Huawei Mate 30 kommer utan Google! [Uppdaterad]

Jag satt precis och reflekterade över nyheten att Huawei tänkt släppa ”nästa bästa” utan Google-stöd. Detta beror givetvis på att handelskriget mellan Kina och USA fortfarande hindrar Huawei att samarbeta med olika företag i USA. Då Google är ett Amerikanskt företag så tvingas dom avbryta samarbetet med Huawei och alla nya telefoner som dessa säljer.

(^_^)

Innan jag fortsätter så bör jag nämna att bilden här ovanför INTE är på Mate 30 Pro och INTE är officiell på något sätt. Detta är enbart en renderad konceptbild baserat på rykten och kanske inte ens liknar den verkliga produkten. Men vi får ju snart veta hur den verkliga produkten kommer att se ut, så var bara lite tålmodiga.

) ´.` (

Men vad innebär det egentligen att Huawei inte längre får tillgång till Googles tjänster? I princip så betyder det inte så mycket för användaren, som helt enkelt får installera Google Play butiken själv i telefonen. Det som gör mig väldigt intresserad är dock att ha en Android telefon som INTE är bunden till Google på något sätt. Detta medför att jag inte längre MÅSTE ha programvaror som Gmail, Chrome, Google Kalender och många andra saker installerade per default. Jag kan alltså välja vad jag vill ha, när jag vill ha det.

Givetvis kan det vara så att jag är felinformerad gällande att det bara är att installera Google Play på nya Huawei telefoner, men det har alltid gått tidigare på telefoner som inte haft någon Google butik från början. Detta går garanterat att spärra av Google, men frågan är om dom verkligen vill göra en sådan manöver. Att ”tappa” Huawei gör att Google förlorar många potentiella kunder, då dessa faktiskt är världens näst största tillverkare av mobiltelefoner. Miljontals kunder försvinner ”per automatik” från Google om Huawei nekas möjligheten att sälja sina telefoner med stöd från början.

Hur det än är så finns det många andra som erbjuder lösningar liknande Google, fast kanske med mindre snokande robotar i bakgrunden, eller mer? Jag skulle exempelvis kunna starta upp en egen mailserver och hantera allt via den istället för Gmail. Firefox istället för Chrome. Nokia HERE istället för Google Maps. Listan kan göras hur lång som helst, men jag antar att ni förstår att Google inte är dom enda i världen som erbjuder tjänster.

Jag är heller inte negativ till en utveckling som gör att jag måste köpa programvara till min telefon för att utöka funktionaliteten, så länge det inte rör sig om månadsbetalningar vilket är det jag hatar mest av allt. Att köpa appar för mail och annat istället för att betala med min personliga information och integritet hade varit en underbar värld att leva i, eller? I dagsläget så finns inget alternativ för att slippa lämna ut personlig information till alla möjliga företag. Data är pengar, vilket gör att vi som konsumenter bara är en inkomstkälla för tillverkarna. Google tjänar betydligt mer på din personliga information än vad telefonen du köpte kostar, dessutom slutar du aldrig betala Google med din information oavsett vilken telefon du har.

Huawei kommer garanterat att ha en lösning för dom flesta problem som kan uppkomma. Just därför så är jag inte alls negativ till denna utveckling , jag ser fram emot att få prova en ny Mate 30 Pro när den släpps, vilket är den 16 september. Jag hoppas bara att Huawei inte räds att sälja den i Sverige. Enligt Jacky Zhao, som är konsumentchef i norden, så har Huawei nått enorma framgångar i Sverige och Norden och har inga planer på att minska sina satsningar efter USA:s handelsblockad. Jacky poängterar också att han är angelägen om att lugna oroliga kunder. Huawei kommer att göra sitt yttersta för att en eventuell övergång från Google till Harmony OS, som Huaweis operativsystem heter, kommer att gå så smidigt som möjligt. Samtidigt så vill man göra klart att Harmony OS är en lösning på ett problem och inte ett val som Huawei gör för att konkurrera med Google på något sätt. Om dom fått ett val så hade dom givetvis stannat kvar på Googles plattform, vilket hade varit det mest kostnadseffektiva och smidiga. Dock är situationen som den är, vilket gör att Huawei inte har något alternativ än att anpassa sig, för sina kunder och sin egen skull.

Allt är ju inte en dans på rosor med att ha ett eget operativsystem, givetvis. Istället för att Google utvecklar säkerhetslösningar så måste Huawei göra det själva. Detta kommer att kosta både tid och pengar, men då jag råkar veta lite mer detaljer så är det en spännande vändning på en annars monopoliserad marknad. Harmony OS har nämligen skapat intresse hos andra stora tillverkare som ser en fördel att ”av-amerikanisera” sina telefoner. Android är ju ”open source” och medger att Huawei faktiskt får använda det som grund i sitt eget operativsystem. På detta sätt så har kunder ändå tillgång till den senaste versionen av Android, kanske ännu snabbare än tidigare?

Jag vet att jag tillhör en ”minoritet” gällande ny teknik, vilket gör att Mate 30 Pro troligen inte kommer att sälja så bra som Huawei skulle vilja, men samtidigt så är det knappast en överraskning för dom. Det finns många fler än jag som ser en bättre framtid i och med Harmony OS och faktiskt hoppas att Huawei gör en ordentlig satsning på detta operativsystem. Allt som rör om i grytan och skapar vågor i en annars stagnerande och tråkig marknad är en trevlig vändning. Kanske får vi se en ”Windows Phone” som faktiskt får fotfäste och driver marknaden framåt, det hade varit underbart.

Om drygt 2½ vecka så får vi se vad som händer, spännande.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.

[Uppdatering: Det verkar som att det kanske bara är ”Mate 30 lite” som ska släppas med Harmony OS. Men vi får se hur det blir.]