Hemlig beta-test av Google Assistant i Sverige…

För drygt en vecka sedan fick utvalda Svenska personer ett erbjudande från Google att medverka i ett hemligt Beta-test av den Svenska versionen av Google Assistant. Testet sker som sagt under hemliga former och ingen information får delas med allmänheten. Dock är det redan känt att den färdiga produkten kommer till Sverige i år, vilket jag ser jättemycket fram emot.

Jag ser fram emot att få testa Googles röststyrda assistent på Svenska, men att tillåta Google Assistant att fungera på Engelska trots att landet är inställt på Sverige skulle ha varit en dröm som besannats även det.

Men varför är Google Assistant speciell jämfört med andra röststyrda assistenter? Titta på denna film och läs sedan vidare nedanför…

En plattform, inte en app…
Google Assistant är i grund och botten en vidareutveckling av Google Now, som vi redan har i Sverige idag. Men där Google Now bara kan hjälpa till med några enstaka saker så kan Google Assistant i princip göra vad som helst, eftersom den har en egen plattform och arbetar på din telefon. Här kan utvecklare göra sina egna ”appar” som användare kan kalla på via röstkommandon. Exempelvis kan du fråga efter en speciell app genom att säga ”Talk to Doctor Doggy”. Du kopplas sedan ihop med appen ”Dr Doggy” som kan hjälpa dig med vad din hund kan och inte kan äta. Efter att du samtalat färdigt med Dr Doggy så stängs den appen och du är åter tillbaka till Google Assistant. Om du behöver veta vilket vin du ska servera med en speciell maträtt så kan man enkelt fråga appen Wine Guide. Se bilden nedan.

Detta var givetvis bara två av hundratals exempel på appar som speciellt utvecklats för denna plattform. Genom att tillåta mindre appar hantera vissa funktioner, så kallade ”specialist appar” , så kan man avlasta huvudprogrammet och samtidigt få betydligt bättre kontroll på vad man styr via sin röst. Du kan exempelvis ha en app som styr ljus och gardiner hemma och på så sätt undvika missförstånd i huvudprogrammet.

Rå-data och utveckling
Att en röststyrd assistent är inte bättre än funktionerna den har är troligen självskrivet. Men inga funktioner i världen kan jämföras med hur bra den förstår vad du säger. När det gäller Google så har dom i det närmaste en obegränsad tillgång till den rå-data som krävs för att förstå och tolka tal på rätt sätt. Genom att spela in och analysera dialektala skillnader från hundratals miljoner telefoner så har Google Assistant en bättre förståelse än i princip alla andra lösningar som finns och troligen kommer att finnas på marknaden.

I och med att vi pratar med vår assistent så lär den sig också hur vi pratar, vilka ord vi föredrar och främst våra mönster när vi frågar saker. Om jag exempelvis frågar efter vad jag har för möten idag när jag vaknar på morgonen, så kommer Google Assistant strax att lära sig och vara beredd när frågan kommer. Om du är lika djupt rotad i Googles ekosystem som jag, så har du säkert också märkt att sökningar och liknande är skrämmande exakta. Detta beror på att vi är väldigt enkla att förstå sig på efter ett tag.

Genom att analysera vad du tittar på via webbläsaren, gå igenom dina mail och kontrollera vem du chattar med så kan Google med enkelhet lista ut vad ditt nästa drag blir. Om du öppnar Google sök och börjar skriva en bokstav så kommer du att, till en början, bli förvånad över hur exakt den kan förutspå vad du kommer att leta efter.

Men, alla är inte lika öppna mot Google som jag är (vilket kanske är bra i många avseenden) vilket gör att upplevelsen kan skilja sig radikalt på hur förutseende Google är i just ditt fall.

Skrämmande utveckling och övervakningssamhälle…
Den som nu skruvar sig i stolen och ser en skrämmande utveckling komma, där maskiner kan förutspå vad du kommer att göra härnäst, kan sluta vara nervös. Det är nämligen redan försent att göra något… Detta låter dystopiskt och mörkt, men dagens övervakningssamhälle är inte något som helt plötsligt poppat upp utan förvarning. Detta är en naturlig utveckling av system som varit i rullning under väldigt lång tid. I och med neurologiska nätverk och artificiell intelligens så är det dock lättare än någonsin att få fram exakt data och precis det som Google vill veta.

Att din information, röst, ditt utseende och hur du tänker används för att hjälpa dig i din vardag är bara toppen på isberget och, om vi ska vara ärliga, den enda fördel du har av denna deal med Google. Vad man måste tänka på är att Google i första hand är ett företag som livnär sig på reklam och möjligheten att få dig att handla produkter som du tror att du behöver. Genom att förutspå vad du kommer att leta efter så kan dom enkelt skräddarsy reklam som du helt enkelt inte kan säga nej till. Genom att känna dig bättre än du känner dig själv så kan dom även påverka vad du ser, hur du tolkar saker och varför du gör som du gör.

När du beslutar att köpa den där produkten som du alltid trott dig vilja ha, så bidrar du med ytterligare saker åt Google. Du har kanske tror att din information tog slut när du handlade din produkt, men det är nu som ännu mer rå-data behandlas. Google vill givetvis veta varför du köpte det du gjorde, så att dom kan upprepa processen med en annan reklam. Utvecklingen av detta system gör att dom kan destillera ut värdefull information som riktar sig mot exakt vad du gör och hur du gör det, istället för att bara samla allt som du gör på hög och försöka lista ut den röda tråden efteråt. Det spelar heller ingen roll om du använder dig av Googles tjänster eller inte, eftersom Google har köpt in sig på miljoner av hemsidor och tar del av deras information också.

Gör det något? Bryr du dig?
Men. Frågan som kvarstår är ”gör det något?” Det är nämligen din egen inställning till ditt privatliv och dina uppgifter som avgör hur du trivs med Google. Hur du än gör så kommer Google att samla in information om dig. Du kan inte vara anonym, eftersom dom kan associera din dators IP med olika handlingar och sedan avgöra vem du är. Oavsett om du loggar in på ditt Google konto eller inte. Många säger bara ”jag har inget hemligt att dölja” och rycker på axlarna, andra säger att dom inte använder Googles tjänster, eftersom dom inte vill bli spårade online.

Personligen hör jag till gruppen med människor som inte bryr sig så mycket, men samtidigt är jag väldigt medveten om att jag inte är anonym på nätet. Jag delar gärna med mig av min information till Google, för att förbättra deras tjänster och deras funktioner. Det är saker som jag anser gagnar mig i slutänden. Jag är dock rätt så exklusiv med Google och tillåter inte vem som helst att ta del av min information. Jag litar exempelvis inte på Microsoft, Facebook eller Apple i det avseendet.

Inte så farligt som du tror…
I all dystopi som jag målat upp tidigare så måste jag bara lugna mina känsliga läsare med att Google inte är intresserad i dig som person. För Google så är du bara en slumpmässig siffra som lika enkelt som den kom till kan raderas och försvinna ur deras system. Dessutom är Google väldigt öppna med vad dom samlar in och ger dig även möjlighet att kontrollera och styra ditt eget innehåll som du anser vara nödvändigt.

Titta gärna närmare på Googles sida om datainsamling, så får du information direkt från källan.

Slutligen
Efter denna vägg med text så vill jag bara säga att jag ser fram emot att beta-testa Googles nya Assistent, eftersom det är en funktion som jag verkligen har saknat. Om jag bränner mina broar genom att skriva detta inlägg så kan jag i alla fall se fram emot att prova den färdiga produkten senare i år.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.