Huawei P30 Pro – Huawei P Smart

Om vi jämför det senaste flaggskeppet från Huawei, P30 Pro i 256 GB variant, mot den billigaste mellanklassaren som företaget lyckats producera, Huawei P Smart (2019), vad har vi att lära av detta? Svaret är förvånansvärt mycket, vilket kom som en överraskning även för mig.

Processorkraft
Det är allmänt känt att dagens dyra smartphones är våldsamt överkvalificerade för det vi använder dom till. Lite som att ha en 1000 hk supersportbil för att handla på ICA. Linjen mellan överkvalificerade och inte tillräckligt snabba processorer går väldigt djupt i spannet och så länge du inte betalar under 2000 kr för en telefon så behöver du knappast vara orolig.

Skillnaden mellan Kirin 710 och Kirin 980, som finns under huven på P Smart och P30 PRO respektive, är givetvis stor. Men det är inte som att Kirin 710 inte orkar med vardagens sysslor och dom vanligaste spelen, tvärt om så är den både snabb och smidig vid i princip alla tänkbara scenarios.

Det som skiljer
Om vi tittar på det som skiljer sig mellan telefonerna så inser man fort att skillnaden mest är ”under ytan” men det man direkt märker är att P Smart har en fingertrycksläsare på baksidan, medan P30 PRO har sin under skärmen på framsidan. Jag punktar upp lite saker som skiljer sig nedan, med P30 PRO inom parentes.

 • Vikt: 160 gram (192 gram)
 • IP-klass: Ingen (IP68)
 • Skärm: 1080×2340 LTPS IPS LCD (1080×2340 OLED)
 • Material: Plast (Glas/aluminium)
 • Lagring: 64 GB (256 GB)
 • RAM: 3 GB (8 GB)
 • Kameror bak: 13 MP och 2 MP DS (40+20+8 MP samt en ToF)
 • Kameror fram: 16 MP (32 MP)
 • Nätverkshastighet: 300/50 Mbps (1400/200 Mbps)
 • Hörlursutgång: Ja (Nej)
 • IR sändare: Nej (Ja)
 • USB: Micro USB (USB-C)
 • Bluetooth: Ver.4.2 (Ver.5.0)
 • Positionering: A-GPS, GLONASS, BDS (även GALILEO och QZSS)
 • Batteri: 3200 mAh (4200 mAh)
 • Laddare: 10 W (40 W, även trådlös 15 W laddning)
 • Pris: 2500 kr (9990 kr)

Rent funktionellt
Bägge telefonerna är rent funktionsmässigt väldigt lika. Bägge har Android 9 (PIE) och har EMUI som grafiskt gränssnitt. P30 PRO har 9.1 av EMUI, medan P Smart har version 9.0.1. Utseende och användarmässigt så är dom i princip identiska. Bägge har en ”teardrop” notch i mitten av skärmens högsta punkt. Detta är något jag föredrar jämfört med Samsungs hål eller Apples jättestora svarta läpp högst upp.

Ibland märker man av att P Smart inte riktigt hinner med i samma utsträckning som P30 PRO. Oftast så sker detta när man använder svep-gester och skriver väldigt fort på tangentbordet. Men detta är troligen bara ett problem vid en direkt jämförelse och inget man skulle märka om man bara presenterades med en P Smart.

Prismässigt
Den krassa verkligheten är att du kan köpa fyra(!) P Smart för priset av en P30 PRO (256 GB). Vilket skulle göra att P30 PRO skulle behöva vara många gånger bättre för att kompensera för priset, men världen fungerar inte riktigt på det sättet. Kostnader som inte direkt är relaterade till telefonens hårdvara (RnD och marknadsföring) är områden som också behöver få in pengar för att kunna fortsätta sitt arbete. Detta läggs på priset för konsumenten, givetvis. Med andra ord så är skillnaden betydligt mindre än priset skulle föreslå.

Genom att gena med P Smart så kan Huawei hålla nere kostnaderna ordentligt. I mångt och mycket så behåller P Smart gammal teknik i den utsträckningen det går istället för att tillhöra den absoluta toppen i näringskedjan eller tillföra några innovationer. Många delar i P Smart kan finns troligen redan i befintligt lager, vilket håller ned kostnaderna och gör slut på eventuella restlager på samma gång.

Men precis som jag tidigare skrev så behöver inte en telefon vara en 1000 hk supersportbil, den behöver bara göra det du normalt sett behöver få gjort om dagarna. Skicka SMS, navigera, komponera mail och svara på telefonsamtal fungerar precis lika bra på P Smart som på P30 PRO. Titta på YouTube, lyssna på musik eller surfa fungerar nästan identiskt mellan telefonerna.

Vad saknas på P Smart?
Jag skulle gärna vilja ha USB-C på P Smart, men här återfinns Micro USB. Lite trist då man bytt allt till USB-C vid det här laget och man behöver jaga kablar för att kunna ladda telefonen i bilen osv.

IP-klassning för att klara regn och damm hade också varit önskvärt, även om telefonen är billig borde processen att göra den vattentålig inte vara så fördyrande, men vad vet jag.

En annan sak jag gärna skulle vilja ha är IR-sändaren som återfinns på många av Huaweis modeller. Jag har vant mig vid att inte leta efter fjärrkontrollen, utan bara rikta mina Huawei telefoner mot TV och andra IR enheter för att styra dessa, vilket fungerar fantastiskt bra.

En sista sak är snabbladdningen från P30 PRO. Det hade varit fantastiskt att ha samma eller liknande hastighet på laddningen i P Smart. Men det är precis sånt man betalar extra för när man köper en P30 PRO istället för en P Smart.

Vad saknas på P30 PRO?
Tro det eller ej, men det finns faktiskt saker på P Smart som jag skulle vilja se på P30 PRO. Den viktigaste saken är 3.5 mm hörlursingång. Jag kan inte förstå att bara Samsung klarar av att sätta ett hörlursuttag på sina toppklassade telefoner. Dessutom har vanliga P30 en hörlursutgång, men PRO versionen betyder tydligen att man får mindre för pengarna.

En annan sak är den klassiska micro LED indikatorn som återfinns på P Smart, men inte P30 PRO. Jag gillar att bara behöva titta snabbt på telefonen för att se om jag har ett meddelande, om den har laddat klart eller andra användbara indikationer. Även detta är svårt att göra på telefoner många gånger dyrare än Huawei P Smart, dom måste helt enkelt vara billiga för att sånt ska finnas.

Slutordet
Om vi snabbt tittar på P30 PRO och P Smart så är skillnaden inte så uppenbar som priset antyder, men om vi tittar på djupet så uppenbaras sanningen i större utsträckning. P30 PRO är mycket snabbare när saker börjar gå tungt. Skärmen är av bättre kvalité. Kamerorna erbjuder mängder av funktioner och samtidigt betydligt bättre kvalité än på P Smart. Den inbyggda högtalaren i P Smart är inte ens i närheten av kvalitén på P30 Pro, trots att ljudet via Bluetooth och den inbyggda 3.5 mm hörlursutgången är riktigt bra på P Smart.

Innovationer som vibrationsmotorn som simulerar en högtalare under skärmen på P30 PRO känns både futuristiskt och fungerar faktiskt väldigt bra. Nätverkshastigheterna är betydligt snabbare och batteritiden är mycket bättre på P30 PRO jämfört med P Smart. Trots den mer krävande hårdvaran.

Frågan är inte om P30 PRO är bättre än P Smart, för det borde inte råda några tvivel om den saken redan innan du började läsa denna text. Frågan är om P30 PRO är så pass mycket bättre att det inte är värt att köpa en P Smart, på vilken jag kommer att svara absolut inte.

Bägge telefonerna representerar olika segment inom smartphones. P Smart är en perfekt telefon för dom som slutat försöka ha ”det bästa” och nöjer sig med en telefon som kan göra allt, men kanske tar 3 sekunder längre att göra det än den dyraste på marknaden. Priset är egentligen rätt så lågt med tanke på vad du får för pengarna, vilket är perfekt för majoriteten.

P30 PRO representerar framtidens lösningar, den senaste innovationen och den där 1000 hk supersportbilen som man tar till ICA majoriteten av tiden, med ett och annat avsteg där den får chansen att sträcka på processorn och visa vad den gör 3 sekunder snabbare än telefoner som kostar en fjärdedel av priset.

Vilken sida du föredrar är upp till dig. Personligen så älskar jag min P30 PRO, men jag har insett att jag utan vidare skulle kunna leva med en P Smart om det skulle behövas. Jag känner mig lite dum som alltid fnyser åt Huawei telefoner i den låga prisklassen, om jag inte har det bästa så rasar hela min värld verkar det som.

Kanske har man blivit bränd av andra tillverkares inställning till billiga telefoner. En billig Samsung telefon har alltid betytt problem på dom flesta områden, men Huawei är i det närmaste specialiserade på billigare modeller. Detta borgar för bra kvalité och mycket för pengarna.

Sanningen är att P Smart är 90% av vad en P30 PRO är, till 25% av priset. Men dom där sista 10 procenten är det som kostar både för Huawei och i slutänden, dig som konsument.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.