Fällkniven S1xb

Nu är det äntligen dags att avslöja mitt omfattande test av min S1xb, den senaste serien av överlevnad/skogsknivar från Fällkniven i Boden. Som vanligt fortsätter mina tester hela tiden, men efter drygt 2 veckor med S1xb jag nu har jag tillräckligt mycket ”kött på benen” för att uttala mig angående denna kniv.

Låt oss börja titta närmare på efterträdaren till den ”gamla” S1:an och en ännu tuffare och framförallt tyngre variant än S1 PRO.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så ”standardiseras” mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Handtaget är tillverkat av Fällknivens välkända Thermorun och denna gång så är det bara två handtagssidor istället för en helgjuten och heltäckande variant, så kallad ”exponerad tånge”. Thermorun är aningen hårdare än Kraton handtagen som standardserien använde, men samtidigt är Thermorun mer resistent mot nötning än sin föregångare.

Det 6 mm tjocka bladet av laminerad koboltstål (CoS) är ett riktigt bra och avancerat stål som erbjuder det bästa av alla världar. Det är faktiskt väldigt lätt att underhålla och slipa samtidigt som lamineringen gör att den är minst 20% hållbarare än solida konstruktioner.

Moment 1 – Vedklyvning
Fällkniven S1xb är mindre än sin storebror A1xb men bara med 3 cm. Dock är vikten betydligt lägre då S1xb väger 290 gram jämfört med A1xb som väger över 400 gram. S1xb är mer hanterbar och erbjuder fortfarande den där känslan när träklabbar bara hoppar isär, oftast behöver man bara knacka lätt på bladet en gång innan det händer.

Vid klyvning av torra klabbar och smala grenar så kan man ibland bli överraskad av hur enkelt det går. Oftast får man hejda bladet genom att hålla emot, så att man inte hugger kniven i backen. S1xb är en utsökt kniv att klyva ved med. Smidigare än storebror, bättre avvägd än både S1 och S1 PRO modellerna, men samtidigt är den tjock nog att den fungerar minst lika bra som A1:an.

Riktigt, riktigt bra.

Moment 2 – Huggning
Att hugga med en kniv som väger 290 gram är oftast inte några problem, men då Fällkniven S1xb är så pass balanserad som den är så blir själva bladsidan lättare än på Pro-serien. Den är helt enkelt inte lika ”framtung” som Pro-serien av S-modellen.

Vid jämförelse med min Fällkniven A1 Pro, som väger 363 gram, så fungerade S1xb sämre att hugga med. Detta beror som sagt på att vikten är mer mot bladsidan på A1 Pro, men även på grund av att den är lite kortare än A1 serien.

Trots detta så fungerar S1xb bra att hugga med, men det kanske inte är dess starkaste moment.

Moment 3 – Tälja
Att tälja med S1xb fungerar bättre än med dom större A-modellerna men jag har svårt att säga om den är bättre eller sämre än S1 eller S1 PRO. Med den något smalare profilen på bladet än min A1 PRO så fungerade detta moment bättre än jag först trodde.

Jag har sagt det förut, men det är värt att säga igen. En kniv med 6 mm tjockt blad är inte idealiskt att använda för att tälja med, men den konvexa eggen på kniven gör dock momentet betydligt enklare och räddar situationen till viss del.

Nya S1xb får en bra betyg i detta moment. Föredömligt bra för en kniv med denna tjocklek och vikt.

Moment 4 – Matberedning
Fällkniven S1xb är en extrem överlevnadskniv i grund och botten. S-modellerna erbjuder en lite smidigare kniv än A-modellerna, men det går ändå inte att missta denna kniv för en kockkniv. Tjockleken på bladet är det som hindrar, men även här så kommer den konvexa eggen till användning. Om man vinklar kniven lite mer än normalt så får man tunna och fina skivor, även från exempelvis en morot, gurka eller tomat.

Precis som med A1-modellerna så går det att hantera mat med S1xb, men resultatet blir lite infantilt. Inte direkt bra, men duger gott i ett överlevnadsscenario. Det som faktiskt drar upp poängen i detta moment är att S1xb har en väldigt trevlig jämvikt. Detta gör att kniven känns smidigare än den egentligen är.

Betyget på S1xb blir således lite högre än A1 PRO i detta moment, men inte med stora marginaler.

Moment 5 – Göra upp eld
Att göra fjäderstickor och skrapa trä är ingen match för S1xb. Den är vass och enkel att hantera trots sin vikt. Jag undviker som vanligt att dra eldstål mot bladet, då Fällkniven inte rekommenderar detta, vilket jag respekterar. Volframkarbid-beläggningen på bladet skulle kanske också ta skada vilket är ännu en anledning att skippa just detta. Jag är helt säker på att den skulle fungera bra för eldstål eftersom jag sett många andra utföra detta moment, men eftersom det finns en risk att kniven skulle kunna ta onödig skada väntar jag till en verklig situation innan jag utsätter den för detta.

Moment 6 – Skärpa
Fällkniven S1xb håller skärpan riktigt bra, vilket inte borde vara en överraskning för någon. Den absoluta rakblads-eggen är inte evig, men kniven behåller en fullgod arbets-egg långt efter många andra knivar har gett upp. Det laminerade CoS stålet i kombination med den konvexa eggen gagnar för utsökt hållfasthet på alla sätt.

Moment 7 –  Slipa
Att slipa en S1xb är väldigt enkelt. I alla fall i mitt tycke. Istället för att bladet är helt konvext, som på standard serien, så har S1xb endast en konvex egg och en V-form som startar ungefär halvvägs av bladets höjd, som på PRO serien. Jag är inte van vid dom olika S-modellerna utan använder normalt sett A-modellen, men att slipa en S1xb är lika enkelt som A1 PRO.

Moment 8 – Ergonomi
S1xb har bra ergonomi i handtaget. Dock, i mitt tycke, så är den inte lika bra som den gamla hederliga S1 eller S1 PRO, vilket gör att den får lite sämre betyg. Det hårdare handtaget i kombination med större ”taggar” i mönstret gör att den inte känns lika naturlig i handen. Greppet i S-modellen känns nästan för smal för mina händer, men detta ska jag försöka lösa genom att tillverka distanser. Orsaken att X-serien har handtagssidor istället för heltäckande handtag är givetvis för att den ska bli tåligare och klara ännu hårdare användning, men ergonomin tar stryk ändå, trots dom goda intentionerna.

X-serien använder så kallad exponerad tånge, vilket gör att knivens blad mynnar ut i handtaget utan att smalna av. Detta gör att man får kontakt med handen mot stålet och vibrationer, kyla och värme enklare leds in i handen. Detta är ”by design”, så att säga. Man får helt enkelt en kniv som i princip är omöjlig att bryta av, då den saknar svaga punkten, men man får samtidigt kompromissa med bekvämligheter och vikt. Jag löste dock detta genom att skruva isär handtaget och la in gummi över bladet innan jag skruvade fast det igen. Detta gör att handtaget blir lite tjockare och att jag inte längre får direktkontakt med stålet. Win-win.

Den nyutvecklade Zytel slidan känns fantastisk och genomtänkt jämfört med dom gamla versionerna. Den är både smalare och smidigare på alla sätt, men främst så har Fällkniven utvecklat ett nytt sätt att låsa fast kniven på. Den har en ”spak” på framsidan som gör att kniven går från säkrad till osäkrad med en enkel gest, som går att utföra även med tjocka arbetshandskar. Man har även valt att göra ett hål i spaken för att man ska kunna fästa en paracord eller ring där, så att den blir ännu enklare att komma åt.

En annan imponerande egenskap är att Fällkniven även säljer en modell av slidan med en bälteshängare istället för den klassiska nylonloopen, vilket var den jag valde. Detta gör att man enkelt kan ta på och av kniven utan att behöva öppna sitt bälte.

Fällkniven S1xb hänger väldigt bra på bältet och det finns inga tendenser att den ska vilja slå mot benet när man rör på sig. Jag föredrar dock att sätta en paracord runt benet och begränsa knivens pendling.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Det vi kan enas om är att Fällkniven S1xb är en dyr kniv, eller, låt mig säga väldigt dyr. Men frågan man måste ställa sig är om kniven är värd priset? En pjäs i massivt laminerat CoS stål, tillverkad i Japan av metallurgiska genier, år av utveckling, testning och design för att få fram… Jag skulle vilja säga givetvis, men samtidigt beror det helt på vad du är ute efter.

Om du känner att du är i skogen några gånger om året och behöver en kniv för att sprätta upp förpackningen till korvbrödet, eller skära upp en korv för att grilla, så kanske inte S1xb är något att för dig. Om du däremot är ute efter en extrem överlevnadskniv som tål tuffa tag och är tillverkad av rostfritt stål, så är S1xb något som du kanske ska titta närmare på. Men även här måste du ta dig en funderare om det verkligen är den mest extrema kniven du behöver.

Jag har gång på gång jämfört med knivar från Jaktkit och Morakniv vilket har visat sig vara en bättre investering för många friluftsmänniskor. Knivarna som Jaktkit och Morakniv erbjuder kostar nästan en fjärdedel av en Fällkniven S1xb och tål det mesta man kan tänkas hitta på ute i skogen. Även dessa har riktigt vassa slipningar och har tåliga och genomtänkta slidor.

Det jag vill ha sagt är att jag ger S1xb ett medelbetyg på prisvärdhet. Det finns liknande knivar för betydligt billigare pengar, men samtidigt så finns det inte knivar med samma precision och extrem styrka för mindre pengar. Frågan är vad du som konsument egentligen behöver för dom moment du vanligtvis utför.

Slutord och betyg
För dom som läst mina recensioner av Fällknivens knivar kommer det troligen inte som en överraskning att dessa knivar ligger mig varmt om hjärtat. För mig representerar Fällkniven visionen att designa en perfekt kniv för alla förhållanden. F, S och A modellerna är alla knivar som föddes ur tanken att dom skulle prestera bättre än dom internationella militära kraven på styrka, personsäkerhet och prisvärdhet, något alla passerar med bred marginal.

I och med att PRO-serien presenterades så lyftes ribban långt över föregångarna, men samtidigt är PRO-serien inte nödvändigtvis bättre, utan representerade kraftigare och omdesignade versioner av standard serien. När nu X-serien smugit in på marknaden utan att speciellt många upptäckt den ännu, så tar Fällkniven sin överlevnadskniv till ännu en nivå som aldrig tidigare skådats. Vi pratar om en kniv som i princip är oförstörbar, samtidigt som det går att byta handtagets delar och reparera själv om det skulle behövas.

Jag anser att enbart den nya slidan till X-serien gör det värt att titta närmare på S1xb. Här ser man troligen den bästa förbättringen till Fällknivens överlevnadsknivar sen begynnelsen. Avsaknaden av läder och material som kan skadas av elementen gör att den i princip är ”idiotsäker” även om du är slarvig med din utrustning i skogen, men detta är inget nytt med Fällknivens Zytel slidor.

Det som är nytt är att man slipper den gamla knäppningen över handtaget som var i princip omöjlig att hantera med handskar på. Denna slida är 100% säker även om man inte låser kniven via ”spaken” på slidan. Det är i princip omöjligt att oavsiktligt tappa kniven ur slidan, helt fantastisk design helt enkelt och garanterat något som kommer att kopieras av konkurrenterna.

Jag tycker verkligen om S1xb och anser att det är ett stort steg upp för S-modellerna. Dock finns det som sagt kompromisser i ergonomi, som jag inte vet hur man ska lösa annat än med andra kompromisser. Faktum är att Fällknivens nästa modell kanske bara blir en bit stål med en vass sida och den andra räfflad för att erbjuda bättre grepp. Detta är den enda logiska utveckligen från X-serien. =)

Det som svider mest med S1xb är, som alltid med Fällknivens knivar, prislappen. Runt 4000 kr för kniven är väldigt mycket pengar, men på samma sätt som många kan se värdet i en iPhone 11 Pro Max för 18800 kr så förstår jag värdet i denna kniv. Jag anser att priset är helt okej för vad man får.

En sista ”food for thought” är att om du tittar på en överlevnadskniv från Bark River, Wander eller något annat känt märke så får du betala ungefär lika mycket eller mer, för knivar som inte är anpassade för vårt tuffa klimat. En stor del i vad du betalar för med Fällkniven är ”peace of mind”, inte flash och flärd. I och med att Fällkniven står bakom varje kniv som dom tillverkar och erbjuder en bra garanti så är det också en investering för livet, inte bara en kniv som förbrukas och kastas bort…

Tycker du annorlunda? Har du en fråga eller fundering som inte besvarades av detta test?
Besök läsarfrågor och skicka in din fråga idag så får du svar inom kort.
Det går givetvis bra att kommentera på detta inlägg också.