet. Man ser faktiskt på bilden nedan hur eggen svänger in och skapar en ”lucka”, det är där eggen inte ens tar mot brynet utan rider på den främre delen av bladet. Observera dock att detta har mer med vinkeln på eggen att göra än själva ”svepningen”, ni förstår säkert vad jag menar. Men det är givetvis lite pinsamt att jag inte upptäckte detta på en gång. Jag skyller på att jag var exalterad och spänd att äntligen få prova en Karesuandokniven kniv.

Bilden är tagen vid ett av testmomenten där jag skar upp sidfläsk. Notera att slipningen är böjd inåt och följer inte en rak linje. Vinkeln på eggen var det egentliga problemet, men det syns inte så bra på bilden.

Trots att jag försökte lösa problemet och göra eggen rak igen så lyckades jag inte. Det ser ut som ett litet problem på bilden, men betänk att jag skulle behöva slipa bort ungefär 2 mm från eggen för att få den rak igen. Detta är inte en liten uppgift att göra för hand. Med tanke på vad kniven kostar så borde man inte ha ett sådant problem, helt enkelt. Dum som man är så tänkte jag inte att det skulle vara ett så stort problem som det var. Detta gjorde att jag spenderade mycket tid på att försöka fixa eggen på kniven.

Efter timmar av slipning på diamantbryne så fick jag helt enkelt släppa tanken på att ha en äkta Scandi-slipning, det var helt enkelt för mycket material som behövde slipas bort för att lösa problemet. Jag valde att göra en konvex egg på kniven Istället och på så sätt runda av mot eggen. Utan att överdriva så kände jag hur min illusion och mitt hopp om att Karesuandokniven var något riktigt speciellt dog en aning. Flera missar på en och samma kniv säger mig att kanske min kniv inte är unik på något sätt. Kanske har dom kvalitetsmässiga problem på många av deras knivar? Jag uppmanar därför er som haft problem med Karesuandokniven knivar att höra av er till mig så att jag får veta om detta är vanligt eller inte.

Som jag tidigare nämnt vid flertalet tillfällen så har jag alltid sett upp till märket Karesuandokniven, men aldrig egentligen ägt någon kniv från denna tillverkare själv. Jag har sett mängder av filmer som visar hur deras fabrik fungerar och hantverket som ligger bakom, vilket är något jag har en tendens att ”nörda in på”. Jag älskar en bra bakgrundshistoria, vilket Karesuandokniven har.

Tyvärr så hade alltså första kniven jag får möjlighet att verkligen testa på allvar så stora problem att jag inte kan presentera något alls för er läsare. Om jag ska utgå från att detta representerar hur Karesuandokniven knivarna ser ut från fabriken så måste jag tyvärr säga att jag inte längre är så nyfiken på märket. Men jag kan inte i min vildaste fantasi tro att så är fallet. Det måste finnas en förklaring till denna kniv, vilket jag ämnar ta reda på.

Jag ska ta kontakt med Karesuandokniven rörande min kniv, men ni ska veta att jag har försökt få kontakt med dom tidigare i andra ärenden, utan att få något svar. Kanske är det så att mystiken runt märket plötsligt visade sig vara just en illusion och verkligheten visade sitt fula ansikte? Vi får se vad som händer, jag håller er uppdaterade.

Det är bara typiskt att vårvinterns första test också skulle vara så problematiskt. Jag får nog ta kontakt med Tobias på Geared och se om han har något nytt och intressant jag kan testa för att ge er något matnyttigt att läsa.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.

Uppdatering 2020-04-08
Precis som jag förutspått så jag har inte fått någon respons från Karesuandokniven, överhuvudtaget. Om det är för att alla är lediga eller om COVID-19 tagit alla på fabriken vet jag inte, så jag ska inte vara allt för upprörd.

Jag lägger helt enkelt kniven i bokhyllan och funderar vad nästa kniv jag testar ska bli. Speciellt trist var det då vi trots omständigheterna har fått sånt vackert väder ute och en test av Galten kniven hade varit riktigt passande.

Från och med idag så är detta inlägg alltså färdigt och inga fler uppdateringar kommer. Inte före Karesuandokniven bestämt sig för att skicka ett svar på mitt meddelande i alla fall.

Uppdatering: 2020-04-15
Nu har jag fått svar från Karesuandokniven, där dom ber om ursäkt för att jag fått vänta på ett svar. Helt ok tycker jag, som sagt vet jag ju inte bakgrunden till varför det tog sådan tid. Jag är bara lycklig att få svar, helt enkelt. Dom som känner mig vet att jag våndats över denna kniv sedan jag upptäckte felen på den.

Istället för en diskussion rörande kniven så fick jag besked att dom helt enkelt skulle ersätta min kniv med en ny, omgående. Detta gör mig ännu lyckligare eftersom det betyder att nu blir testet på min allra första Karesuandokniven kniv äntligen möjlig igen. Yay!

Jag återkommer givetvis med ett fullständigt test så fort jag haft möjlighet att testa en korrekt slipad kniv. Till er som hört av sig och funderat om Karesuandokniven har problem med kvalité så vill jag poängtera det jag skrev tidigare. Jag kan inte i min vildaste fantasi tro att dom har några som helst kvalitetsproblem i stor utsträckning. Hela internet skulle vara fullt med personer som tar tillfället i akt att klaga.

Jag tror helt enkelt att den kniv jag fick, som var felaktigt slipad och hade randig slida, var en på miljonen. Den kniv som lyckades falla igenom kvalitetstesterna. Jag har sett hur deras fabrik fungerar. Jag vet att alla knivar är ett hantverk av professionella tillverkare. Det är mänskligt att fela, men det är troligen väldigt, väldigt ovanligt.

Beskedet från Karesuandokniven gjorde min dag, måste jag säga. Jag ser fram emot att köra min kombination med Vuogas yxan och Karesuandokniven Galten i mitt bälte vid nästa vildmarksfärd. Det ser jag väldigt mycket fram emot. =)

Jag kan även meddela att trots att jag vädjade till mina läsare om att höra av sig om dom haft problem med någon Karesuandokniven kniv så är det ingen som hört av sig, inte en enda. Dom enda som faktiskt hört av sig är personer som varit oroliga att detta skulle vara något stort problem, vilket jag kan garantera att det inte är.

Uppdatering 2020-04-21
Ingen respons, ingen kniv och inga nyheter för er läsare. Sedan mailet från Karesuandokniven där dom bad om ursäkt för den långa tid dom tog på sig att svara så har jag inte hört någonting. Det har varit tyst och lugnt i en vecka nu.

Jag hade önskat att det fanns något positivt att skriva vid det här laget, som en första anblick, en ”unboxing” eller liknande.

Just nu är det bara tyst och stilla, inga paket verkar vara på väg till mig. Man vet ju dock inte hur det går. Kanske kommer kniven i posten inom kort. Man får ju hoppas i alla fall.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.