Motivera Spyderco!

Som vanligt när jag skriver om ett ämne så får jag in några irriterade brev där personer känner annorlunda. Mats skriver och undrar vad det är som gör att Spyderco Manix 2 XL är den högst rankade kniven i min samling. En detalj som jag inte har tänkt på själv faktiskt.

Jag skäms lite att säga det, men jag var tvungen att gå in och läsa min egen test av kniven för att försöka förstå vad jag tyckte då och jämföra med hur jag tycker nu. Om sanningen ska fram så uppskattar jag nog min Spyderco Manix 2 XL på ett helt annat sätt nu är för ett år sedan.

Märket och designen har visat sig vara bättre än jag först trodde. Jag har fått mer ingående kunskap och kontakt med Eric, som skapade Manix 2 XL, vilket har gjort att den fått ett mervärde. Nu är det inte lätt att hitta en Manix 2 XL överhuvudtaget, vilket gör att den känns lite mer exklusiv än förut, vilket är en detalj som också drar upp ”känslan” i kniven.

Jag har också satt ett mål att modifiera och förbättra på Erics design, utan att förstöra känslan som han förmedlat. Detta är dock lättare sagt än gjort, när den är så nära perfektion som den faktiskt är.

Om jag ska motivera varför just Spyderco är speciellt, för mig, så beror det troligen på att det generella designspråket är väldigt ”utilitariskt” och praktisk. Med det menar jag att det känns som en brukskniv i handen, en kniv som man vill använda till att skära och öppna saker med. Många andra knivar känns som en kompromiss i jämförelse. Antingen är dom ”för fina” att använda, eller för ”fula” att ha med sig. Spyderco har lyckats hitta den gyllene medelpunkten i sin design.

Om vi tittar på Manix 2 XL, rent specifikt, så är formen på bladet perfekt för att skära med. Det är tunt, brett och längden på nästan 4 tum gör att man enkelt kan använda kniven till dom flesta förekommande moment. Om man tittar på handtaget så är det stort och greppvänligt, samtidigt som den erbjuder en tunn profil när man stoppar kniven i en ficka. Den är dessutom konstruerad så att man enkelt kan skölja ur kniven på ett effektivt och enkelt sätt om det skulle behövas.

Det sista som gör Manix 2 XL speciell, för mig, är att den går att skruva isär ned till minsta beståndsdel, utan problem. Detta medför att service och underhåll är väldigt enkelt. Alla delar finns dessutom att köpa hos Spyderco, för den som vill hålla liv i sin investering en väldigt lång tid framöver.

Det finns även en stor samling delar från tredjepart, för den som vill ”personifiera” sin kniv ytterligare, men då får man vara beredd på att betala rätt så mycket också. Men det kan det ju vara värt i slutänden. Knivarna från Spyderco behåller sitt värde länge och ”custom” versioner av dessa förlorar i princip aldrig värde, så länge dom är i bra skick.

Mer än så kan jag inte motivera varför just Spyderco är speciellt för mig. Det finns säkert många andra som gillar Spyderco lika mycket, men kanske av andra anledningar. För dessa så är det ju öppet att kommentera eller helt enkelt skicka in ett mail.

Ha en trevlig dag.