Läsarfråga: Kansbol och Eldris kombo

Kristoffer frågar: Hej Urban. Jag har precis beställt en orange kansbol med multimount då jag blev inspirerad av ditt test. Du har tidigare visat en eldris monterad på garberg så jag undrar hur du gjorde det. Tack för en bra hemsida.

Svar: Hej Kristoffer. Tack för dina uppmuntrande ord.

Jag har mycket riktigt använt en Morakniv Eldris monterad på min Garberg, för att utöka användbarheten lite. Garberg är en fantastisk kniv när det gäller tunga uppgifter, vilket ofta gör att den är smutsig och kladdig av kåda och liknande när jag är ute i skogen. Eldris fungerar lite som en ”kompanjon” som går att göra lite mindre och finare uppgifter med.

Innan jag visar hur jag gjorde, vilket är väldigt enkelt och kräver inga extra saker, så vill jag bara påpeka en sak. Om du tänkt dig en Kansbol så är Eldis mindre användbar än vad du tror. Orsaken är att Kansbol redan har ett tunt och fint blad med den extremt fina flå-spetsen och den vassa scandi-slipningen som är perfekt för i princip allt du kan tänka dig. Att ha en Eldris hängande på din Kansbol kommer inte att bidra till någon fördel i det långa loppet.

Med det sagt så är det ju givetvis upp till dig hur du vill göra. Jag ska inte diktera något eftersom jag inte vet just dina behov och tankar. Låt mig försöka förklara hur man gör.

Du måste ha en Garberg/Kansbol med Multi Mount. Du behöver även en Eldris med Neck-Knife kit. Gör en liten loop längst ned på Eldris med paracord eller liknande. Loopen ska vara precis så att du kan trä den över den nedre delen av slidan på Kansbol/Garberg. Se bild nedan.

Trä sedan över loopen som du gjort på Eldris slidan på Kansbol/Garberg slidan. Se bilden nedan.

Montera multi-mount fästet på din Garberg/Kansbol och dra fast säkerhetsloopen från Eldris slidan med kardborreknäppningen enligt bilden nedan.

Nu är du klar och har ett dubbel-montage med Kansbol/Garberg och Eldris.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.