Huawei Mate 10 Pro – Test av Desktop Mode

När Samsung kom ut med sin DEX Station så blev jag lite exalterad över att det äntligen hände något nytt på mobilmarknaden. Visst har vi ju haft Microsofts Continuum, men det var mest en fotnot och blev aldrig riktigt till allmänhetens beskådan. Efter att ha använt DEX i flera månader så kan jag med lätthet säga att detta var den bästa funktionen som en telefon har fått på länge.

Men givetvis beror det ju på hur man använder sin telefon. I min värld är det fantastiskt att kunna fortsätta jobba och skriva på en stor skärm, med ett vanligt tangentbord och mus, medan telefonen laddas. Så många saker kan aldrig vara dåligt. När jag sedan hörde talas om att Huawei skulle komma ut med en liknande lösning så hörde jag bara ”blah blah blah kopiering av funktion” och satte denna lösning i soptunnan direkt.

Vad jag inte visste då, som jag vet nu, var hur fel jag hade… Huawei Desktop Mode är vad Samsung Dex önskade att den kunde vara. Låt mig förklara lite närmare…

En PC liknande upplevelse
Kanske var det för att Samsung DEX var först ut med att erbjuda en något sånär komplett upplevelse som jag blev kär i tekniken. Att webbläsaren visade sidorna lite fel och att man ständigt blev lotsad till en gigantisk version av en mobilsida gjorde inte så mycket. Inte ens att applikationer öppnades i små rektanglar gjorde något speciellt för själva upplevelsen. Det var helt enkelt ”en PC liknande upplevelse” och inte ”exakt en PC upplevelse”, så man kan egentligen inte klaga. Dessutom är ju Samsung DEX bara i sitt barn-stadium ännu, så allt eftersom utvecklingen går framåt så förbättras appar och tekniker så att allt börjar fungera bättre.

När jag nu har plockat ihop samma 24 tums skärm, trådlösa mus och tangentbord, samma USB HUB och lagt till en USB-C till HDMI adapter (för 240 kr) så fick jag äntligen chansen att prova denna ”kinesiska piratkopia” som kallas ”Huawei Desktop Mode”. Inte ens namnet gjorde mig speciellt upphetsad…

Efter den redan uppbyggda negativiteten hade försvunnit så började jag inse att denna ”piratkopia” inte var så dålig som jag trodde. Den visade sig stödja dom flesta apparna på min telefon fullt ut, i fönster som går att ändra storlek på. Efter att jag öppnat diverse fotoredigeringsprogram och använt dessa precis som att jag skulle ha suttit på min Microsoft Surface 4 Pro så kom min entusiasm åter… Men det som fick mig att nästan tappa hakan var när jag öppnade Google Chrome och väldigt snabbt insåg att detta var exakt samma webbläsare som jag använder på mina PC datorer. Nu pratar vi inte längre ”en PC liknande upplevelse” utan ”exakt som på en PC upplevelse”.

Efter ytterligare test så visar det sig att vissa applikationer fortfarande öppnas i ”maximerat” läge, men då presenteras allt i rätt skala och funktionellt är det inga problem. Personligen föredrar jag faktiskt att appar startar i stort läge än i en liten rektangel. När jag provade att ansluta min USB högtalare, som tidigare bara sprakade med Samsung DEX, så fungerar den perfekt och jag har nu ett riktigt bra ljud. Dock varnar telefonen att detta inte är en officiell Huawei USB högtalare och att ljudet kan vara sämre än förväntat, men jag har inte hört något negativt ännu.

På Samsung DEX provade jag bland annat att ansluta min MIDI keyboard för att kunna komponera lite musik. Jag är rätt så säker på att Huawei Desktop Mode inte kommer att stödja detta, men samtidigt är jag nyfiken hur långt Huawei har kommit med sin lösning som faktiskt, om vi ska vara ärliga, bara är i spädbarns-stadium ännu.

Mina experiment med vad som fungerar och inte fortsätter givetvis. Detta var bara den initiella upplevelsen.

Jag återkommer inom kort med mer. =)

 

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.