Huawei P20 Pro – 4 kameror

Det är nog få som lyckats missa det senaste flaggskeppet från Huawei och dess främsta egenskap, som har med kamerorna att göra, alla fyra (4). Om du mot förmodan totalt har missat P20 Pro så lägger jag in en reklamfilm här nedan.

Design
Att Huawei P20 Pro tillverkats med kamerorna i fokus är uppenbart när man ser hur dom placerat företagslogotypen och text på baksidan. Allt är nämligen placerat tvärs över telefonen, vertikalt, istället för horisontalt som normalt sett är brukligt. Min modell är den omtalade ”Twilligt” modellen, som skiftar i färg mellan kromatiskt grön till lila (den syns på reklamfilmen ovan). Visst är det snyggt, men då telefoner med glas både på fram och baksida kräver skydd, så försvinner oftast det designelementet. Visst kan man använda ett genomskinligt skydd, men dessa är oftast lika fingeravtryckskänsliga som glas och lämnar en fettig och kladdig yta vilket inte känns fräscht alls. En tröst är dock att Huawei P20 Pro har en IP klassning på 67, vilket gör att du enkelt kan tvätta av din telefon om det skulle behövas.

Batteri
Dom senaste åren har Huawei gjort stora framsteg inte bara när det gäller att trycka in stora batterier i sina telefoner, utan även att få dessa att ta så lite ström som möjligt. P20 Pro är inget undantag och kan med lätthet klara 2 dagar och på strömspar över en vecka utan problem. Genom Huaweis NPU (Neural Processing Unit) så har dom strömlinjeformat alla aspekter av hur du använder din telefon. Detta gör att den på ett intelligent och beräknande sätt kan anpassa strömförbrukningen till hur just du använder din telefon. Att få ut runt 7 timmar on-screen-time är inte ovanligt, beroende på aktivitet. Jämför man detta med exempelvis Samsung S9+ som knappt klarar hälften så förstår man hur mycket påverkan AI har.

Mottagning och sändningsförmåga
Även här tillhör Huawei den absoluta toppen. Mottagning och sändning på WIFI, 4G och Bluetooth är alla omatchade varken av Apple eller Samsung. Värt att nämna är att Huawei troligen har byggt masten och all teknik bakom det din telefon är uppkopplad mot just nu, vilket i sin tur bärgar för bra mottagning även på deras telefoner.

Prestanda och minne
Att flaggskepp från Huawei är snabba behöver man inte fundera över. Faktum är att Huawei försökt ta avsteg från att prata om detta, då dom vill att fokus ska flyttas till viktigare aspekter. Jag vågar nog påstå att alla flaggskepp, oavsett tillverkare, presterar långt över vad som krävs av en telefon idag. P20 Pro har 6 GB RAM och 128 GB lagring, men stödjer inte expansion via SD-kort. Huawei har valt att ta avsteg från detta eftersom det skulle påverka prestandan negativt. Med 128 GB lagring är det dock inga problem att klara sig ändå.

Skärmen
Huawei P20 Pro har en fantastiskt kontrastrik 6.1 tums OLED skärm med 1080 x 2240 pixels upplösning, vilket ger ett bildförhållande på 18.7:9 och ungefär 408 ppi. Det som imponerar mig mest med Huaweis skärmar har alltid varit just deras kontrast och möjlighet att få saker att ”poppa”, mycket likt Samsungs flaggskepp. Nu när jag gått från Galaxy S9+ till P20 Pro kan jag faktiskt säga att skillnaden inte märks.

Ljudet
Alla som följer mig och känner till vad jag använder mina telefoner till vet också att ljud är något som jag tar allvarligt på. 3.5 mm hörlursuttag har alltid varit en prioritet för mig, något jag dessvärre fått tumma på när det gäller P20 Pro. Adaptern som följer med erbjuder inte speciellt bra ljud (testad i bilen) men det USB-C headset som följer med har riktigt bra ljud. Jag ska experimentera med externa USB-C ljudkort i framtiden, men just nu så klarar jag mig med Bluetooth och det medföljande headsettet. Även ljudet i högtalarna på P20 Pro är riktigt bra och i klass med vad man får på nya S9+. Däremot upplever jag ljudet betydligt klarare än på Samsungs telefon, vilket underlättar när man försöker lyssna på något i bullrigare miljö.

Fingeravtrycksläsare och säkerhet
Även här upplever jag inga överraskningar, fingeravtrycksläsaren tillhör som vanligt bland dom bästa och troligen snabbaste i världen, samtidigt som man erbjuds en uppsjö av olika alternativ. Exempelvis har P20 Pro, likt iPhone X, ansiktsupplåsning. Många Android telefoner både före och efter iPhone X har haft denna funktion, men på P20 Pro verkar den fungera riktigt bra, dels för att kameran på framsidan är på 24 Megapixels men även då Huawei använder sin dedikerade NPU (Neural Processing Unit) för att via AI avgöra vem du är.

Kamerorna
Då var det äntligen dags att prata kameror, jag vet att många väntat på denna del. Det som blivit lite av P20 Pros kännetecken är att den har 3 st kameror på baksidan. En 8 MP (f/2.4, 80mm) telefoto kamera, en 20 MP svartvit  med f/1.6 och 27mm brännvidd samt en 40 MP f/1.8 kamera med 27mm brännvidd. Den sistnämnda kameran har en sensor på 1/1.7″ och producerar fantastiska resultat i samarbete med dom andra två. Den mest fantastiska faktorn är dock inte i hårdvaran, utan i Huaweis NPU (Neural Processing Unit) som bidrar med AI styrning av kamerorna och är ens egen personliga bildredigerare i realtid. Jag har tyvärr inte haft tillräckligt med tid för att definitivt avgöra HUR bra P20 Pros kameror är, men dom bilder jag tagit har alltid blivit fantastiskt detaljrika och snygga. Jag ska göra en separat recension om bara kamerorna på P20 Pro i framtiden.

Slutordet och betyg
Jag är osäker på vem som tillverkar skärmarna till P20 Pro, men jag känner att om det INTE är Samsung så borde sistnämnda vara lite oroliga inför framtiden. Huawei har visat att dom inte tänkt backa och erbjuder fantastiska innovationer varje år, jämfört med Samsung som på senaste tiden bara erbjuder inkrementella förbättringar. Huawei P20 Pro är på många sätt en isbrytare på en annars stagnerande marknad och erbjuder faktiskt det mest intressanta alternativet i smartphone segmentet. Allt som Huawei gör verkar vara fokuserat på kunden och att fylla ett behov. Om man tittar på exempelvis Apple, som arbetar med att forma sin egen marknad, så erbjuder Huawei istället något som kunden vill ha och följer marknadens behov och nyck perfekt.

Samtidigt som jag är lockad att ge Huawei P20 Pro ett väldigt högt betyg, så behöver jag mer tid att lära känna denna telefon innan jag definitivt kan säga något. Än så länge har jag bara positiva saker att säga, men det kan snabbt ändra sig. Jag återkommer med ett slutgiltigt betyg senare men lämnar ändå högsta betyg, preliminärt.

Som vanligt går det bra att kommentera eller skicka en läsarfråga till mig om du anser att jag missat något, eller helt enkelt vill veta mer om något annat rörande denna telefon.

Ha en bra dag.