Huawei Mate 10 Pro Review!

Idag är det dags att presentera min fullständiga review a Huawei Mate 10 Pro, som är förra årets snabbaste och bästa från Huawei…

Precis som med mina andra reviews så kommer jag inte att stapla fakta på hög. Istället kommer jag att presentera min personliga erfarenhet och upplevelse under tiden jag använt telefonen. Om du vill veta något specifikt som jag inte tar upp är det ju bara att fråga.

Låt oss börja.

Skärm
Huawei har alltid haft bra skärmar, oavsett det faktum att dom historiskt föredragit 1080p. Mate 10 Pro är inget undantag, utan erbjuder en rätt så fantastisk AMOLED skärm med just 1080p upplösning. Denna gång är det dock i förhållandet 18:9, så skärmen har blivit lite större än tidigare. Lite trist att dom gått tillbaka från 1440p upplösning som Mate 9 Pro hade, men skärmen är riktigt bra ändå. Under tiden jag haft telefonen har den levererat väldigt bra kvalité och perfekt ljusförhållande på automatiskt läge. Det finns även möjlighet
att ändra skärmens färgton så att den passar varje individ perfekt. Med Huaweis ”Dark-Theme” är det fantastiskt att använda telefonen i både mörker och ljus. Kontrasten är imponerande.

Prestanda
Denna generation av Mate har utrustats med 6 GB RAM och 128 GB lagring, som inte är expanderbart. Under huven döljer sig också Huaweis Kirin 970 processor med inbyggd NPU (Neural Processing Unit) för utökad maskinlärning och AI. Prestandamässigt ligger den väldigt högt på näringskedjan och när det gäller just AI delen så är den tydligen väldigt, väldigt snabb. Personligen märker man inte av NPU delen speciellt mycket, men då och då får man en påminnelse att den ser och lär i rasande tempo. I framtiden tror jag vi får smaka mer på vad NPU delen av processorn kan göra, men just nu arbetar den mest i bakgrunden.

Kameror
När vi pratar kameror på Huawei Mate 10 Pro så är vi åter igen inne på Kirin 970 processorn och dess NPU. Det är nämligen här som vi får provsmaka på hastigheten hos AI delen. Du kan översätta text till nästan alla språk som finns, i realtid, bara genom att rikta kameran mot den. Dessutom sköter NPU delen om att identifiera och justera kamerorna till objekten som syns i bild, allt för att göra bilden så bra som möjligt. När man pratar om bilderna så är det värt att nämna att Mate 10 Pro troligen har den bästa kameran som Huawei lyckats skapa hittills. I händerna på rätt person så blir bilderna i det närmaste fantastiska.

Högtalare
Dom inbyggda högtalarna på Mate 10 Pro är riktigt bra och högt ljudande. Precis som på föregångaren så använder denna telefon både en dedikerad högtalare i botten, samt hörlurs-högtalaren för att skapa en typ av stereo-effekt. Personligen är jag inte något fan av detta system, utan föredrar dubbla högtalare som är riktade mot användaren. Dock är ljudet bra och slår i alla fall Note 8 på fingrarna.

Hörlursuttag
Denna gång har Huawei valt att gå Apples väg och ta bort 3.5 mm uttaget. En vändning som initialt gjorde att jag inte valde Mate 10 Pro, utan Note 8. Jag gillar inte att använda Bluetooth till all media, men samtidigt kanske det är denna väg världen leder. Jag skyller uteslutande på Apple och deras idiotiska val att ta bort denna universalport från telefonen. Jag längtar till första telefonen med två USB C kontakter, så att man kan ladda och lyssna på musik samtidigt, utan något extra bihang. När man köper en Mate 10 Pro får man både en USB C till 3.5 mm adapter och ett par hörlurar som i bästa fall kan benämnas som bra.

Batteritid
När det gäller batteritiden på Huawei Mate 10 Pro så är den riktigt bra. Oftast klarar jag mig två dagar utan att ladda och väldigt sällan laddar jag telefonen under natten längre, vilket känns bra ur miljösynpunkt. I det fall telefonen har liten laddning på kvällen så kan jag oftast plugga in den i ungefär 30 minuter och vara 100% säker på att den har bra laddning kvar dagen efter. Huaweis Super-Charger fungerar riktigt bra och man märker inte av någon speciell värmeutveckling, även om man laddar och spelar grafiskt intensiva spel som Hitman: Sniper.

Mottagning och sändningsförmåga
När det gäller mottagning så är Huawei i en klass för sig. Detta märks främst på 4G nätet, där Mate 10 Pro faktiskt är har betydligt bättre mottagning än min förra Note 8. Bluetooth, WIFI, 3G, 4G och 4G+, oavsett vilken trådlös kommunikation som används så är Mate 10 Pro i världsklass.

Huawei Mate 10 Pro Desktop Mode
Precis som med Samsungs Note 8 (S8, S8+) så har Mate 10 Pro möjlighet att ansluta skärm, tangentbord och mus för att få en ”PC liknande upplevelse”. Jag har dessvärre inte haft någon längre erfarenhet av denna funktion på just Mate 10 Pro, eftersom jag ännu väntar på min adapter (som inte följer med). Däremot kan jag vittna om hur mycket jag använde Samsungs DEX system hemma, vilket jag trivdes väldigt mycket med. Jag kan inte tro att Huaweis lösning är speciellt mycket sämre, om än kanske lite mindre appar stödjer denna telefon. Huvudsaken är att webbläsare och mail fungerar, sen löser sig allt. Jag återkommer i ett separat inlägg om hur Desktop Mode skiljer sig mot Samsung DEX, när jag fått prova ordentligt.

Slutbetyg och sista funderingarna
Huawei har, enligt min mening, levererat vad dom utlovat med Mate 10 Pro. Det är en väldigt snabb telefon med väldigt bra kamera, bra ljud och väldigt bra batteritid. Att den dessutom har en speciell NPU (Neural Processing Unit) gör att hela telefonen känns lite mer spännande än den kanske är i verkligheten. Man märker inte av den speciellt mycket, men samtidigt kanske det är precis det som Huawei vill. Att ha en telefon som tänker själv och tar beslut på egen hand kanske inte tillhör någon lista på fördelar i dagens tekniksamhälle, gissar jag. =)

Det som stör mig lite är fortfarande priset och avsaknaden av 3.5 mm uttag. Mate 10 Pro kostar runt 8.000 kr, vilket är väldigt mycket pengar, men samtidigt i underkant med vad andra flaggskepp kostar just nu.

Att Huawei spelar i en helt annan division än övriga tillverkare har under åren som gått visat sig. Dom ska bli störst i världen, enligt dom själva, och visst är dom på god väg. Den senaste rapporten jag hörde avslöjade att Huawei lyckats peta bort Apple från andraplats i världen när det gäller sålda telefoner och nu bara var tvåa till Samsung.

Denna rapport sammanställdes dock innan iPhone X börjat säljas, så jag antar att det är rätt så jämnt igen. Huawei blir hela tiden större och större, samt erbjuder bättre, snabbare och billigare lösningar än många andra.

Det är också därför Mate 10 Pro är så svår att placera. Det är en fantastisk telefon på alla sätt, men priset är inte lika fantastiskt som det brukade vara. Priset på Huaweis telefoner sjunker inte speciellt snabbt heller, vilket gör att du inte ska räkna med att få tag i en Mate 10 Pro för ”Samsung-pris” efter 3 månader.

Allt som allt ger jag Huawei Mate 10 Pro ett väldigt högt betyg, som dras ned lite med tanke på priset och att 3.5 mm uttag saknas.

Totalt: 8,5 av 10 poäng.