Huawei Mate 10 Pro vs Samsung Galaxy Note 8

Som tidigare utlovat kommer här en jämförelse mellan Samsung Galaxy Note 8 och Huawei Mate 10 Pro. Kanske är du intresserad av just dessa båda telefoner och undrar över vilken som passar dig bäst. Då ska du fortsätta läsa detta inlägg. Låt oss börja…

Kommunikation
När vi pratar kommunikation i form av mottagning och sändningsförmåga så är Huawei Mate 10 Pro en klar vinnare. Det är här som Huawei alltid visat sina framfötter, vilket uppskattas av bland annat mig själv. Jag befinner mig ofta i områden med ”skakig” mottagning och har aldrig haft problem med en telefon från just Huawei. Mate 10 Pro erbjuder dessutom snabbare data över LTE-A med kategori 18, över Note 8:ans kategori 16 LTE-A.

Rent praktiskt märks det inte så mycket skillnad mellan bägge telefonerna, men eftersom Mate 10 Pro kan använda dubbla 4G kort samtidigt, istället för ett 4G och ett 3G, så borde hastigheterna bli bättre på Huaweis nya flaggskepp.

Tittar vi närmare på Bluetooth så har Mate 10 Pro ”endast” version 4.2, medan Samsung använder den nya 5.0 versionen. Skillnaden mellan dessa två är rätt så stor och jag hade gärna sett att Huawei satsat mer på detta eftersom dom inte har någon 3.5 mm hörlursutgång och i princip tvingar konsumenter att använda just Bluetooth.

En funktion som Samsung haft men tyvärr tagit bort på nyare Note telefoner är IR sändaren. Huawei har ännu kvar den på Mate 10 Pro, vilket jag uppskattar väldigt mycket. Jag är kanske en av få, men jag gillar att alltid ha med mig fjärrkontrollen i fickan.

Bägge telefoner har USB-C (3.1) version 1.0, så där är det ingen skillnad.

Display
På detta område är Note 8 en vinnare, eftersom den har både högre upplösning och ljusstarkare skärm. Men Huawei har valt att använda ett 18:9 bildförhållande istället för Samsungs 18,5:9. Detta gör att det faktiskt är lättare att komma åt toppen på telefonen på Mate 10 Pro, medan Note 8 är ganska så mycket längre på höjden. Så, beroende på hur långa fingrar du har så kan det mycket väl avgöra hur bra du trivs med skärmen på vardera telefon. Notera dock att kvalitén på Note 8 är betydligt bättre och mer kontrastrik.

Operativsystem och GUI
Alla känner nog till Huaweis EMUI gränssnitt och Samsung Experience vid det här laget. EMUI 8.0 är lite grovhuggen och smått pillrig, men kraftfullt och snabbt. Samsung Experience är stilfullt och väl designat med lagom mycket alternativ. Det märks att Samsung har haft mycket längre tid på sig att förfina och putsa på sin design, medan EMUI 8.0 fortfarande är lite överallt med skrämmande mycket alternativ.

När det gäller just GUI (Graphical User Interface) så föredrar jag Samsung Experience över EMUI 8.0.

Dock vinner Huawei Mate 10 Pro när det kommer till operativsystemet, eftersom dom redan har version 8.0, medan Note 8 snällt får vänta ett tag till.

Minne och lagring
Här är det svårt att kora en vinnare. På ena sidan hittar vi Mate 10 Pro med 128 GB lagring och 6 GB RAM, men som inte är expanderbar. På andra sidan är Note 8 med 64 GB lagring och 6 GB RAM, men som är expanderbar via SD kort. Personligen föredrar jag en större lagring mot möjlighet till SD kort, eftersom jag ändå inte kan ha dubbla SIM och SD kort på Note 8, utan måste välja mellan ett SIM och ett SD kort, eller två SIM.

Ljud och hörlurar
Ljudet från dom inbyggda ”stereo-högtalarna” på Mate 10 Pro vinner överlägset över Note 8, som tyvärr har Samsungs klassiska mono högtalare. Men eftersom Mate 10 Pro saknar 3.5 mm uttag så får Note 8 en bonuspoäng. Dessutom är USB-C till 3.5 mm adaptern inte alls bra på Mate 10 Pro, vilket gör att hörlursmässigt så vinner Samsung Galaxy Note 8 utan tvekan.

Batteri och uthållighet
När det gäller smartphones av idag så är dom aldrig bättre än batteritiden dom levererar. Note 8 har en riktigt bra batteritid om man ser till vad som ska drivas och tänker på att den bara har 3300 mAh. Men om vi ser till verklig användning så är det Huawei Mate 10 Pro, med sitt 4000 mAh batteri, som tar hem segern. Mate 10 Pro är dessutom extremt strömsnål, vilket gör att den har en betydligt bättre uthållighet än Note 8.

Bägge telefonerna stödjer dock snabbladdning, så på mindre än en halvtimme kan man enkelt få tillbaka väldigt mycket batteri.

Kameror
När det gäller kamerorna mellan Note 8 och Mate 10 Pro så kan jag bara säga att det är upp till användaren att bestämma. Jag föredrar Note 8 för snabba ”click-n-go” bilder, men Mate 10 Pro för mer artistiska och levande bilder. Det är svårt att beskriva, men leta efter recensioner av kamerorna på bägge telefonerna på YouTube så får du en bättre inblick.

Prisvärdhet
Även här är det svårt att säga något. Mate 10 Pro kostar runt 8000, Note 8 runt 9500 kr. Skillnaden är inte så stor och Note 8 erbjuder klart värde för dom 1500 kr mer den kostar. S-Pen, Gear VR, DEX Station och mycket annat finns dessutom som extra tillbehör till Note 8.För en som gillar att arbeta långt in på kvällen så är Mate 10 Pro ett väldigt prisvärt flaggskepp, medan den som vill ha en telefon med VR stöd och många tillbehör bör välja Note 8 istället.

Slutbetyg
När det gäller just Mate 10 Pro och Note 8 så riktar dom sig mot olika typer av användare. Note 8 är för den kreativa typen som gillar media, spel och att rita. Mate 10 Pro är för den som gillar att fotografera, titta på film och ofta befinner sig på gränsen till där mottagning existerar. Vilket betyg telefonerna får beror helt på vem som ska ha dom.

På Mate 10 Pro föredrar jag dess smått otroliga batteritid, samtidigt som den kortare skärmen gör att jag slipper jonglera så mycket med telefonen. På Note 8 föredrar jag möjligheten att kunna ta ett screenshot och sedan notera något med S-Pen och skicka iväg den inom några sekunder. Samtidigt som den gigantiska skärmen är otroligt fantastisk att titta på.

Med risk att göra läsare besvikna så kan jag helt enkelt inte välja en vinnare av dessa två.

 

Om du vill få mer information i form av rena siffror så kan du titta närmare på denna sida.