Himalayan Wool – En närmare titt

Då Andreas skrev till mig för några timmar sedan att han ville ha mer information om Himalayan Wool så tänkte jag passa på att lägga upp lite mer information om dessa otroligt intressanta plagg medan jag har dom i närheten. Till att börja med så kan jag avslöja att adressen Himalayanwool.se är temporärt nere och dom har inte haft tid att fixa till den på ett tag. Thomas Lindström, som är ägare, meddelar med ett leende att dom arbetar på det, men ”vi gamla gubbar är inte så bra på dom tekniska sakerna”.

Eftersom dom inte kan presentera sig själva, så tänkte jag göra det via min hemsida istället. Jag pratade med Thomas och han tyckte det lät som en riktigt bra idé. Så, låt oss börja. =)

Himalayan Wool – Historien bakom (Thomas berättar)
”I Indiska Himalaya har människorna i tusentals år levt i samklang med naturen. För oss började allt med en resa till denna sagolika miljö för 20 år sedan. Vi blev alldeles hänförda. Av de vidunderliga vyerna över snöklädda bergstoppar, den friska klara luften, den rena miljön. Men framförallt av människorna. Så vackra, så stolta, så glada och vänliga.

I indien är många djur heliga, inte bara kor. I byarna bor människor tätt ihop med varandra och med sina husdjur. På det mala, leriga gångstigarna mellan husen möter vi får, kor, jakar, getter, höns, hästar och hundar. Barn i sina prydliga skoluniformer skyndar hand i hand till skolan, där de sitter i långa rader på stora mattor som bretts ut på marken under ett tak utomhus.

Kvinnor kommer gående med djupa korgar på ryggen, fyllda med granar, kvistar eller torrt gräs. De har samlat ved inför vintern och mat till husdjuren. Män hjälps åt att hämta nedfallna stenblock från bergen till skiffertak. Överallt pågår full aktivitet. Men hugger ved, mjölkar kor, slipar knivar, spinner ull…

(Om du gillar TV-serien ”Mandelmans Gård” så känner du igen detta plagg, som Gustav Mandelman ofta har på sig. Jag var tvungen att investera i denna väst själv. Gustav kan ju inte ha fel och jag kan intyga att det är ett fantastiskt plagg. Thomas själv syns i bildens högra sida.)

Den textila traditionen är stark i Himalaya. Uller kommer inte bara från fåren, utan också från getterna, jakarna och kaninerna. Här finn många exklusiva kvaliteter som angoraull, mohair och cashmere. Att Homalaya-ullen håller så hög kvalitet beror på att den extra rik på lanolin. Då fåren vistas ute hela året och temperaturen pendlar mellan -30 och +30, ibland så mycket som 30 grader på ett enda dygn, måste deras ull vara fet för att klara temperaturväxlingarna.

På våren klipps djuren. Ullen handkardas och spinns på träpinne av kvinnorna i byarna. Den växt-färgas och stickas eller vävs för hand på traditionella vävstolar. Kvinnorna lindar sina ullplädar runt kroppen, fäster med skärp och virar en färggrann sjal runt håret. Männen bär långa stiliga tweedkavajer och små ullhattar utan brätten. Här i bergstrakterna är tron viktig. Vare sig det är Hinduism, Buddism eller Schamanism. Överallt ser man tecken på människornas starka tro. Heliga män, så kallade Sadhus, i orangefärgade kläder, som är på väg mot det gamla Hadimba-templet för att be. Buddistiska flaggor i regnbågens färger och andra symboler, som uttrycker beskydd och välsignelse.

Även ullen och tygerna välsignas. Allt har en djupare mening. Under alla våra resor till Himachal Pradesh har vi lärt känna många i lokalbefolkningen som arbetar med ullhanteringen. Vi insåg att den fantastiska ullen från Himalaya skulle komma väl till pass även i vårt nordeuropeiska klimat.

Våra ullplatt är tillretts enligt gamla traditioner av en familj som vi arbetat ihop med i många år. Ullen är mohair, en blandning av lammull och ull från angoragetens killing. Designen står vi själva för, men vi hämtar inspiration från lokala plagg i Himalaya. Vi har valt att inte vara så färgsprakande som indierna oftast är, utan håller oss till en naturlig färgskala i grå nyanser. Det är inte bara vi och invånarna i Himachal Pradesch som uppskattar känslan av den varma mjuka och slitstarka Himalaya-ullen. Efterfrågan på våra härliga stickade ullplagg ökar stadigt från år till år. Det är bara att prova själv”.

Det här med Internet
Jag passade på att fråga Thomas om hemsidan och varför den inte finns online, eftersom deras produkter trots allt är väldigt fascinerande. Orsaken är det tekniska kunnandet, men samtidigt att dom har ett ställningstagande att göra. Helst av allt vill dom inte sälja en produkt över Internet, eftersom storlekar kan variera från produkt till produkt eftersom i princip allt är handgjort. Detta skulle samtidigt göra att hanteringen av returer och annat skulle ta för mycket tid av deras redan pressade schema.

Thomas säger med ett leende att han funderar, vi får se hur vågskålen tippar, helt enkelt. ”Helst av allt vill vi ju att människorna kommer till dom marknader vi besöker, som här i Jokkmokk. Det är trevligt att träffa den ständigt ökande strömmen av kunder som är nöjda och vill handla mer av oss. Det är det bästa vi vet”.

När jag ser hur upptagna dom är med att hinna med alla kunder som vill ha ett plagg så förstår jag att det potentiellt kan bli lite strul, helst när man är så passionerad som Thomas och hans medhjälpare att personligen serva och hjälpa människor att få ett plagg som passar perfekt och fungerar i många år framöver.

Kvalitetsmässigt överlägset
Personligen så tycker jag att Himalayan Wool har hittat helt rätt när det gäller materialet och ull-blandningen som används. Min äldsta jacka är som sagt runt 10-12 år gammal och ser i princip ny ut fortfarande. Jag tror inte jag haft något annat plagg som hållit så bra, trots i princip daglig användning.

Jag vill samtidigt nämna att så länge du inte river sönder, eller nöter sönder plaggen genom att bära trä och andra saker som sliter sönder fibrerna i kläderna på axlarna, så håller dom. Visa dina plagg respekt så kommer dom att fungera i många, många år framöver.

Att dom dessutom är jätte-miljövänliga och innehåller i princip 100% natur-material, det gör ju inte saken sämre.

Vad kostar då Himalayan Wool produkter?
När man läser om materialet och förstår vilket arbete som ligger bakom så blir man nästan chockad när priset presenteras. För en riktigt snygg jacka i fantastisk design så får man betala mellan 700-1500 kr. Det finns förstås betydligt billigare och dyrare produkter, men enligt min egen uppfattning så ligger prisbilden ungefär runt den siffran.

Om du tänker på kvalitén och hållbarheten, så är det ju otroligt billigt. Det var faktiskt därför jag först tvekade lite innan jag satsade på deras produkter för första gången. Dom var helt enkelt för billiga för att vara bra, tyckte jag. Nu förstår jag att det bara rör sig om exceptionellt bra produkter för ett exceptionellt bra pris.

Hur kommer jag i kontakt med Himalayan Wool?
Thomas är, trots att det kanske verkar det till en början, inte alls omöjlig att få tag på. Det är bara det att när hemsidan slutade fungera, så slutade även mail-adressen att fungera. Dom arbetar som sagt med att lösa allt, men eftersom Thomas inte heller använder sociala medier eller liknande så blir det lätt att man ”försvinner” på Internet. Han gav mig dock tillåtelse att lämna ut hans kontaktuppgifter, så att alla som är intresserade kan ta kontakt och kolla var och när dom dyker upp nästa gång.

Jag lovar också att jag ska försöka förmedla deras resor och liknande på bästa sätt och i mån av möjlighet.

Himalayan Wool AB
Thomas Lindström
E-post: himalayanwoolab@gmail.com
Telefon: 070-857 89 45 eller 08-604 04 50
Hemsida: www.himalayanwool.se (när den kommer igång =))

Slutligen
Jag vill passa på att tacka Thomas för att han avsatte tid för att presentera sitt företag och bakgrunden bakom Himalayan Wool. Jag passade även på att ta alla bilder ni ser här ovanför idag, i -30 grader, så jag ber om ursäkt att det inte blev fler bilder. Jag höll på att frysa händerna av mig, helt enkelt. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.