Första projektet med nya lasern!

Då är jag klar med mitt första projekt med den nya laser-graverings-maskinen. Tack vare den höga effekten och den stora arbetsytan så gick det väldigt bra att fixa vårt vardagsrumsbord. Den gick från en tråkig trä-bit till ett stycke nordisk mytologi.

Notera att detta är mitt första större projekt, men jag lär mig hela tiden nya tricks. Den enkla snurr-plattan från IKEA från bilden ovanför fick bli målet för min Yggdrasil bild.

Jag tror att den ökade lite i värde efter min behandling, eller vilken version skulle ni helst vilja ha. ?

Detta var dock bara första steget i att få till ett snyggt bord i vardagsrummet. Det var ju bara en snurr-bricka som var avsedd att ligga i mitten och ha några snygga ljus på sig. När det gäller trä-skivan så fick den hörnen fixade och även Midgårdsormen i en cirkel i mitten. Tyvärr tog jag inga ”före” bilder på skivan, så ni får föreställa er en träskiva utan något på, helt enkelt.

Jag tyckte dock att Midgårdsormen såg lite ensam ut på bordsskivan, så jag graverade även in mitt favorit run-galder (vägvisaren) i mitten.

Slutresultatet utan brickan i mitten. Den totala storleken på skivan är 60×60 cm.

Med brickan i mitten så täcks grafiken i centrum på själva skivan. Detta är exakt enligt design.

Den totala projekttiden är runt 27 timmar, med grafisk formgivning och redigering. Själva bränntiden ligger på ungefär 23 timmar totalt, där Yggdrasil faktiskt tog ca 12 timmar att göra färdigt. Bordsskivan tog ungefär 1 timme per hörn och centrum-grafiken tog 7 timmar.

Nu ska jag ta en funderare vilket nästa projekt blir, men en sak är säker. Att göra så stor grafik och få allt centrerat och kalibrerat rätt har gett mig värdefulla erfarenheter. Jag har lärt mig att optimera graveringar för att halvera tiden att bränna stora ytor, samt lärt mig att balansera effekt och hastighet på ett bra sätt.

Om jag hade vetat allt som jag vet nu innan jag började med detta projekt så hade troligen projekttiden halverats, eller bättre.

Tanken är att jag ska testa att gravera en kniv härnäst. Troligen blir det min Condor Bushlore som hamnar under lasern, då det troligen är den billigaste kniven jag kan undvara för närvarande. Det lär bli en hel del experimenterande för att få till det på ett bra sätt.

Jag provade faktiskt att skära ut och gravera en nyckelring i 3mm läder, men jag kan utan att överdriva säga att man bör vara utomhus för att undvika den rök och lukt som kan beskrivas som… potent. Jag tänker dock testa att göra nyckelringar igen, men med tunnare läder och med bättre ventilation. ?

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Första projektet med nya lasern!”

  1. Sjukt coolt – såväl val av mönster som resultatet Urban, riktigt kul att se!!

    1. Nu är det bara att sikta på att göra mer och bättre designer. Frugan har fått fria händer på IKEA, så länge det är tillverkat av trä så att jag kan gravera. ?