Ett nytt rekord, för mig…

Låt oss resa tillbaka i tiden. Det är fredagen den 13:de november 2020, min officiella turdag. Jag åkte till Luleå för att köpa en iPhone 12 Mini, eftersom det inte fanns någon annan 12-serie telefon kvar. Apple hade just lanserat telefonerna och trycket på dessa var extremt hårt, samtidigt som Covid-19 skapade problem för Apple att få fram tillräckligt för att mätta marknaden.

Tack vare MediaMarkt i Luleå så fick jag dock telefonen jag önskade mest. En iPhone 12 Pro Max i guld, med 256 GB lagring. Detta fixade dom trots att telefonen inte fanns att få tag på någonstans. MediaMarkt i Luleå löste mitt problem, som många gånger tidigare. Men det var inte själva möjligheten att få tag på en telefon, som officiellt var slutsåld i hela världen, som var det speciella.

I och med detta köp så insåg jag att det inte finns några bättre telefoner än Apples, hur konstigt det än kan låta för någon som inte testat en modern iPhone. Jag hade ständigt använd Android telefoner, men i och med iPhone 11-serien så började min tro på Android-världen att svikta lite. När 12-serien släpptes så tog min jakt på ”nästa-bästa” ett abrupt slut. Jag insåg att Android plötsligt inte längre lockade mig. Detta var vändningen i min teknologiska myriad av telefoner för all framtid och från och med det datumet så började jag satsa på Apples produkter på allvar. En investering som skulle komma att tjäna mig en massa pengar i framtiden, men det visste jag inte då.

Innan jag fortsätter vill jag påpeka, till nya läsare, att detta inte är någon sorts ”välj Apple” strategi eller propaganda riktat mot mina läsare. Detta är helt och hållet mina egna åsikter och baseras på mina behov. Jag har dock ägt över 350 telefoner, så jag borde veta mina egna åsikter vid det här laget, kan man i alla fall tycka. ?

”Det är 188 dagar mellan 2020-11-13 och 2021-05-20”
Idag, den 20:maj 2021 så är iPhone 12 Pro Max officiellt den telefon jag använt längst någonsin. Det har aldrig tidigare hänt att jag varit nöjd och belåten så länge. Tanken på att byta telefon lockar fortfarande, men det behövs bara att jag håller i en Android telefon en kortare period så går den känslan över. Jag har faktiskt en Samsung A21S, som jag vann i en tävling, denna brukar jag starta upp och den har effektivt fungerat som en skrämseltaktik som genast får mig på bättre tankar. ?

Men det har inte alltid varit så. Apple har faktiskt varit ett av dom märken jag varit strängt emot och ansåg att dom lurade sina kunder på dom mest avskyvärda sätt. Så här i ”efterskott” kan jag tycka att jag var naiv och inte riktigt fattade vad Apple stod för. Istället för den grymma och kallblodiga giganten som vill sina kunder illa så visade det sig att Apple hela tiden arbetar hårt med miljöförbättringar och strävar efter att inte använda farliga kemikalier och annat dåligt vid tillverkning av deras produkter. Jag var bara för dum för att se sanningen, kanske.

Dom satsar stora pengar på att återvinna gamla iPhones och ser även till att dom håller långt efter Android telefoner har dött ut. Apple siktar på att en såld iPhone ska ha en användningstid på minst 5 år, vilket dom klarar utan problem. Service och support är långt över vad någon annan erbjuder, vilket gagnar för en nöjd och glad kund som återkommer.

Apple är det enda stora företaget som inte säljer sina kunders information för pengar. Apples mål att skydda sina kunders integritet och information online är häpnadsväckande, om man bara tar bort skygglapparna och tittar lite närmare.

Ser man någon annan än Apple som fortfarande hittar på nya saker?
Apple har redan för två till tre år sedan lagt grunden för AirTags, som just släpptes. Detta är en framförhållning och strategi som inte många, eller rentav ingen annan tillverkare kan unna sig. Eftersom Apple styr över sitt eget ekosystem så kan dom diktera hur saker och ting ska fungera, från hårdvara till mjukvara. Detta är en genuint brilliant idé. Android tillverkare måste förhålla sig till ett operativsystem som dom inte styr över, för att få deras telefoner att fungera med andras telefoner. Det är en djungel av problem som Apple slipper gorma med.

Visst har Apple sina nackdelar också. Dom är nitiska med att hålla tekniken inom ramarna och tillåter inte att utvecklare tar sig friheter som inte godkänts i förväg. Detta gör att många som vill samarbeta med Apple kan känna sig trängda och begränsade, medan andra känner sig ännu mer fria och kreativa. Apple är också försiktiga med att lansera ”det senaste”, eftersom tekniken inte är beprövad. Detta gör att många tror att Apple ”laggar bakom” övriga marknaden, när det bevisligen är tvärt om.

Det går att fylla en lång lista med Apples negativa aspekter också, men samtidigt är dom knappast det företag som toppar listan. Om man tittar på tillverkare som Samsung, Xiaomi och Oneplus så har dom stagnerat i att försöka få bättre batteritider, bättre och fler kameror med mer zoom och skärmar med högre upplösningsfrekvens än någon annan tidigare haft. Men har dom bidragit till något nytt på marknaden? Hur väl fungerar dom telefonerna tillsammans? Vad är den innovativa lösningen som kommit från någon av dessa tillverkare? Vad för fördelar ger detta för deras användare?

Som jag ser det så är det en massa ”one hit wonders” där tillverkarna kastar in en massa ny och obeprövad teknik i sina telefoner och hoppas att något blir populärt, så att dom kan sälja fler telefoner med samma funktion i framtiden. Dom är väldigt sällan intresserade att förbättra och finslipa något, eftersom nästa telefon kanske inte ens har tekniken kvar. Om det inte blir ökade försäljningssiffror för att man stoppar en avståndsmätare i telefonen, då är den borta på nästa version. Om ingen bryr sig om högupplöst display, då försvinner den också. Allt är i ett ständigt förändrade tillstånd som förvirrar och irriterar konsumenter. Många konsumenter känner sig lurade då dom köpt en ny telefon, som ersätts med en ännu bättre två månader senare. Samtidigt som deras två månader gamla telefon inte längre är värd materialet den är tillverkad av.

Ett praktexempel på förändring som strategi är Samsung. Dom insåg att deras stress-sensor som fanns på deras telefoner inte påverkade försäljnings-siffrorna avsevärt, så den togs bort. Dessutom blev telefonerna dyrare. Det blev ingen ny teknik som ersatte detta, dom tog helt enkelt bort den för att spara pengar och höjde priset för att tjäna ännu mer. Dom har också haft en speciell display-teknik där man kunde hålla fingret en bit över skärmen för att läsa mer information och liknande. Denna teknik försvann också, eftersom det inte påverkade försäljnings-siffrorna. Det finns många fler exempel på teknik som testats och försvunnit. Kontentan är dock att man försöker tjäna så mycket pengar som möjligt på så lite teknik som möjligt.

Om man har SD-kort plats på sin telefon så får man inte sälja dyrare modeller med mer lagringskapacitet. Bort med SD-korts läsaren. Om Apple kommer undan med att inte ha 3.5 mm hörlurs uttag, då tar man bort den också. Trots att man inte riktigt har en vettig lösning för att hantera kundernas efterfrågan. Samsung har till och med försökt sig på iris-scanner, som fungerade så dåligt att knappt någon använde den. När Apple presenterade Face-ID så tyckte Android världen att Apple kopierade Samsung, men var det verkligen så? Hur är det idag? Face-ID fungerar fantastiskt, men Samsung har lagt ned Iris-scannern till förmån för sämre och osäkrare tekniker, för att tjäna pengar.

Om man tittar på Samsungs telefoner från några år tillbaka så var dom både mer funktionella och innovativa än dom är idag. Tekniken går med andra ord tillbaka, till förmån för snabbare processorer, större batterier, mer arbetsminne och lagringskapacitet. Det enda som inte gått tillbaka är priserna, som skenat iväg totalt hos många tillverkare. Apples iPhones är inte längre den dyra telefonen, det är Samsung som toppar den listan. Om man räknar hur länge en Samsung telefon håller sig relevant på marknaden så är den minst dubbelt så dyr som en iPhone.

Istället för att hamna i samma, i princip, meningslösa race som dom övriga tillverkarna så har Apple fokuserat på bakomliggande teknik och förbättringar. Detta har gjort att Apple stegvis har ökat hastigheten, förbättrat batteritiderna och snabbat upp responsen i deras operativsystem. Efter några år med Android telefoner nafsande i bakhasorna så börjar Apple ta allt större kliv och lämnar strax konkurrensen bakom sig. Det finns inga telefoner i världen som är lika energi-effektiva som en iPhone, samtidigt som dom har absolut blixtrande prestanda och innovativa, produktiva och logiska verktyg som används av miljoner av professionella och amatörer runt om i världen. Uppdateringar till operativsystemet skickas fortfarande ut till 7 år gamla iPhones, vilket är fantastiskt. Skärmarna och kamerorna är kalibrerade och anpassade för att vara korrekta både i färg och upplevelse, vilket skapar en trivsammare miljö för användaren.

Orsaken till att Apple inte har mer än 60 hz uppdateringsfrekvens i sina skärmar är för att det inte finns någon fördel att ha detta i dagsläget. Det gör att telefonerna går varmare, tar mer ström och skärmarna håller sämre. I grund och botten kan man säga att om något är fördelaktigt för användaren så behåller Apple tekniken och förbättrar den, men om det inte gör någon märkbar skillnad så får det vara. Att få en telefon som tar mer ström, får sämre hållbarhet och kan användas som handvärmare på vintern är inga aspekter som lockar mig i alla fall.

Det är väldigt sällan som något tas bort och försvinner hos Apple när dom bestämt sig för att en viss teknik är användbar. Trots detta så är en iPhone precis så invecklad och avancerad som användaren vill och känner för. Det finns 100-tals med tips och trix online som garanterat inte ens den mest inbitne Apple-nörden känner till, men samtidigt så behöver man inte känna till något för att kunna använda en iPhone. Den passar med andra ord lika bra för en hacker som en pensionär. Detta är också Apples ”hemlighet” när dom stegvis tar över marknaden. Försök lära en 70-åring hur en Samsung S21 Ultra fungerar, testa sedan med en iPhone så förstår du vad jag menar.

Ett praktexempel på teknik som Apple ”förstört” är exempelvis 3.5 mm hörlursuttaget, som Apple ersatte med hög-hastighets hörlurar som var trådlösa, laggfria och fungerade otroligt bra tillsammans med iPhones och alla andra av Apples produkter. Dom fick mycket kritik för detta av andra tillverkare, men nu går det knappt att hitta en telefon med 3.5 mm uttag, så länge man inte tittar på billigare modeller från Kina.

Apple tog även bort tryckkänsliga skärmar på iPhones, till förmån för tunnare skärmar och lite större batteri. Trots detta så är hanteringen densamma som tidigare. All funktionalitet är kvar, men nu behöver man bara pausa med fingret ett tag på skärmen för att få upp menyerna. Det är nog många som inte ens märkt att tryckkänsligheten i skärmen försvunnit, eftersom hanteringen känns ungefär likadan som tidigare.

Apple förminskade även batteriet från serie 11 till serie 12 modellerna. Detta gjorde dom för att tekniken nu var mer energieffektiv och utrymmet som frigjordes kunde användas för 5G teknik istället. I grund och botten kan man säga att Apple förbättrar sin teknik, dom tar inte bort funktionalitet.

Personligen känner jag att min iPhone 12 Pro Max har varit den billigaste telefonen jag någonsin ägt, eftersom jag inte behövt byta den ännu. Varje dag som går så blir den mer prisvärd än dagen innan. Lika fantastiskt som logiskt. När Apple släpper iPhone 13 Pro Max så får jag en stor summa pengar för min gamla telefon, tack vare att iPhones inte tappar värde på samma sätt som en Android telefon. Detta gör i sin tur att jag har råd att köpa den senaste generationen igen, cirkeln sluts, både Apple och jag är nöjda. ?

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.